DUhovnaobnova Banfica VZ 13032024 2

U organizaciji pastorala osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije održana je korizmena duhovna obnova za osobe s invaliditetom i njihove obitelji u srijedu, 13. ožujka, u varaždinskoj župi sv. Josipa.
Na duhovnu obnovu odazvali su se članovi udruga osoba s invaliditetom s područja biskupije. Toga dana bila je i posljednja srijeda u nizu srijeda Velike devetnice sv. Josipu koja se sastojala od pobožnosti sv. Josipu, mise i euharistijskog klanjanja. Kao i svake srijede dosad, bila je mogućnost pristupiti sakramentu pomirenja.

Duhovni nagovor održao je vlč. Leonardo Šardi, župnik Župe sv. Josipa i povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Tema nagovora bila je „Kako njegovati svoju savjest? Ispit savjesti“. Vlč. Šardi definirao je savjest prema koncilskom dokumentu „Radost i nada“ te tu definiciju potanko i obrazložio. Govorio je o važnosti odgoja savjesti te o njezinoj trostrukoj funkciji.

Na pitanje kako njegovati savjest, vlč. Šardi naglasio je da kršćani posjeduju jasna sredstva oblikovanja ispravne savjesti, a ona su: obitelj - okruženje u kojem živimo i rastemo, duhovno vodstvo, ispit savjesti, sakrament ispovijedi te čitanje duhovnog štiva, poznavanje crkvenog nauka, razmatranje nad Riječi Božjom.

„Savjest je dar za kojega želimo moliti milost Duha Svetoga, da se ne pokvari, da ne zakržlja, da bude u službi dostojanstva čovjeka. Stoga, nemojmo zaboraviti vršiti stalnu higijenu tog našeg unutarnjeg organa osobito uz ispit savjesti, redovitu ispovijed, ali i pažljivošću oko onoga čime se hranimo i čemu dopuštamo da ulazi u našu nutrinu, naše misli i da nas oblikuje“, zaključio je svoj nagovor vlč. Šardi te kroz ispit savjesti pripremio okupljene za sakrament pomirenja koji je uslijedio nakon nagovora. Za to vrijeme vjernici su molili pobožnost sv. Josipu.

Potom je misno slavlje predvodio duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu vlč. Ivan Grbešić. Na misi je pjevao župni dječji zbor i zbor mladih.

Nakon evanđelja koje je navijestio đakon Josip Biškup, tema propovijedi vlč. Grbešića bila je Božja nježnost, blizina i milosrđe. Pozivajući se na prvo čitanje iz Knjige proroka Izaije propovjednik je istaknuo da Bog po Izaiji govori kako je On nježan otac. „Mi često živimo u svijetu koji je pun grubosti i u opasnosti smo i sami postati grubi, a lik sv. Josipa je lik nježnog oca“, kazao je vlč. Grbešić te nastavio aktualizirati sv. Josipa u životu današnjega čovjeka. Potaknuo je supružnike da budu otvoreni životu te da imaju više djece. Istaknuo je kako danas vlada kriza muževnosti i očinstva te pozvao muškarce da budu hrabri čuvari svoje obitelji te da mole zagovor sv. Josipa, da budu nježni očevi u svijetu punom grubosti. „Sv. Josip je zaštitnik očeva. Zadaća pravih očeva je da svojoj djeci pokažu najvažnije: da upoznaju Boga, njegovu nježnost i da svoj život vežu na Boga, a ne na prolazne stvari“, naglasio je. Iznio je i nekoliko primjera, odnosno svjedočanstava o sv. Josipu, a koji nisu vezani samo za muškarce, nego i za žene.

Nakon mise vlč. Grbešić predvodio je i euharistijsko klanjanje s kojim je završena duhovna obnova, ali i Velika devetnica sv. Josipu.

Vlč. Šardi pozvao je sve okupljene da dođu i u utorak, 19. ožujka, na proslavu Josipova kad će u Župi sv. Josipa na Banfici biti slavljene tri mise: u 8, 11 i 18:30. Misu u 11 sati predslavi varaždinski biskup Bože Radoš.

 

Tekst i foto: Branimir Gubić

Izvor: Varaždinska biskupija

Radio Marija

16:30 Vijesti dana
17:00 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - ur.: dr. sc. Agneza Szabo
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.