2024 03 09 konferencija naslovna

Međunarodnom znanstvenom konferencijom „Emocije i motivacija – pokretala ponašanja“, održanom na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, 7. ožujka 2024. obilježen je Dan Instituta sv. Tome Akvinskog, povodom 750. obljetnice smrti sv. Tome Akvinskoga (7. 3. 1274.). Konferenciju su organizirali Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Institut sv. Tome Akvinskog iz Zagreba, Institut društvenih nauka iz Beograda, Katedra za društvene i humanističke znanosti u medicini Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Uniwersytet Ignatianum w Krakowie.

O pitanjima poput: Što pokreće čovjekovo ponašanje? Zašto radimo ono što radimo? Koji je odnos misli i djelovanja? Koja je veza između vjerovanja i emocija? Jesu li um i emocije isključivi? Kako emocije oblikuju društvenu stvarnost? Koja je uloga motivacije i emocija u psihijatriji i psihoterapiji? O vezi emocija, motiva, uma, volje, osobe, zajednice, terapeuta, pacijenta, na konferenciji je govorilo preko četrdeset stručnjaka s područja filozofije, teologije, psihologije, edukacijsko-rehabilitacijskih znanosti i iz više psihoterapijskih perspektiva. Među predavačima su bili stručnjaci iz Hrvatske, Poljske, Srbije, Bosne i Hercegovine, te iz Sjedinjenih Američkih Država. Program konferencije obogatila su i tri pozvana predavanja iz filozofske, psihijatrijske i psihološke perspektive. Dr. sc. Filip Grgić, s Instituta za filozofiju u Zagrebu, održao je izlaganje na temu „Slabost volje i nemar“; prof. dr. sc. Marijana Braš, prim. dr. med. i prof. dr. sc. Veljko Đorđević, prim. dr. med. s Medicinskog fakulteta u Zagrebu izložili su temu „Let od kulture bolesti do kulture zdravlja – emocije, motivi i komunikacija“, dok je izv. prof. dr. sc. Martin F. Lynch s Warner School of Education, University of Rochester, New York, izložio rad na temu „Razumijevanje organizmičkih procesa: uloga osnovnih psiholoških potreba u motivaciji i dobrobiti“.

U prigodnom dijelu, u prvom dijelu konferencije, ravnatelj Instituta sv. Tome Akvinskog prof. dr. sc. Anto Gavrić, s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, održao je izlaganje „Toma Akvinski o emocijama kao pokretačkoj snazi i njihovom utjecaju na promjene tijela“; dr. sc. Predrag Milidrag, s Instituta društvenih nauka iz Beograda, izložio temu „ Uloga mislilačke moći u oblikovanju praktičkog silogizma kod Akvinca“, a prof. dr. sc. Ivan Koprek, Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, održao izlaganje na temu „Imamo li pravo na ljutnju? Aristotel o afektima i ljutnji“.

Jezici konferencije bili su hrvatski i engleski, te vjerujemo da će objavljeni radovi o temama izlaganim na konferenciji obogatiti i globalnu i lokalnu zajednicu uključenu u znanstvena istraživanja ili psihoterapijski rad s emocijama i motivacijom i tako doprinijeti podizanju kvalitete mentalnoga zdravlja u zajednici.

Međunarodna znanstvena konferencija „Emocije i motivacija – pokretala ponašanja“ jedna od triju aktivnosti kompetitivnoga projekta Sveučilišta u Zagrebu „Što pokreće čovjekovo ponašanje?“ kojem je nositelj Fakultet filozofije i religijskih znanosti, a suorganizatori su Institut sv. Tome Akvinskog, Amigdala Centar za propedeutiku psihoterapije i Dominikanski samostan bl. Augustina Kažotića u Zagrebu.

Više detalja o projektu i projektnim aktivnostima „Škola emocija i motivacije“, te korizmenim tribinama „Pokrenuti odozgor – emocije, motivacija i religija“ dostupno je na web stranicama Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske dominikanske provincije i Samostana blaženog Augustina Kažotića.

Institut sv. Tome Akvinskoga u Zagrebu osnovala je 2013. godine Hrvatska dominikanska provincija Navještenja Bl. Djevice Marije. Svrha Instituta je interdisciplinarno proučavati i poučavati misao sv. Tome Akvinskog u dijalogu sa suvremenom kulturom i znanošću.

Izvor: dominikanci.hr

Radio Marija

14:00 Musica sacra - ur. i vod.: Ksenija Sanjković
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:15 Krunica za nerođene

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.