Uronjen u Krista linija novo

Uoči blagdana bl. Alojzija Stepinca, kojega u litanijama nazivamo Uzorom kršćanske mirne savjesti, donosimo video-serijal o duhovnom liku našega Blaženika. U serijalu sudjeluju preč. Vlado Razum, rektor kapele Corpus Domini, te s. Marija Petra Klobučar, poglavarica Samostana Pohoda Marijina u Zagrebu.


Osim što će nam približiti duhovni lik bl. Alojzija Stepinca kroz tri teme – molitvu, euharistiju i savjest, govorit će i o kapeli Corpus Domini, njenoj povijesti i trajnom euharistijskom klanjanju koje ondje traje od 1943. godine.


Upravo je bl. kardinal Stepinac 1. listopada 1943. ondje započeo neprestano klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. U okružnici "Vječno klanjanje Presvetom otajstvu" iz kolovoza 1943. nadbiskup Stepinac piše: "U ovim danima opće kušnje i nevolje ništa nas drugo ne može spasiti nego molitva. I što se više ruku bude dizalo k nebu i revnije molilo, to više se smijemo nadati blagoslovu s neba. A najviše svakako po molitvi pred Onim, koji je rekao - bez mene ne možete ništa učiniti! Neka euharistijski Spasitelj izlije iz ovog mjesta obilje svetog blagoslova na naš grad Zagreb, čitavu našu nadbiskupiju i čitav naš hrvatski narod!"

 

 

SAVJEST


"Mi kratko odgovaramo, da se izazivati nećemo dati, da ćemo sačuvati potpuni mir i prisebnost duha, jer je naša savjest čista. Ali je savjest naših protivnika nečista.

Glavno je da mi ostajemo postojano uz vječna Kristova načela i uz svoj narod. Toga nitko u našim dušama ne može razoriti. Od toga nas nitko neće moći otrgnuti."


Preč. Vlado Razum, rektor kapele Corpus Domini, govoreći o Stepincu kao čovjeku čiste savjesti, kazao je da "u njemu gledamo duh starozavjetnih patrijarha, proroka, apostola koji nakon Duhova žive i svjedoče svoju vjeru." Dodao je kako se i u njegovom geslu U Tebe se, Gospodine, uzdam pokazuje "postojanost, čvrstoća stava koju on živi u posebnoj povezanosti s Gospodinom. Istinu kojom je zahvaćen i koju živi – on ne želi ni u čemu pokleknuti i ide do kraja."

Istaknuo je kako je danas čovjekova savjest "zgužvana". "Mi olako "skliznemo" i dajemo se zavesti raznim utjecajima. Savjest je uvijek vođena načelom "dobro čini, a zlo izbjegavaj", samo je pitanje što je dobro, a što je zlo. Dakle, kriteriji vrednovanja života poljuljani su i zato se čovjek najprije treba znati othrvati i činiti dobre izbore", poručio je preč. Razum."Nikad nećemo pobjeći od suda svoje savjesti, i to one objektivne savjesti koja je vođena istinom, koja izvorište ima u Bogu", dodao je preč. Razum i nastavio: "Kod našeg blaženika kardinala Stepinca vidimo jedan divan kontinuitet. On od najranije mladosti, dok je tražio svoje mjesto, dok se pitao koje je njegovo životno poslanje, nije nikada bio površan. Prvo što se u njegovom životu lijepo pokazuje jest njegovana blizina s Gospodinom."

Govoreći o tome kako steći duhovnu kondiciju i ispravno formirati savjest preč. Razum je istaknuo: "Redovita molitva, druženje s i razmatranje Riječi Božje, nasljedovanje nauka učiteljstva Crkve, duhovno štivo koje bismo trebali njegovati, česta ispovijed, svakodnevni ispit savjesti – ako to njegujemo, onda stvaramo jednu duhovnu kondiciju. Stepinac kaže: "Moja savjest je mirna." Plod čiste savjesti je mirnoća, unutarnji mir, kreposno ozračje duše. Čovjek može mirno leći i ustati jer živi s Gospodinom."

"Stepinac se susreo s pitanjima [života] i tražio je odgovore, s Gospodinom ih je našao i slijedio taj put", zaključio je.

 

Više pogledajte u videu:

 

 

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

21:01 Vjera te tvoja spasila - gošća: Martina Prskalo; ur. i vod.: Lucija Marić
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.