Večernjim zahvalnim euharistijskim slavljem, koje je predslavio preč. Tomislav Hačko, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, u subotu 24. veljače završeno je 24. Biblijsko bdjenje u župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici. Neprekidno danonoćno čitanje Svetog pisma, tijekom kojeg je Biblija pročitana od korica do korica, započelo je na Pepelnicu 14. veljače večernjim misnim slavljem koje je u prepunoj župnoj crkvi predvodio župnik preč. Norbert Ivan Koprivec.

Čitanje Biblije odvijalo se uz zapaljenu svijeću, a u čitanju su sudjelovali vjernici iz Župe Navještenja i drugih velikogoričkih župa. Svi čitači Svetog pisma, njih više od dvjesto, bili su obilježeni vanjskim znakom, šalom koji su za vrijeme polusatnog čitanja nosili oko vrata. Bdjenje je prekidano misnim slavljima tijekom kojih su nadahnute homilije vjernicima uputili vojni kapelan vlč. Kristijan Krajnović, salezijanac don Marijan Zovak, đakon na službi u župi Navještenja vlč. Filip Pranjić, župni vikar vlč. Antonio Kovačić i župnik preč. Koprivec.

Biblijsko bdijenje Gorica

“Svatko od nas ima neku nakanu za koju žarko moli tijekom života i strpljivo čeka njezino uslišanje. No, kako je čovjek jedino biće ranjeno grijehom, Crkva je pozvana trajno moliti i za čovjeka i za svijet”, rekao je u uvodu homilije preč. Hačko pojašnjavajući kako se nalazimo u prvom ovogodišnjem kvatrenom tjednu koji je usmjeren prema pokori i obraćenju.

Biblijsko bdijenje Gorica 4 


"Svatko od nas u sebi nosi želju biti bolji čovjek, bolji vjernik. Ta nas želja prati čitav život. Ostvarenje te želje nam teško polazi za rukom i puno puta odustajemo. Gospodin nas poziva da ustrajemo na njegovom putu i da jedni drugima budemo podrškom, a ne da jedni o drugima mislimo 'Vidi ovoga grešnika!' Baš zato rado otvaramo i čitamo Sveto pismo kao da čitamo povijest o čovjekovim padovima i Gospodinovim pruženim rukama. Jer nas puno ljubi puno nam oprašta i svaki susret s njim nas mijenja i preobražava. A kako ostati na Gospodinovoj strani? Tako da puno ljubimo poput Gospodina koji i na križu oprašta. Teško je tako živjeti, ali važno je htjeti biti kao On, jer susret s Njime i s Njegovom riječju počinje nas mijenjati. Vraćajući se u njegovo krilo, Gospodin daruje mir i čujemo riječi 'Vjera te tvoja spasila! Idi u miru!' A mi na to možemo samo reći 'Bogu hvala' što je prema nama milosrdan i velikodušan u praštanju”, zaključio je propovijed preč. Hačko.

Euharistijsko slavlje uzveličao je pjesmom župni zbor. Na kraju misnog slavlja župnik je zahvalio predvoditelju misnog slavlja, svima koji su sudjelovali u organizaciji i danonoćnom čitanju Biblije. Biblijsko bdjenje ovjekovječeno je zajedničkom fotografijom sudionika misnog slavlja.

Biblijsko bdijenje Gorica 3


Slavlje, na kojem su sudjelovali i župljani drugih župa Velikogoričko-odranskog dekanata i grada Zagreba, kao kršćanski agape nastavilo se nakon svete mise u župnom pastoralnom centru Nazaret. U toplom zajedništvu prisutni su iznijeli doživljaje i odjeke ovog Biblijskog bdjenja, te podijelili iskustva i svjedočanstva kako Božju riječ slušamo i po njoj živimo u našoj svakodnevici. Svi oni koji su čitali Sveto Pismo tijekom Biblijskog bdjenja imali su se priliku upisati i u knjigu dojmova, iz koje izdvajamo dva svjedočanstva:

“Isuse, u ovih pola sata dopalo me pročitati kako si ozdravio čovjeka koji je bolovao dugi niz godina i kako nisi osudio ženu zatečenu u preljubu. Daj i nama snage ne osuđivati olako. I molim te ozdravi i danas mnoge bolesnike na tijelu i duši.”

“Tvoja riječ Oče, nozi je mojoj svjetiljka. Hvala ti Oče, jer mi progovaraš i daješ pravi mir. Ostani uz mene i molim te da budem ona mala zraka koja će svijetliti drugima. Proslavljaj se ti po meni!”

 Biblijsko bdijenje Gorica 2


Ovogodišnje, kao i dosadašnja Biblijska bdjenja, imalo je za cilj, ne samo da se Biblija pročita, već je to bio korizmeni poticaj da Sveto pismo iz skrivenih polica dođe na najsvetije mjesto u kući, da bude blizu oku, a tako i blizu srcu i da čovjek počne živjeti prema Božjoj riječi.

U Župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici, u kojoj se na poseban način časti događaj kojim je Marija primila vijest od Boga da će začeti i roditi Sina Božjega, čašćenje Božje riječi Biblijskim bdjenjem prvi se put dogodilo 2001. godine. Više se godina na redovitim susretima okupljala skupina laika. Čitali su Božju riječ, molili, pjevali i osjetili poticaj Duha Svetog na početku novog tisućljeća ljudima skrenuti pozornost na zapisanu Božju riječ. Premda se nadahnuće javilo laicima, zamisao čitati Bibliju neprekidno pet dana i pet noći prihvatio je i podržao ondašnji župnik mons. Josip Frkin. Riječ Božja je putem Biblijskog bdjenja iz Velike Gorice „nastavila trčati i proslavljati se“ (usp. 2 Sol 3,1) i u drugim župama diljem Hrvatske, a prešla je i granice Domovine. Neprekidno čitanje Svetoga pisma 2008. godine zaživjelo je u Rimu kada je čitanje započeo Sveti Otac Benedikt XVI. Za tu prigodu, u materijalima biskupske Sinode o Božjoj riječi koja se tada odvijala, istaknut je prijedlog velikogoričke župe Navještenja da se uvede blagdan Riječi Božje.

Tekst i foto: Snježana Kirinić Grubić

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

16:30 Vijesti dana
17:00 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - ur.: dr. sc. Agneza Szabo
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.