MG 7442

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u nedjelju, 17. ožujka u crkvi sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi, svečano misno slavlje tijekom kojeg je blagoslovio tu obnovljenu, u potresu teško oštećenu crkvu. Koncelebrirao je domaći župnik Ivica Šimunović, a slavlju su nazočili i predstavnici Ministarstva kulture i medija, izvođača radova, lokalnih vlasti, članovi kulturno umjetničkih društava s područja župe i vatrogasci.

Na početku homilije, biskup je izrazio veliku radost što je, tri godine nakon potresa, konačno završena konstrukcijska obnova ove crkve čija su vrata ponovno otvorena za slavlje bogoslužja, sakramenata i svetih misa. Zahvalio je Ministarstvu kulture i medija, a preko kojeg je i financirana obnova te izrazio nadu u skoro pokretanje druge faze radova na crkvi, tj. cjelovite obnove.

MG 7441

Govoreći o pročitanom Evanđelju po Ivanu, koje donosi prispodobu o pšeničnom zrnu koje, pavši na zemlju, umre da donese obilat rod, biskup je pojasnio kako je Isus tu mislio na sebe. „To je Isus govorio o sebi, prije svega, jer je znao što ga čeka. Znao je da je čovjekov život poput pšeničnog zrna koje se baca u zemlju da bi istrunulo i onda iz te smrti, tog sjemena, narastao novi plod s puno sjemenki. On je morao umrijeti da bi se rodio novi vječni život. Bilo je to vrijeme upravo prije Pashe, prije nego što su ga osudili i razapeli na križu. Čuli smo u Evanđelju kako je zagrmjelo i čuo se Božji glas, a Isus govori: Ovaj glas nije bio poradi mene, nego poradi vas. Sada je sud ovomu svijetu, sada će knez ovoga svijeta biti izbačen. A ja kad budem uzdignut sa zemlje, sve ću privući k sebi. Budimo i mi poput ovih Grka iz Evanđelja, željni vidjeti Isusa. Možda ga već poznajemo, ali svaka korizma posebno je sveto vrijeme za razmatranje muke i uskrsnuća Kristova, koje nas dublje uvodi u njegovo otajstvo, u njegov život i susret s njime. To je zapravo put kojim i mi trebamo ići. I mi kroz život nosimo svoje križeve, znamo da moramo proći kroz bolesti, nerazumijevanje, probleme pa i potres i svaka druga zla, ali da ćemo sve to nadvladati ako smo s Isusom. On nam obećava da ćemo sve to pobijediti i da ćemo doći u život vječni“, rekao je biskup te poručio kako i kada obnovimo sve kuće, crkve i druge zgrade, ostaje nam da obnavljamo i naše međuljudske odnose te da se prije svega i sami obnovimo u Duhu Svetomu.

MG 7517 min

Biskup je nadalje istaknuo kako je upravo korizma prikladno vrijeme za takvu obnovu. „To je vrijeme pokore, molitve, razmišljanja, ali i dobrih djela. U njoj smo posebno pozvani da čistimo svoju dušu, da nam Bog svojom milošću omogući da budemo bolji ljudi, da nas opet vrati u onaj savez koji smo sklopili s Bogom već na samom krštenju. Kada sam na početku prolazio i blagoslivljao zidove ove crkve, zapravo sam škropio vas te je to bila prilika da se sjetimo vlastitog krštenja i toga da smo postali djeca Božja. To krštenje je čas kada je Bog s nama sklopio novi savez. Čuli smo u prvom čitanju iz Knjige proroka Jeremije da je već u Starom zavjetu naviješteno da će Bog sklopiti novi savez sa svojim narodom. Prvi savez je onaj Mojsijev, kojeg je Bog sklopio s Mojsijem i židovskim narodom na gori Sinaju i spomen tog saveza je deset Božjih zapovijedi. Međutim, to je narod neprestano izigravao, sve je razvrgnuo i nije bio vjeran Bogu. Zato govori Gospodin kako će doći dani kada će on taj svoj savez obnoviti i ponovo ga sklopiti te ga upisati, ne u kamene ploče, nego u srca ljudi da ga čuvaju i da po njemu žive. To je Duh Sveti dan svima nama, koji je u našim srcima i koji nas čuva u ljubavi prema Bogu i ljudima“, rekao je biskup te pozvao okupljene na vjernost tom Savezu, svojoj vjeri i Crkvi.

Na kraju slavlja sve okupljene pozdravio je i župnik Šimunović zahvalivši prije svega, cijelom timu stručnjaka, koji su bili angažirani na obnovi, na zauzetosti i požrtvovnosti kako bi se u ovoj crkvi moglo i u narednim godinama i stoljećima slaviti Gospodina.

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

01:30 Glazba
02:15 Krunica - Otajstva svjetla
02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - p. Mirko Nikolić: "Gabrić još govori - 33 godine poslije"

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.