Po geslom „Isus ga pogleda i zavoli…“ (usp. Mk 10,21) održan je, u subotu 24. veljače u Župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici, dekanatski susret ministranata Velikogoričko-odranskog dekanata.

Održan dekanatski susret ministranata Velikogoričko odranskog dekanata2024 1
Na susretu su sudjelovali ministranti župa Donja Lomnica, Šćitarjevo, Velika Gorica – Bl. Alojzije Stepinac, Navještenje BDM i sv. Petar i Pavao, Velika Mlaka i Vukovina.

Susret je započeo u pastoralnom centru Župe Navještenja BDM u Velikoj Gorici pod vodstvom preč. Matije Pavlakovića, člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije koji je, uz službu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, posebno zadužen za pastoral ministranata i osnovnoškolaca u Zagrebačkoj nadbiskupiji, a od prošle pastoralne godine obnaša i službu ravnatelja Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Susret je bio obilježen i upoznavanjem ministranata s misijama te njihovim mogućim angažmanom u misijskom pastoralu unutar svojih župnih zajednica. Za što bolju realizaciju samog susreta, uz voditelja bila su i nekolicina mladih animatora iz župe domaćina.

Na susretu je sudjelovalo 108 ministranata: 4 predškolca, 91 osnovnoškolac, 9 ministranata srednjoškolaca i 4 studenta iz jedanaest župa Velikogoričko-odranskog dekanata. Nakon uvodne pjesme i kratkog predstavljanja susreta započele su igre upoznavanja. Po završetku uvodnih igara preč. Pavlaković predstavio je Međubiskupijsko sjemenište te je uslijedila kateheza o duhovnom pozivu koju je vodio đakon vlč. Filip Pranjić.

Druženje se nastavilo igrama i ministrantskim kvizom u kojem su sve župe pokazale zavidno znanje u poznavanju liturgijskih predmeta, odjeće i tijeka crkvene godine. Dječaci sedmog i osmog razreda, njih desetorica, imali su i kratki susret s vlč. Pavlakovićem koji im je pobliže približio život u Sjemeništu te ih pozvao na jedan od narednih „Vikenda u sjemeništu“ nadajući se i nekom novom kandidatu u narednoj školskoj godini. Također, ministrantice su pohodile redovničku zajednicu sestara Kraljice Svijeta čija se redovnička kuća nalazi uz pastoralni centar župe domaćina upoznavši tako rad i karizmu ovih sestara.

Održan dekanatski susret ministranata Velikogoričko odranskog dekanata2024 2

Po završetku prvog dijela susreta uslijedila je priprema za sakrament ispovijedi, a za vrijeme sakramenta pomirenja kojeg su dijelili prisutni svećenici iz dekanata trajala je molitva Misijske krunice koju su animirali predstavnici ministranata uz pomoć animatora.

Vrhunac susreta bilo je misno slavlje u župnoj crkvi Navještenja BDM. Misno slavlje predvodio je preč. Matija Pavlaković u koncelebraciji s župnikom domaćinom i dekanom preč. Norbertom Ivanom Koprivcem. Đakonsku službu za vrijeme misnog slavlja vršili su vlč. Filip Pranjić i trajni đakon Đuro Matić, a liturgijsko pjevanje predvodili su župni animatori.

Na koncu misnog slavlja svi okupljeni izmolili su molitvu za uspjeh Susreta Hrvatske katoličke mladeži koji će se održati početkom mjeseca svibnja u Gospiću. Čitav susret ovjekovječen je zajedničkom fotografijom sudionika. Po završetku svete mise uslijedio je ručak u organizaciji župe domaćina te podjela misijskih nagrada svim sudionicima koje su za tu prigodu pribavljene u suradnji s Nacionalnim uredom Papinskih misijskih djela u RH.

Tekst i foto: Nataša Čurić

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

09:30 Prigodna emisija - tema: Josip Botteri Dini - 60 godina stvaralaštva; gost: Josip Botteri Dini, hrvatski slikar; ur. i vod.: Petra Ćurlin
10:00 Glazba
11:00 Sveta misa - prijenos iz svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici
12:00 Kraljice Neba; Molitva - Srednji čas

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.