P1420294

Splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić, u nedjelju 17. ožujka, tijekom svečanog misnoga slavlja blagoslovio je novi relikvijar s relikvijama sv. Ante u istoimenoj crkvici. Vjernici i hodočasnici sa šireg područja imotske krajine slili su se u crkvicu sv. Ante u Vinjanima Gornjima na zagovor te na cjelivanje novog relikvijara i relikvija ovoga dragoga sveca.

U koncelebraciji su bili fra Zoran Kutleša, župnik i gvardijan Samostana sv. Franje u Imotskom, fra Josip Sušić, župnik domaćin, fra Jakov Udovičić, župni vikar te don Renato Pudar, nadbiskupov tajnik. Tijekom misnog slavlja pjevanje je predvodio mješoviti župni zbor pod ravnanjem s. Ljiljane Todorić.

Na početku misnoga slavlja vjernicima se obratio župnik Župe sv. Roka u Vinjanima, fra Josip Sušić. „Vjerujem da sve vas, kao i mene, ispunja velika radost u ovom slavlju blagoslova relikvijara sv. Ante. Već duže vrijeme tražili smo i pokušavali dobiti relikvije ovoga dragoga sveca na štovanje. Ta nam se želja upravo ispunila“, istaknuo je župnik na početku. Riječ je o autentičnoj relikviji prvoga stupnja, što je potvrdio fra Robert Brandinelli, provincijalni ministar talijanske Provincije sv. Antuna Padovanskog reda manje braće konventualaca, koji je uputio pismo u kojem jamči da je relikvija, koja je pohranjena u relikvijaru, djelić tijela sv. Antuna Padovanskoga. Relikvija je dana s nakanom da se izlaže te javno časti. Također, na početku misnoga slavlja vjernicima se obratio akademski kipara Tomislav Kršnjavi koji je bio odgovoran za izradu relikvijara.

Nadbiskup je u homiliji poseban naglasak stavio na otajstvo patnje. Patnja nije Božja kazna ili nužno samo nesreća. Iz kršćanske perspektive patnja je vrijeme i mjesto proslave Boga te sredstvo osobnog posvećenja. Nije lako razumjeti patnju. Ona može čovjeka ostaviti zbunjenim. Možemo si postaviti pitanje zašto nas je snašla patnja? „Pobuna protiv patnje nikada nije mogla ići, a da se ne pretvori u pobunu protiv samoga Boga te sumnje u njegovu dobrotu i svemogućnost. Isusova patnja nam na jedan način daje odgovor. Isus nije ništa sagriješio, a znamo kakvu je patnju podnio. Da je patnja samo zlo, kako bi je Bog mogao dati svome sinu? Patnja jest i ostaje misterij za čovjeka, ali s druge strane znamo da je neizostavno prisutna u ljudskom životu. Za svakog čovjeka kada se rodi znamo zasigurno da će u životu upoznati patnju. Ako je to tako onda je sigurno da patnja u ljudskom životu ne može biti besmislena već mora imati neki dublji smisao“, kazao je nadbiskup.

Patnja traži šutnju da bi je se moglo nositi i donekle razumjeti. Pretjerano kukanje može pridonijeti manjem razumijevanju patnje te dovesti do duhovne deformacije. Potrebno je znati u svojoj nutrini razgovarati s patnjom. Tako patnja postaje pročišćenje te sredstvo spasenja. Patnja nam pomaže u izgradnji našega duhovnog bića te nas oplemenjuje i pomaže u formiranju srca i osjećaja. Ljudi koji su puno propatili puno razumiju i shvaćaju bolje druge. Ona je važna i neizostavna životna škola. „Koliko god patnja bila i ostala misterij, koliko god bila teška, i malo od koga prihvaćena i rado nošena, ostaje neupitna istina, a to je da početak preobrazbe čovjeka nalazi se u njegovoj sposobnosti da zna trpjeti. Ako čovjek izgubi sposobnost da trpi, izgubio je i sposobnost da se promijeni“, istaknuo je mons. Zdenko Križić.

p1420309

Na kraju misnoga slavlja uslijedio je obred blagoslova novoga relikvijara i relikvija sv. Ante koji su nakon obreda izloženi na javno štovanje te su rijeke vjernika pristupile njihovom cjelivanju. Nadbiskup je kratko kazao da nas primjer života sv. Ante poziva da i sami postanemo relikvija, odnosno nositelji Isusa Krista kojega primamo u euharistiji. Prisutnost Isusa Krista u našim srcima i životima mora biti vidljiva našim bližnjima.

Napomenimo, župa se za dolazak i blagoslov relikvija i relikvijara posebno pripremila trodnevnicom. Prvi dan trodnevnice predvodio je franjevac vinjanskih korijena fra Ivan Marija Đuzel, a drugi i treći dan trodnevnice predvodio je župnik.

Župnik fra Josip je još u listopadu prošle godine u dogovoru s upravom franjevaca konventualaca, koji upravljaju svetištem i bazilikom sv. Ante u Padovi preuzeo relikviju (moći) sv. Ante Padovanskog. Riječ je o važnoj relikviji, tj. moćima prvog stupnja. Naime, dijelovi tijela svetaca ubrajaju se u tu kategoriju, dok moći mogu biti i dijelovi odjeće ili predmeta vezanog uz sveca, no one spadaju u drugu kategoriju. Relikvijar je izrađen uoči početka pobožnosti 13. utoraka sv. Anti

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

15:45 Glazba
16:30 Vijesti dana
17:00 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - ur.: dr. sc. Agneza Szabo
17:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.