Nekick sk 6

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju, 3. ožujka u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Ivanić-Gradu misno slavlje tijekom kojeg je krstio Šimuna, sedmo dijete obitelji Nekich. Koncelebrirao je domaći župnik Branko Koretić koji je na početku pozdravio biskupa te čestitao obitelji.
Nekick sk 2

Na početku homilije biskup je podsjetio kako je ovo nedjelja solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini istaknuvši kako su tamo Hrvati u teškoj situaciji i zato je svaka gesta, pa i ona simbolična, dobrodošla. Biskup je potaknuo okupljenu župnu zajednicu da daruju za Hrvate u BiH kojima je potrebna ne samo duhovna već i materijalna pomoć, a koja je u konačnici i znak naše blizine s njima.
Nekick sk 3

Osvrnuvši se na prvo čitanje iz Knjige izlaska koje govori o Deset Božjih zapovijedi rekao je – tumačeći smisao Božjih zabrana - kako je Bog već prvim ljudima u raju dao da se služe svime što imaju, ali radi njihova dobra im je dao i jednu zabranu. „Bog je od početka štitio ljude i ako je govorio da se nešto ne smije to nije bilo da bi nešto zabranio ili ljudima oduzeo, već da bi čovjeka zaštitio i sačuvao od pogibelji ovoga svijeta. Tako je bilo i nakon što su Židovi bili oslobođeni iz Egipatskog ropstva. Tamo su bili 400 godina te nakon što su došli u Sinajsku pustinju u toj svojoj slobodi nisu se više znali ponašati. Trebalo je pomoći tom narodu i zato Bog daje Mojsiju Deset Božjih zapovijedi da se ljudi odgoje da slobodno žive. To su jednostavno rečeno opća načela, ne samo za tadašnje Židove nego za sve ljude, koja nam pomažu da ostanemo normalni i u skladu s naravi koju nam je Bog dao. To su norme i granice preko kojih se ne smije prijeći da ne prestanemo biti ljudi. Ako ubiješ, činiš preljub, lažeš i kradeš ti nisi čovjek i svoju si ljudskost porekao, stavio u pitanje. Bog želi da čovjek bude sretan i s tim riječima on čovjeku pomaže da budem onakav kakvog ga on želi“, poručio je biskup.

Nekick sk 7

U nastavku biskup je izrazio zadovoljstvo i radost jer se danas u zajednicu vjernika prima dijete iz brojne obitelji. „Čestitam roditeljima malenog Šimuna na hrabrosti. Postala je prava iznimka, da jedna obitelj ima više - osobito sedmero - djece. Zato znam reći kada krstim na nedjeljnim misama s narodom, dijete iz brojne obitelji, da zapravo nemam što propovijedati.

"Ova vam obitelj daje najbolju propovijed. Oni poručuju da je moguće živjeti s više djece, da su ona radost i da treba primati djecu otvorena srca. Obitelj koja se zatvara pred djecom zatvara se pred budućnošću."

Nekick sk 8

To se može reći i za narod te je baš zato naš narod u teškim demografskim neprilikama i praktički izumiremo. Zbog toga što nemamo djece zatvaraju se škole, sve manje ima radne snage… Pitam se, tko će se sutra brinuti za ekonomiju i zemaljske stvari, a kamoli za one duhovne i nebeske. Kome ćemo predati svoju vjeru koju smo baštinili od predaka i na koju smo ponosni govoreći da je ona naša baština više od 13 stoljeća u našem narodu. To je važno pitanje i zato ako gledamo samo usko kao da se to nas kao pojedinaca ništa ne tiče, onda smo pred velikim problemima“, upozorio je biskup dodavši kako je potrebno više moliti za hrabrost roditelja da prihvaćaju djecu, ali isto tako da je potrebno da svi kao zajednica pomognemo u podizanju te djece i duhovno i materijalno.
Nekick sk 5
Na kraju misnog slavlja, biskup i župnik su još jednom čestitali roditeljima, uručivši im prigodne darove biskupije.

 


Izvor: Stjepan Vego, predstojnik Ureda za odnose s javnošću Sisačke biskupije

 

Radio Marija

00:30 Psihologija i duševno zdravlje - ur. i vod.: p. Mijo Nikić
01:30 Glazba
02:15 Krunica - Otajstva svjetla
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.