Hodocasce svecenika 03

Svećenici Đakovačko-osječke nadbiskupije pod vodstvom mo. Ivana Andrića, voditelja trajne duhovne formacije svećenika, hodočastili su svetištima južne Italije od 26. veljače do 2. ožujka 2024., pohodivši tako mjesta povezana s velikim svecima Katoličke crkve. Za stručno vodstvo tijekom čitava hodočašća brinula se gospođa Nataša Bulić iz Splita. Prvoga dana hodočašća svećenici su posjetili Monte Cassino, benediktinsku opatiju gdje je sveti Benedikt pokopan zajedno sa svojom sestrom sv. Skolastikom. Svećenici su se tako iz bližega upoznali sa reformom monaškog života koju je proveo sv. Benedikt te sa ovom glasovitom opatijom odakle se širila kršćanska vjera i kultura po čitavoj Europi nakon što je zapala u dekadenciju poslije pada Rimskog carstva. Misno slavlje u opatiji predvodio je vlč. Dominik Nedjeljković, župni upravitelj u Petrijevcima. Nakon obilaska Monte Cassina posjetili su Pompeje u blizini Napulja. Ondje su upoznali važno svetište Gospe Pompejske kojoj hodočaste mnogi s juga Italije.

Drugoga dana hodočašća posjetili su srednjovjekovni talijanski grad Materu, specifičan po kućama uklesanima u stijene, koje su donedavno bile nastanjene. Danas su one turistička atrakcija. Grad nudi uvid u srednjovjekovni način gradnje, a također je bio izabran kao lokacija za snimanje Pasije, poznatog filma Mela Gibsona o Kristovoj muci. U popodnevnim satima svećenici su hodočastili prvo na grob bl. Jakova Zadranina, čije se neraspadnuto tijelo čuva u malom gradu Bitettu, a zatim slavili misu na grobu sv. Nikole, biskupa iz Mire odakle je u 11. st. svečevo tijelo preneseno u Bari. Danas je to mjesto važno za ekumenski dijalog katolika s istočnim kršćanskim Crkvama. Misu je predslavio Drago Marković, župnik Župe sv. Nikole u Sikirevcima.

Treći dan hodočašća svećenici su proveli u cijelosti u San Giovani Rotondu, mjestu gdje je gotovo čitavog života službovao kapucin sv. Pio iz Peitrelcine. Upoznali su iz bližega život padre Pia koji je u Hrvatskoj sve više čašćen u narodu. Napose su upoznali njegovu ispovjedničku službu te progonstvo koje je trpio za svoga života te njegovu zauzetost u osnivanju bolnica za patnike iz cijele Italije. Toga dana razgledali su novu crkvu sv. Pia, zatim staru crkvu Gospe od Milosti gdje je otac Pio svakodnevno slavio misu. Mogli su ondje moliti uz njegovo neraspadnuto tijelo koje je zajedno sa neraspadnutim tijelom sv. Leopolda Madnića bilo u bazilici sv. Petra tijekom godine milosrđa po želji pape Franje. U popodnevnim satima slavili su misu na njegovu grobu, a predslavio ju je Nikola Klemen, tajnik i bilježnik Nadbiskupskog ordinarijata.

Hodocasce svecenika 04

Četvrti dan bio je previđen za svetišta u blizini San Giovani Rotonda. Nakon molitve križnoga puta u hotelskoj kapelici, svećenici su posjetili špilju ukazanja sv. Mihaela arkanđela u sklopu parka prirode Gragano. Ondje je sv. Mihael posvetio oltar unutar špilje u 6. st. i od tada je to mjesto hodočašća mnogih iz raznih krajeva Italije i svijeta. Pri kraju mise koju je predvodio vlč. Antun Nikolić, župni vikar u Đakovu svećenici su molili posvetu sv. Mihaelu. Popodnevne sate obilježio je posjeti marijanskom svetištu u Foggi.

Zadnji dan svoga hodočašća svećenici su proveli u Subiacu, mjestu i kraju gdje je sv. Benedikt proveo svoju mladost i ondje mogli vidjeti špilju i crkvu gdje se sv. Benedikt na tri godine povukao u samoću nakon čega je započeo reformu monaštva. Misu u samostanu sv. Skolastike predvodio je Dejan Bubalo, župnik u Višnjevcu. To je bio svojevrstan završetak hodočašća svećenika stopama svetaca gdje su tražili nadahnuće, uzor i zagovor za svoje poslanje koje vrše u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, moleći napose za subraću svećenike prezbiteriju, za one koji su im povjereni i one koji su se preporučili u njihove molitve.

Tekst i foto: Domagoj Brkić

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

11:00 Sveta misa - prijenos iz svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici
12:00 Kraljice Neba; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba
12:30 Spomendar – ur.: dr. sc. Agneza Szabo

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2020
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.