MG 2606

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u srijedu, 31. siječnja u župnoj crkvi Rođenja BDM u Maloj Subotici misu zadušnicu, a zatim na mjesnom groblju Benkovec i sprovodne obrede za pokojnog preč. Franju Horvata. Preč. Horvat bio je svećenik Sisačke biskupije, a preminuo je u petak, 26. siječnja u 92. godini života i 66. godini svećeništva u Svećeničkom domu u Zagrebu. Koncelebrirali su generalni vikar mons. Ivica Mađer, biskupski vikar i prepošt Stolnog kaptola sv. Križa mons. Marko Cvitkušić, ravnatelj Svećeničkog doma u Zagrebu mons. Juraj Jerneić, domaći župnik Tomislav Kos te tridesetak svećenika.

Uz obitelj pokojnika i domaće župljane od preč. Franje su se oprostili i župljani župe Topusko gdje je on proveo pedeset godina svog svećeničkog života.

U homiliji biskup je prenio izraze sućuti zagrebačkog nadbiskupa u miru kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše i varaždinskog biskupa Bože Radoša, poručivši kako je ispraćaj svakog svećenika prije svega zahvala Bogu za njegov život i poziv.

Osvrnuvši se na pročitano Evanđelje po Ivanu biskup je podsjetio kako ono govori o Euharistiji, o tome da je Isus, kruh živi koji je s neba sišao. „Mi znamo da bez svećenika nema Euharistije i slavlja svete mise, a bez Euharistije nema Crkve i obrnuto. U ovoj je crkvi prije 92 godine kršten naš pokojnik Franjo i ovdje je činio prve korake u svojoj vjeri. Bio je blizak svećenicima te je i sam dobio poziv i poželio ići tim putem, da bude pastir i da predvodi Crkvu Božju gdje ga Gospodin postavi. Kada je nakon škole i fakulteta bio zaređen za svećenika on je najveći broj svojih svećeničkih godina proveo upravo na području naše Sisačke biskupije. Prvo kao župnik u Divuši i Gvozdanskom, a zatim od 1961. godine sve do umirovljena 2011., dakle punih 50 godina, bio je župnik u Topuskom. Tu je dijelio dobro i zlo sa svojim vjernicima. Tu ga je nažalost zatekao i Domovinski rat koji ga je protjerao kao i njegove župljane, a posebno ga je pogodilo rušenje župne crkve. Kada se vratio, nakon rata, započeo je iznova graditi živu Crkvu i podizao je iz ruševina župnu crkvu Pohoda BDM u Topuskom. Tako je u svojoj revnosti i pobožnosti ustrajao do mirovine“, rekao je biskup dodavši kako ga pamti kao svećenika zauzetog za svoj poziv i vjeru.

Biskup se prisjetio kako je kao mladi svećenik 1990. godine osobno bio uveden u službu župnika Hrastovice upravo od strane preč. Horvata koji je u to vrijeme bio dekan. „Tu su nam se putevi uvijek križali i više smo se puta susretali. Tako sam jednom prilikom, nakon Domovinskog rata, doveo u Topusko goste iz Njemačke, a on nam je pokazao kip Krista iz groba koji je pronašao u spaljenoj crkvi. Jedna strana tog kipa bila je potpuno uništena, a druga sačuvana. On je plačući govorio o svemu što se dogodilo njegovoj župi i tom Isusu koji je preživio pustošenje, rat i palež. Vidjelo se da on to govori iz svoje duboke vjere i da je za njega to bilo čudo. Bogu je zahvaljivao na tom kipu, što je mu je ostala i srušena crkva i raspršena župna zajednica. Na kraju, on je zato i imao snage i volje te je okupio svoj narod i sagradio novu crkvu“, ustvrdio je biskup te na kraju zaključio kako je poruka odlaska ovog svećenika u vječni život da se isplati i da je lijepo živjeti za Crkvu, Boga i bližnje.

Nakon popričesne molitve u ime Stolnog kaptola sv. Križa od pokojnika se oprostio prepošt Cvitkušić, u ime župe Topusko župnik fra Ante Peran i pastoralna vijećnica Đurđa Kovačević te u ime Svećeničkog doma u Zagrebu ravnatelj Jerneić.

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

14:00 Podravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Lidije Bernardice Matijević

Oprost Posljednja tri dana razmatrali smo kako izgleda naš korizmeni hod koji je tek započeo. Analizirali smo kakva je naša volja, a kakva bi trebala...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2024
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.