n2401 Trodnevlje 1 dan 00 min

Prva večer trodnevne duhovne priprave za svetkovinu dubrovačkog zaštitnika sv. Vlaha počela je u utorak 30. siječnja ulaskom dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića u pratnji rektora crkve sv. Vlaha mons. Ivice Pervana i ovogodišnjih festanjula (svetkovnika) kapetana Perice Baletića i obrtnika Vladimira Buća u zbornu crkvu sv. Vlaha i blagoslovom vjernika. Prvu večer trodnevlja predvodio je prior dominikanskog samostana u Gradu i predsjednik Vijeća za posvećeni život Dubrovačke biskupije fr. Tomislav Kraljević.

Na početku trodnevlja rektor Pervan izrazio je svim vjernicima dobrodošlicu te posebno pozdravio festanjule, ravnateljicu i djecu iz Osnovne škole Orašac, đakone, ministrante, zbor, biskupa i predvoditelja trodnevlja priora Kraljevića.

Predvoditelj slavlja propovijed je započeo povezujući se s evanđeljem i situacijom kada je Isus u dva navrata pomogao ljudima koji su od njega tražili pomoć. To su bili Jair koji moli za ozdravljenje kćeri koja je na umoru i žena koja je bolovala od bolesti dvanaest godina. U oba slučaja Isus se poziva na njihovu vjeru. Vjera nadilazi sve ljudske uvjetovanosti, kazao je, vjera žene koja prkosi pravilima čistoće, vjera Jaira i njegove žene koja vidi dalje od kliničke smrti.

Svoje promišljanje propovjednik je stavio u kontekst vremena koje neumitno prolazi i vodi nas do 10. stoljeća do Dubrovnika i plebana Stojka koji je u crkvi i traži od Isusa pomoć. Nije siguran što Mlećani spremaju. Starac sa sijedom bradom i štapom u ruci progovara plebanu Stojku i govori mu da je Grad u opasnosti, da Mlećani imaju skrivene namjere. Treba spasiti grad i njegove stanovnike. Starac mu se predstavlja kao Vlaho, mučenik.

Svećenik Stojko je povjerovao, Veliko vijeće je povjerovalo, grad je povjerovao, a kako i ne bi kada su oni koji su htjeli osvojiti grad otišli shvativši da Dubrovnik ima moćnog zagovornika i zaštitnika Svetoga Vlaha, mučenika.

Sveti Vlaho je učitelj nade, a nada se hrani u susretu s ljudima koji su se usudili dati svoje živote za dobro drugih, primijetio je propovjednik. Sveti Vlaho je Kristov učenik, Kristov svjedok, svjedok Božje ljubavi. On je svjedok da je ljubav jača od smrti.

U svom daljnjem promišljanju potaknuo je vjernike da ne dopuste da im se ukrade nada. Pleban Stojko nadao se protiv svake nade. Moćna mletačka mornarica bila je ispod zidina grada, moguća su bila razaranja i pljačkanja. Isus mu je podario svetog Vlaha koji je dao svjetlo nade u mračnom i teškom trenutku. Isus žeđa nama dati život, poručio je propovjednik, to je učinio i za bolesnu ženu iz evanđelja i za Jairovu kćer i zato trebamo ići k Isusu.

Uz predvoditelja slavlja i rektora zborne crkve na misi su asistirali đakoni don Petar Markić i don Tomislav Sikavica. Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti katedralni zbor.

Nakon mise nastupili su učenici OŠ Antuna Masle iz Orašca s prigodnom priredbom u čast sv. Vlahu. Rektor Pervan u znak zahvalnosti i kao uspomenu za sudjelovanje škole u programu ravnateljici škole Roberti Soko predao prigodan, a festanjuli su po tradiciji na kraju sve počastili slatkišima.

U učeničkom programu drugog i trećeg dana trodnevlja nastupit će učenici OŠ Lapad i OŠ Marina Getaldića.

Tekst i foto: Jelica Gjenero

Izvor: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

13:45 Glazba
14:00 Podravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Lidije Bernardice Matijević

Oprost Posljednja tri dana razmatrali smo kako izgleda naš korizmeni hod koji je tek započeo. Analizirali smo kakva je naša volja, a kakva bi trebala...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.