Potpisivanje Sporazuma 5

Svečanost potpisivanja Sporazuma o razumijevanju i podršci u vezi rekonstrukcije „Gradskog stadiona Maksimir“ i izgradnje ili rekonstrukcije objekata Katoličke Crkve na 10 lokacija u Gradu Zagrebu održana je u srijedu 21. veljače u Banskim dvorima.

Sporazum su potpisali predsjednik Vlade Andrej Plenković, mons. Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup i Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

U prigodnom obraćanju na početku potpisivanja sporazuma glasnogovornik Vlade Marko Milić u uvodnom dijelu je rekao: "Sporazum ima i širu društvenu korist. Njime se adresira i pitanje nedostatka sakralnih objekata u pojedinim gradskim četvrtima u Zagrebu. Stoga je predviđeno pristupanje i rješavanju imovinsko-pravnih pitanja kako bi se stvorili i riješili preduvjeti za izgradnju i rekonstrukciju objekata Katoličke Crkve u određenim gradskim četvrtima."

"Srdačno vas pozdravljam, na čelu s premijerom i gradonačelnikom i njihovim suradnicima. Prvo želim izraziti zadovoljstvo kako Vladi tako i Gradu Zagrebu na ovoj mogućnosti da smo mogli baš u ovo vrijeme realizirati ovaj ugovor koji će biti na korist svim građanima grada Zagreba i cijele Republike Hrvatske i svemu onome što ovaj ugovor znači i doprinosi društvu", rekao je mons. Kutleša.

Potom je naglasio da je "uvijek bilo ideja da u Crkvi u prvom planu bude dobro Crkve, a ne dobra Crkve. Htjelo se postići za ovih 10 lokacija koje dobivamo za zamjenu za teren na Maksimiru da njihova namjena bude da se tamo grade crkveni objekti ili objekti Katoličke Crkve, tj. crkve i sve popratno, možda dječji vrtići i sve drugo potrebno na tom području."

"Ostaje obveza Vlade da ovaj sporazum provede, a posebno Grada Zagreba da omogući da se što jednostavnije u roku dvije godine može pristupiti izgradnji tih objekata koji su potrebni", kazao je nadbiskup Kutleša.

Gradonačelnik Tomašević, zahvalivši predsjedniku Vlade i nadbiskupu, rekao je da se "nakon 27 godina rješava imovinsko-pravni spor pokrenut davne 1997. godine. Vjerujem da se upravo zbog ovog spora nije išlo u gradnju novog maksimirskog stadiona, nego u rekonstrukciju postojećeg stadiona, a to nikad nije dovršeno i stajalo je dosta novca.

Ponosan sam što se ovo riješilo u mandatu ove gradske uprave, naravno, uz konstruktivnu suradnju sve tri strane, odnosno zajedno s hrvatskom Vladom i sa Zagrebačkom nadbiskupijom. Smatram da smo time pokazali da se mogu riješiti i najteži problemi koji se nisu dugo vremena rješavali, i da to bude u korist građana Zagreba i građana Hrvatske."

"Sporazumom se definira odustajanje Zagrebačke nadbiskupije od započetih postupaka u kojima se potražuje naturalni povrat maksimirskih nekretnina, isto tako se tim sporazumom utvrđuje da će jedini vlasnik tih nekretnina biti Grad Zagreb. Istovremeno, Vlada RH i Grad Zagreb se obvezuju da će osigurati preduvjete za gradnju i rekonstrukciju 10 crkava ili drugih objekata Katoličke Crkve u Zagrebu", rekao je Tomašević.

"Nakon potpisivanja ovih sporazuma nema više nikakvih pravnih prepreka za izgradnju novog maksimirskog stadiona", dodao je gradonačelnik Tomašević, rekavši da će kroz nekoliko godina Zagreb dobiti ne jedan, nego dva suvremena stadiona, maksimirskog i onoga čija se rekonstrukcija i proširenje planira u Kranjčevićevoj ulici.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u svom obraćanju rekao je "da je riječ o povijesnom danu kojim se se rješava skoro tri desetljeća godina star pravni problem koji je predstavljao prepreku za ozbiljno investiranje i izgradnju novoga stadiona u Maksimiru, kakvog zaslužuju grad Zagreb, Zagrepčani i Hrvatska.

Zato želim zahvaliti monsinjoru Kutleši, Zagrebačkoj nadbiskupiji, gradonačelniku Grada Zagreba, svim kolegicama i kolegama u Vladi koji su proteklih mjeseci radili na tome da pronađemo rješenje s kojim će svi biti zadovoljni", rekao je Plenković. Gledajući iz pozicije starosti ovog problema, on je "zapravo u realnosti star od 1945. godine, kad je imovina Zagrebačke nadbiskupije oduzeta od tadašnjih vlasti FNR Jugoslavije. Taj problem, međutim, nije bio vječan i pokazali smo svi dobru volju, razumijevanje i želju da se on riješi", kazao je Plenković.

"S ovim je napravljeno jedno dobro, i sportu, i Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj nadbiskupiji, i vjernicima", dodao je predsjednik Vlade Plenković.

Potpisivanje sporazuma je "na tragu želje Vlade da se odužimo hrvatskim nogometašima, osobito Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji koja je samo u proteklih 5 godina osvojila 3 medalje, što na svjetskim prvenstvima, što u Ligi nacija te one čuvene medalje 1998. u Parizu koja je iznenadila cijeli svijet; one nam omogućuju praćenje kontinuiteta velebnih uspjeha hrvatskog nogometa i hrvatskog sporta", rekao je Predsjednik Vlade ukazavši na činjenicu da će ova potpora hrvatskom sportu od strane Vlade "pomoći da Hrvatska i Zagreb dobiju stadion koji zaslužuju".

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

15:15 Krunica - Žalosna otajstva
15:45 Glazba
16:30 Vijesti dana
17:00 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - ur.: dr. sc. Agneza Szabo

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.