Uronjen u Krista linija novo

Uoči blagdana bl. Alojzija Stepinca, kojega u litanijama nazivamo Prokušanim služiteljem euharistijskoga otajstva, donosimo video-serijal o duhovnom liku našega Blaženika. U serijalu sudjeluju preč. Vlado Razum, rektor kapele Corpus Domini, te s. Marija Petra Klobučar, poglavarica Samostana Pohoda Marijina u Zagrebu.


Osim što će nam približiti duhovni lik bl. Alojzija Stepinca kroz tri teme – molitvu, euharistiju i savjest, govorit će i o kapeli Corpus Domini, njenoj povijesti i trajnom euharistijskom klanjanju koje ondje traje od 1943. godine.


Upravo je bl. kardinal Stepinac 1. listopada 1943. ondje započeo neprestano klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. U okružnici "Vječno klanjanje Presvetom otajstvu" iz kolovoza 1943. nadbiskup Stepinac piše: "U ovim danima opće kušnje i nevolje ništa nas drugo ne može spasiti nego molitva. I što se više ruku bude dizalo k nebu i revnije molilo, to više se smijemo nadati blagoslovu s neba. A najviše svakako po molitvi pred Onim, koji je rekao - bez mene ne možete ništa učiniti! Neka euharistijski Spasitelj izlije iz ovog mjesta obilje svetog blagoslova na naš grad Zagreb, čitavu našu nadbiskupiju i čitav naš hrvatski narod!"

EUHARISTIJA


"Središte naše pobožnosti i glavni predmet naše ljubavi mora biti Isus Krist u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Pobožnost prema Presvetoj Euharistiji najmoćnije je i najsigurnije sredstvo za obnovu svake župe.


Nikada, naime, neće u Župi procvasti pravi kršćanski život, niti će u ljudima proplamsati oganj ljubavi Božje ako se srca ljudska ne griju na vatri ljubavi Presvetog Srca, što neprestano boravi u našim tabernakulima pod skromnim prilikama kruha. Jedino onaj ima život i ljubav u sebi koji se hrani kruhom Života i koji se grije na vatri božanske ljubavi."

- iz okružnice nadbiskupa Stepinca kleru i vjernicima,
7. ožujka 1936. godine

 

Prošle godine u kapeli Corpus Domini proslavljena je 80. obljetnica od početka trajnog euharistijskog klanjanja. Rektor kapele preč. Vlado Razum istaknuo je kako je kapela postala "jedno lijepo molitveno žarište kojemu se sam naš blaženi kardinal Stepinac itekako radovao. Znamo da je to bilo 1. listopada 1943. godine u žiži Drugog svjetskog rata, u vrijeme nemilih događaja. Kardinal Stepinac vjerovao je da u takvim trenucima samo Nebo može pomoći. I sam je njegovao adoraciju i radovao se ovom mjestu, i sam je rado dolazio. Prvo klanjanje imao je on, a poticao je i svećenike da rado dolaze na ovo sveto mjesto. Poticao je vjernike, posebno vjernička društva da se ovdje okupljaju. Za ovo mjesto je rekao: „U ovim danima općenite kušnje ništa nas drugo ne može spasiti nego molitva.“ Vjerovao je u snagu molitve, da Nebo neće šutjeti, da će Gospodin uvijek davati snagu, jakost da čovjek može izdržati u nevoljama života. On je vjerovao u pomoć Neba."

 
Preč. Razum istaknuo je kako je inicijativa osnutka kapele Corpus Domini došla od strane laika, odnosno Društva sveudiljnog klanjanja Presvetom oltarskom sakramentu. Kapela je podignuta u spomen na 1300 godina prvih veza hrvatskoga naroda i Svete Stolice. "Doživljavam ovo mjesto kao jednu oazu – lječilište duša. Ovdje znaju dolaziti ranjene duše, duše koje život ne mazi i koje doista traže utjehu. Ovdje sam kao svećenik na raspolaganju za ispovijed, za duhovno praćenje, tako da je ovdje naglasak i na individualnom pastoralu", kazao je rektor kapele.

Govoreći o važnosti euharistije u životu blaženog Alojzija, preč. Razum kazao je kako je naš Blaženik svoj život "doista duboko vezao uz euharistiju, uranjao je u to otajstvo Njegove prisutnosti i bio je jedan veliki adorator. Znamo da kad je dolazio u pohode na župe, prvo što je činio, išao bi u crkvu, kleknuo bi i molio. Kad se pripremao za važna pastoralna događanja, povlačio bi se u Brezovicu i tamo bi se u adoraciji pripremao. Znamo da su onoga jutra, kad su vlasti došle po njega u dvor, našli ga kako kleči i kako se priprema za euharistiju. Sam Vraneković, krašićki župnik, znao je svjedočiti kako je svakoga dana znao odlaziti u crkvu u Krašiću i tamo je satima klečao, molio, adorirao. Tu je crpio snagu."

Nadbiskup Stepinac vidio je da euharistija ima univerzalnu vrijednost, naglasio je preč. Razum i dodao kako je bl. Stepinac "žarko želio da i svećenici i zajednice budu probuđene te je uvijek davao poticaje i svećenicima i narodu Božjem da se okupljaju oko svetohraništa jer će tu primiti snagu i jakost za svoj život."

Više pogledajte u videu:

 


Više pogledajte u videu:

 

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:05 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Lidije Bernardice Matijević

Žedna mi je duša Boga, Boga živoga; o kada ću doći i lice Božje gledati? Posljednja tri dana razmatrali smo kako izgleda naš korizmeni hod koji je tek...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2024
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.