240210 Stepinčevo u Rimu

Na svečanom euharistijskom slavlju koje je predvodio kardinal Luis Antonio Gokim Tagle, pro-prefekt Dikasterija za evangelizaciju, koncelebrirali su mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj te mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup. Također, koncelebriralo je i tridesetak svećenika, među kojima su, uz članove Zavoda sv. Jeronima, bili: mons. Ivan Kovač, podtajnik Dikasterija za biskupe; mons. Janusz Balchowiak, mons. Hrvoje Škrlec, mons. Jan Maria Chun Yean Choong iz Državnog Tajništva; prof. Fernando Puig, dekan Fakulteta kanonskog prava Papinskog sveučilišta Svetog Križa; prof. Krzysztof Bieliński s Alfozijanske akademije, rektori drugih rimskih crkvenih zavoda te hrvatski svećenici i redovnici koji su na studiju ili službi u Rimu.

Na misi su sudjelovali i Tea Zupičić, otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici i Franc But, veleposlanik Republike Slovenije pri Svetoj Stolici te drugi diplomatski djelatnici.

Na početku mise rektor Zavoda Marko Đurin pozdravio je sve okupljene.U svojoj homiliji kardinal Tagle podsjećajući na mučeništvo blaženog kardinala Alojzija Stepinca, progovorio je o mučeništvu kao daru za cijelu Crkvu. Polazeći od činjenice da se mučeništvo sastoji u autentičnom i djelotvornom svjedočenju za Isusa, istaknuo je kako su danas svi krštenici pozvani biti svjedoci Isusa i Evanđelja u svakodnevnom životu, što uključuje i patnju. To je moguće, nadodao je, kada se ljubi i bezuvjetno pouzdaje u Gospodina.


Referirajući se na naviješteni ulomak Evanđelja o pšeničnom zrnu (Iv 12,24-26), kard. Tagle progovorio je o važnosti žrtve i poniznosti po uzoru na Isusa koji se nudi kao pšenično zrno koje pada na tlo i umire da donese plod, ističući pritom poziv na slijeđenje poniznog i nesebičnog Isusovog puta, suprotstavljenog pohlepi i destruktivnoj moći suvremenog svijeta. Mučenik ne žudi za zemaljskom slavom, nego za slavom koja se daje Bogu i koja ide prema dobru drugih, kao što je to učinio Isus, naglasio je kard. Tagle te nastavio „Mučenici Crkve, na poseban način blaženi Stepinac, pozivaju nas na ponizno i bezinteresno nasljedovanje Isusa. Naš se svijet uništava ludom pohlepom za vlašću, dominacijom i bogatstvom. I na koncu nas vodi u smrt. Stoga danas imamo veliku potrebu za svjedocima oživljujuće snage poniznosti i Isusova dara samoga sebe“.

U završnom dijelu, govoreći o Isusovom utjelovljenju i sjedinjenju s čovječanstvom te ističući ljubav prema bližnjemu te zajedništvo sa siromasima i patnicima kao temelje Isusova svjedočenja, kardinal Tagle podsjetio je kako je blaženi Alojzije Stepinac osobito isticao važnost prepoznavanja jedinstva i dostojanstva svakog čovjeka koje proizlazi iz stvorenosti na sliku i priliku Božju.Zaključno, zazivajući zagovor i ističući kao uzor bl. Alojzija Stepinca, kardinal Tagle, pozvao je prisutne vjernike neka u svojim patnjama utjehu pronađu u Stepinčevu pozivu na slijeđenje Isusova primjera i prihvaćanja poteškoća s radošću.

Na završetku svečanog euharistijskog slavlja, rektor Đurin izrekao je riječi zahvale kardinal Tagleu, mons. Lingui i mons. Paliću, te svima onima koji su na različite načine doprinijeli svečanosti trenutka. Naročitu zahvalu uputio je članovima Akademskog zbora Pro musica iz Mostara i Tamburaškog orkestra Mostar na čelu s njihovim voditeljima te maestrom don Draganom Filipovićem, koji su animiranjem pjevanja obogatili liturgijsko slavlje.


Prije završnog blagoslova, svi prisutni izmolili su molitvu blaženom Alojziju Stepincu, a potom je proslava nastavljena zajedništvom u prostorima Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima.


Mišel Kovačević
Foto: Marko Martić

Radio Marija

21:01 Vjera te tvoja spasila - gošća: Martina Prskalo; ur. i vod.: Lucija Marić
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.