pepelnica 24 003

Misno slavlje s obredom pepeljenja na Čistu srijedu ili Pepelnicu 14. veljače, u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirali su katedralni župnik don Krešimir Mateša i župni vikar u katedrali svetog Jakova don Šime Pleadin. Na slavlju je bio i šibenski biskup u miru Ante Ivas.
Sveto i milosno vrijeme Korizme poticaj je kršćanskoj duši i savjesti da traži pravi put u život i vječno spasenje u Bogu. Objava Božje ljubavi za čovjeka dosegla je svoj vrhunac u trpljenju Sina Božjega, njegovoj smrti na križu i slavnom Uskrsnuću. Korizma nudi poniranje u dubinu otajstva našega spasenja i bolje poznavanje što je Bog bio spreman učiniti za čovjekovo spasenje da ga izbavi od grijeha i smrti. Raširena pobožnost Križnoga puta i korizmeni napjevi po našim župama žele nas uvesti u misterij patnje nevino osuđenog Isusa Krista, njegovo prihvaćanje Očeve volje i spremnost da se žrtvuje do kraja za naše grijehe, za naše obraćenje, za naše izbavljenje od robovanja ispraznostima i prolaznostima ovoga svijeta, poručio je biskup Rogić u homiliji.
Ukazao je kako Korizma vjernike poziva napraviti „inventuru“ svoje savjesti, postupaka, životnih usmjerenja, ustaljenih praksi i odnosa. Pozvani smo preispitati svoje odnose i postupanja pred Bogom, prema drugima i prema samima sebi. Odjekuje poziv: Sad je vrijeme milosno – sad je vrijeme spasa! Ili kako navijesti Božja Riječ: vratite se k meni svim srcem! Dijelovi srca, našeg života, u koje još nismo pustili da dođe Krist, u Korizmi trebaju postati Kristovi. Valja nam odbaciti ono sporedno, ono sebično, ono što nas od Krista udaljava. Prepoznati gdje smo i kada bili sebični, to mijenjati. To je korizmeni put. Oproštenje i bezgranična Božja ljubav nudi se onoj duši koja Boga traži. Onoj duši koja prihvaća da nema sve odgovore, da nema snage za sve izazove, da je grešna i da nije dostatna sama sebi već joj treba Božja milost da je očisti i uredi, usmjeri i ohrabri, da joj ponudi trajno suputništvo i sigurnost potpore na putu prema vječnom spasenju.

pepelnica 24 002
Korizmu bitno određuju: oproštenje i obraćenje. Sveto korizmeno vrijeme, vrijeme je pitanja koja sebi postavljamo: Da li me moj način života, postupanja, odnosa koje imam s drugima vodi do Boga? Što trebam mijenjati? Koliko ću doista na sebi raditi, svoju savjest izgrađivati i dozvoliti da me milost oproštenja učini obraćenikom? Razderite srca, a ne halje svoje! Vratite se Gospodinu, Bogu svome, jer on je nježnost sama i milosrđe, spor na ljutnju, a bogat dobrotom, on se nad zlom ražali. Kriva i grešna nagnuća srca ljudskog treba izmijeniti, ukrotiti i oplemeniti. To od nas traži Kristova žrtva, odnosno Božja bezgranična ljubav i želja da spasi čovjeka od njega samoga i njegovih lutanja putovima samovolje, sebičnosti i oholosti, poručio je biskup Rogić.
Naglasio je kako Savjest obraćenika, a vjerujem da to svi želimo biti, u poniznosti traži načina da Bogu omili: molitvom, pokorom, dobrim djelima, odricanjem i nadasve opraštanjem onima koji su je povrijedili. Oprosti jer ti je oprošteno. Ljubi jer si ljubljen. Čini žrtvu jer si žrtvom spašen. Čini dobro jer te Bog neprestano svojim dobrima obasipa. Idi ispravnim putem kroz život jer si po Kristu progledao, prohodao. Po njemu si na život vječni pozvan. Ne čini svoje pravednosti radi ljudi, nego budi pravedan radi Gospodina. Hodi kroz život pred Gospodinom i sa Gospodinom. Jasnije ćeš vidjeti što ti je u životu promijeniti i kako će te milost Božja dotaknuti. Neka se po poniznosti i samozatajnosti, molitvi i pokori kršćanskih duša ove Korizme izlije milost Božja na sve ljude jer Bog ne može ne uzvratiti. „Ti naprotiv, kad postiš, pomaži glavu i umij lice da ne zapaze ljudi kako postiš, nego Otac tvoj, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti.” (Mt 6,17-18).

pepelnica 24 005 scaled
Svaki naš iskreni i ustrajni napor, rad na sebi – razdiranje vlastitog srca da se u njemu mudrost i milost Božja nastani, to može mijenjati svijet u kojem živimo. Što bude više obraćenih duša to će svijet biti drugačiji i jasnije Božji. Želim vam obraćenjem plodnu, nastojanjima napornu i dobrim djelima ispunjenu Korizmu. Da Uskrs dočekamo u radosti novog srca koje Bogu pripada. – Kako kaže papa Franjo u svojoj poruci za ovu Korizmu: Bog nas kroz pustinju vodi do slobode, poručio je biskup Tomislav Rogić.

Izvor: Šibenska biskupija

Radio Marija

17:00 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - ur.: dr. sc. Agneza Szabo
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - sv. Bernardica Soubirous

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.