JPEG 11

Drugi susret novog ciklusa Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije „Četvrtak za dušu“ održan je 14. ožujka 2024. u Župi Presvetog Srca Isusova na Visokoj u Splitu.

Gost je bio o. Stjepan Ivan Horvat koji je održao katehezu o temi „Na putu prema Jeruzalemu“. Program je počeo slavljem mise koje je predvodio o. Stjepan Ivan. Uslijedila je kateheza u kojoj je gost podsjetio da su prošle dvije trećine korizme tj. da je u tijeku „65. minuta“ igre.
Neki od nas, koji su do sada dobro izdržali, sada će popustiti i završiti utakmicu u gubitku, dok će se drugi možda tek sada pokrenuti i na kraju osvojiti pobjedu. U svakom slučaju, sada je najbolje vrijeme da se promijenimo, napravimo neki iskorak u svom duhovnom životu i preispitamo svoj odnos prema Bogu – pozvao je.

Citirajući katoličkog filozofa Thomasa Mertona, koji tvrdi da je jedan od najvećih problema ljudi zadovoljavanje minimumom, dao je primjer školarca koji pita koliko je potrebno naučiti za prolaz. Ta logika često se primjenjuje i na Boga, računajući koji je to minimum koji trebamo ispuniti da bi se došlo u Nebo.

„Bože, koliko puta trebam molit u danu, koliko puta se trebam ispovijedati, koliko često trebam ići na misu? Često nailazimo na takva pitanja. Ako nekog volim, onda se uvijek trebam zapitati što mogu više učiniti za tu osobu. Pa bi nam, slijedeći tu logiku, trebalo biti normalno zapitati se što mogu učiniti više da budem bliže Bogu i bliže putu prema Nebu. To bi trebao biti stil našeg života svakog dana.“

Kao što je Marija rekla Bogu da, iako joj možda nije bilo jasno, ali je prihvatila kad joj je došao Gabriel i rekao da će začeti po Duhu Svetom, prihvatila je to reći svojem zaručniku, roditi u štali, bježati u Egipat, gledati muku i smrt svoga Sina. Isti primjer trebamo slijediti u vjeri prema Bogu, reći da i odazvati se pozivu koji nam možda u tom trenutku nije potpuno jasan.

visoka St 1

„Mi smo na ovom svijetu u prolazu, ne znamo koliko je vremena pred nama, a ponekad živimo kao da je ovo sve. Gazimo jedni preko drugih, iskorištavamo jedni druge, zloupotrebljavamo svoju moć i svoj autoritet, gomilamo materijalno, a zaboravljamo da smo tu samo u prolazu i da ništa odavde nećemo ponijeti sa sobom osim istine o sebi i onoga kako smo odgovorili na Božji poziv na ljubav.“

O. Horvat upozorio je mlade da im ne smije biti svejedno kako žive i kako se odnose prema toj istini o sebi, o Bogu i o drugima. Napomenuo je da je ključno brinuti se za svoje spasenje.

Ako toliko vremena posvećujemo planiranju svog dnevnog rasporeda, planiranju izlaska na ispit, koliko vremena posvećujemo planiranju svog spasenja i svoje svetosti –upitao je ustvrdivši da je to daleko važnije od zemaljskog, jer ako izgubimo Nebo, izgubili smo sve.

Na kraju je podsjetio da Isus od njih traži više od onoga što je normalno. „Ako ljubite one koji vas ljube… što osobito činite?“ (Mt 5, 46 – 47). Ako pomažemo samo onima od kojih se nadamo da će nam vratiti, to je normalno. Isus nas poziva da molimo za one koji nas progone, da ljubimo one koji nas mrze. Poziva nas da taj primjer slijedimo po njemu. Njega su razapinjali, a on je rekao: „Bože, oprosti im jer ne znaju što čine.“ Također smo pozvani i na oprost. Boli nas izdaja i nepravda, ali pozvani smo oprostiti Petru u našem životu koji nas je izdao.

Poslije kateheze uslijedilo je euharistijsko klanjanje koje je predvodio župnik Ivan Terze.

Idući susret bit će održan u travnju, a gostovat će fra Ante Vučković.

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

16:30 Vijesti dana
17:00 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - ur.: dr. sc. Agneza Szabo
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.