img 5785

Hrvatska bratovština "Bokeljska mornarica 809" Split u zajedništvu s brojnim vjernicima proslavila je u subotu 3. veljače blagdan svetoga Tripuna mučenika, zaštitnika Kotorske biskupije i Bokeljske mornarice svetom misom u crkvi svetoga Filipa Nerija. Prije misnoga slavlja koje je predvodio don Josip Mužić, predsjednik splitskog ogranka Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809. Luka Perković pročitao je Proglas apostolskog upravitelja Kotorske biskupije i nadbiskupa barskog Rroka Gjonlleshaja kojeg upućuje svim vjernicima štovateljima sv. Tripuna u Boki i izvan nje. Uputio im je blagoslov Boga i zagovor Majke Marije i sv. Tripuna i pozvao „ neka vam pomognu živjeti fides et honor – vjeru i čast“. Mali admiral Bepo Tripković pročitao je Lode (pohvale) sv. Tripunu nakon kojih je uslijedilo misno slavlje

U homiliji je don Josip istaknuo kako je kulturna baština dio naših života, a njezina obnova, čuvanje i prenošenje običaja i znanja na nove generacije oblikuju budućnost jednog naroda i svijeta. Pohvalno je istaknuo da zadržimo svoju baštinu ali ako se ne vratimo na njene izvore, na vjeru koja je stvorila bratovštine, kola i razne druge običaje koji su se ugradili u kulturu i identitet našega naroda onda će to biti samo forma. „Ako želimo sačuvati naš narod na tom području i želimo mu budućnost potrebno je da se vratimo vjeri. Nas je sačuvala katolička vjera koja je temeljna odrednica našega identiteta i po njoj smo prepoznatljivi i ako poštujemo svoje i držimo do svoga možemo opstati ali i razumjeti druge i pomoći im ako treba. Pohvalno je što vi držite do svoje časne baštine Zaljeva svetaca do hrvatskog naroda koji je tamo ostao. Kameni spomenici kao kameni svjedoci vjere svjedoče koliko je bila velika i jaka vjera hrvatskog čovjeka“, kazao je te dodao kako samo u Perastu malome mjestu ima 27 crkava. Samo Gospa od Škrpjela svjedoči koliko je jedinstvena vjera i ljubav našega naroda prema Gospi. Baština koja nije mrtva nego se prenosi s koljena na koljeno nas obvezuje i ako je prenosimo s ljubavlju onda preko nje možemo doći do one nadnaravne ljubavi prema Bogu, koji se utjelovio i postao čovjekom, postao jedan od nas. Zato se i vjera treba utjeloviti u običaje i kulturu i sve konkretne izražaje našeg života i preko toga se ona i dalje prenosi. “Zato imamo bogatu baštinu vrednujmo je, nadahnjujmo se njome i prenosimo je na nove naraštaje uz pomoć Božju i to će nam donijeti bolju budućnost“- poručio je na kraju don Josip.

img 5805

Poslije misnoga slavlja članovi Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Split ispred crkve pred okupljenima su izveli tradicionalno kolo Bokeljske mornarice te tako zaradili pljesak.

Bokelji u Splitu imaju dugu tradiciju proslave u čast svetog Tripuna, još od 1873. godine prema službenoj dokumentaciji, na inicijativu biskupa Kalogjere okupljaju se u ovoj crkvi koja čuva relikvije sv. Tripuna. Luka Perković, predsjednik splitskog ogranka Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809. naglasio je kako je baštinica tradicije Bokeljske mornarice koja je osnovana prije dvanaest stoljeća u Kotoru, u Boki kotorskoj, te kako njeguju tradiciju Hrvata kao autohtonog naroda u Boki Kotorskoj koji je i u najtežim vremenima sačuvao svoju vjeru i identitet. Bokeljska mornarica organizacija je Bokeljskih pomoraca, simbol je kontinuiteta pomorskog duha, te sa statutom iz sredine 15. stoljeća, jedno od najstarijih takvih udruženja. U Hrvatskoj djeluju kroz spomenutu bratovštinu čiji odredi ponosno čuvaju tradiciju u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Puli i Dubrovniku.

img 5822

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

21:01 Vjera te tvoja spasila - gošća: Martina Prskalo; ur. i vod.: Lucija Marić
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2023
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.