U molitvenoj nakani za ožujak 2024., u kojemu se slavi Dan molitve i posta za misionare mučenike, Papa je videoporuku koju je objavila Svjetska molitvena mreža posvetio onima koji žive vjeru unatoč progonima i nedostatku slobode: njihovo je svjedočanstvo „znak da smo na pravom putu“

Molimo da oni koji u raznim dijelovima svijeta riskiraju život za evanđelje zaraze Crkvu svojom hrabrošću i misionarskim poticajem. Otvoreni milosti mučeništva – poticaj je pape Franje upućen u videu s molitvenom nakanom za ožujak koji je Svjetska molitvena mreža objavila na platformama You Tube, Facebook, X, te na računima 'Il Video del Papa', Pontifex i Franciscus. U mjesecu u kojemu se obilježava Dan molitve i posta za misionare mučenike (24. ožujka) Papa ističe da će među nama uvijek biti mučenika. To je znak da smo na pravom putu i da je hrabrost mučenika, njihovo svjedočanstvo, blagoslov za sve.

Papa se nadahnuo razgovorom s jednim muslimanom u izbjegličkom kampu na Lezbosu. „Moja je žena bila kršćanka. Kad su teroristi došli u našu zemlju, pogledali su nas i pitali nas koje smo vjere“ – rekao je taj čovjek Papi te nastavio – „Vidjeli su moju ženu s raspelom i rekli joj da ga baci na zemlju. Ona to nije učinila te su joj preda mnom prerezali grlo.“

Nije bilo ljutnje u tim riječima – napominje Papa – sigurno se taj čovjek usredotočio na primjer ljubavi svoje žene, ljubavi prema Kristu koja ju je vodila do prihvaćanja i vjernosti do smrti.

„Mučenici među nama“

Papina videoporuka s molitvenom nakanom za ožujak, prevedena na 23 jezika i medijski popraćena u 114 zemalja, ostvarena je uz potporu zaklade Pomoć Crkvi u nevolji – međunarodne katoličke karitativne organizacije i papinske zaklade čije je poslanje pomoći vjernicima gdje god su progonjeni, potlačeni ili u teškoćama, i to putem informacija, molitve i djelovanja – te potiče na razmišljanje o onima koji daju svoj život kao Kristovi svjedoci te o njihovim životima. Zbog toga uključuje također prizore kršćanskih zajednica koje su u opasnosti i koje su primjeri hrabrosti, poput primjera prvoga pakistanskog sluge Božjega, Akasha Bashira, koji je, 2015. u Lahoreu, umro u 21. godini kako bi spriječio teroristički napad na crkvu punu vjernika.

Poput njega, danas ima mnogo skrivenih mučenika koji vode običan život u dosljednosti i hrabrosti za prihvaćanje milosti da budu svjedoci do kraja, čak i do smrti. „Mučenici među nama“, kako ih naziva papa Franjo, ljudi koji su riskirali život kako bi nasljedovali Isusa, kako bi živjeli u skladu s njegovom porukom i kako bi utjelovili njegovo evanđelje ljubavi, mira i bratstva. Nisu ga se odrekli ili zaboravili, nego su očuvali čvrstu vjeru i očitovali svoju vjernost Isusu Kristu. Zbog toga – kaže Papa – pokazuju pravi put Crkve.

Progoni kršćana danas

Danas ima više mučenika nego na početku kršćanstva – ističe papa Franjo podsjećajući na podatke stručnjaka i napominjući kako je tema progonjenih kršćana koji daju život za svoju vjeru vrlo aktualna. Samo je tijekom 2023. godine zaklada Pomoć Crkvi u nevolji primila obavijesti o osobama ubijenim ili otetim zbog vjere u 40 zemalja, među kojima u Nigeriji, u kojoj je zabilježen najveći broj ubojstava; zatim u Pakistanu, u kojemu su napadnuta bogoštovna mjesta i kuće kršćana u biskupiji Faisalabad, u Jaranwali; te u Burkini Faso, gdje su katolici Débéa istjerani iz njihova sela samo zbog njihove vjere.

Osvrćući se na taj kontekst Regina Lynch, izvršna predsjednica spomenute papinske zaklade, istaknula je da je vjerska sloboda, priznata u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima, neotuđivo pravo te da nijedan kršćanin ne bi smio izgubiti život zbog njezina prakticiranja. Temeljno je jamčiti pravo na ispovijedanje vlastite vjere kao dio dostojanstva svih ljudskih bića.

Stoga je molitvena nakana pape Franje vrlo važna za poticanje molitve za žrtve progona – napominje Regina Lynch – kao i za potporu onima koji trpe diskriminaciju zbog svoje vjere. Osim toga, trebamo učiniti to da se političari zauzmu u zaštiti prava najugroženijih.

(Vatican News - tc; aa)

Radio Marija

16:30 Vijesti dana
17:00 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - ur.: dr. sc. Agneza Szabo
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.