devetnica gabric 2024 04 1


Velika devetnica Sluzi Božjem o. Anti Gabriću

»Od zemaljskog do nebeskog rođendana«

Druga devetnica od 20. do 28. ožujka 2024.

 

Uvod

Evo i druge devetnice koja je u ovom liturgijski najbogatijem i najsnažnijem mjesecu u godini. U njemu slavimo Veliki ili Sveti Tjedan i kao vrhunac svega Uskrs. U ovom mjesecu svetkujemo također i blagdan sv. Josipa. Sluga Božji o. Ante je u mnogočemu sličan upravo sv. Josipu. Kako se sv. Josip brinuo za Isusa i Mariju, tako se i otac Ante brinuo za najsiromašnije. Upravo u ovoj devetnici susrećemo takve siromašne i bolesne koje je otac Ante pohađao kao što je to „Naša junakinja Melina“, kako piše, koja je već 10 godina izgarala kao kandilo od gube. No, otac Ante ne ostavlja Melinu, nego je pohađa iako je katkad morao ići s biciklom na ramenu kako bi je pohodio.

Nije mu bilo ništa ugodnije u skloništu od kiše, kako opisuje, u kojemu je zajedno s pokislim kozama i jarcima, nego što je to bilo sv. Josipu u betlehemskoj špilji.

Tu su također prvopričesnici i druga djeca koja na Cvjetnu nedjelju ulaze s palmama u procesiji u crkvu. Ovako ih opisuje: „Došlo ih je kojih 150, a prvopričesnika je 80. Većinom pusta sirotinja, nemaju ama baš ničega. Neki su donijeli kao svoje jedino blago šuplji tanjur, iz kojega će jesti rižu.“

Ganutljiv je i posljednji oproštaj, zadnji zbogom, s „malom dragom Lucijom“, baš uz Angelus koji je zvonio s crkvice Gospe Fatimske.

Kroz sva ova pisma oca Ante provlači se jedna posebna nit, nit njegove sreće što je svećenik koja ga nikad ne napušta: „Tajna našeg svećeničkog života, tajna i sreća…! Kako je divan ovaj naš svećenički život, život vječne mladosti… Kako je krasan svećenički život uza sve križeve i žrtve!“

Križ je raspoznajni znak misionara i sluge Božje oca Ante. Završit ću ovaj uvodni dio njegovom molitvom „Žeđam“ koju je napisao u Kurseongu kao bogoslov ratne 1942. godine. Ona nas može napose na Veliki petak ispuniti posebnim osjećajima. Njegova davna uskrsna čestitka neka bude i naša vama za ovogodišnji Uskrs. Zatim vas prepuštam ljepoti ovih pisama, koja su pomno odabrana, da ih pratite iz dana u dan kroz ovu devetnicu i molite za njegovo proglašenje blaženim i svetim.

„Žeđam!“

Podnevni sat prvog Velikog petka na Kalvariji. Iscrpljen i istrošen, „ljubeći nas do kraja“, Božanski Mučenik završava zadnji dokaz ljubavi prema neumrlim dušama, prema nama. Sred silnih muka, okrvavljen i pokriven upaljenim ranama prošaptao je baš svoj „Žeđam!" Usta su suha, usnice gore. Naš Spasitelj čezne za kapljicom vode.

No, kad bi bila samo ta tjelesna žeđ! Kudikamo veća i žarča žeđ morila je u taj čas to Božansko Srce, - žeđ za dušama.

„Žeđam” za vama, neumrle duše, koje ste me toliko stajale, radi kojih sam s neba na zemlju sišao, radi kojih sam se uspeo na ovaj kalvarijski vrhunac, da me raskriljenih ruku i probodena Srca možete vidjeti i k meni doći…

Isus žeđa za dušama, žeđa za milijunima pogana Bengalije, žeđa za bijednim sirotanima na ušću Gangesa koji još ne znaju da je to Srce i za njih bilo probodeno, da to Srce i njih ljubi nježnom ljubavlju.

Naši dragi prijatelji, o utažimo ovu žeđ Spasiteljevu! Molimo se i žrtvujmo dnevno da bi sve duše naskoro upoznale ovu raspetu Ljubav! To će biti naša najljepša uskrsna čestitka svim ljudima razasutim po rižištima i močvarama Gangesove delte i po neprohodnim Sunderbanskim džunglama.

To će biti čestitka poganima, čestitka i najveća pomoć misionarima koji se žrtvuju za spasenje ovih duša koji nastoje svima svojim silama da Bengaliji dadnu Srce Isusovo i Srcu Isusovu Bengaliju. I mi osjećamo Vašu pomoć, Vaše molitve i žetve prikazane za naš rad, pa Vam, evo, ponovno prigodom svetih uskrsnih blagdana zahvaljujem iz dna srca, moleći dobrog Spasitelja da Vam On dostojno naplati Vašu velikodušnost.

Bio Vam sretan i veseo Uskrs! Sred teških prilika današnjih vremena, sred tolikih pogibelji za dušu i tijelo, Uskrsnuli Spasitelj bio Vaša utjeha, snaga i radost!

 

— vicepostulator kauze sluge Božjega oca Ante Gabrića pater Mirko Nikolić


Tekst i foto: Zaklada Otac Ante Gabrić - ZOAG

Autor devetnice: ©Zaklada Otac Ante Gabrić (ZOAG)
Zabranjeno kopiranje sadržaja bez suglasnosti autora

Radio Marija

17:00 Mudrosti i duhovnosti svetih otaca - tema: Kršćanski pisac Tertulijan; ur.: dr. sc. don Ivan Bodrožić; vod.: Zdravka Andrijašević
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.