n2401 Izlozba Armenia Sacra 11

U atriju palače Sponza u sklopu programa Feste sv. Vlaha u ponedjeljak 29. siječnja otvorena je izložba „Armenia sacra – ogled o sakralnoj arhitekturi“ autora Miljenka Domijana. Organizatori izložbe su Grad Dubrovnik i Dubrovačka biskupija uz potporu Državnog arhiva u Dubrovniku koji je omogućio prostor palače Sponza.

Samu izložbu i autora Domijana predstavila je pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grad Dubrovnika Julijana Antić Brautović te istaknula kako je autor dobitnik nagrade Grada Dubrovnika za kontinuirani rad na obnovi dubrovačke baštine. Ovu temu je autor obradio i u svojoj knjizi “Armenia sacra: hodočašće sakralnoj arhitekturi” koja je predstavljena je u Dubrovniku prije dvije godine.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je autor Domijan uistinu prijatelj Dubrovnika i zahvalio mu na dugogodišnjem radu na čelu Stručnog savjetodavnog povjerenstva za obnovu Dubrovnika. „Kroz lik Svetoga Vlaha, Dubrovnik i Armenija zauvijek su snažno isprepleteni. Zato nas posebno raduje što imamo priliku uživati u novim spoznajama i promišljanjima o armenskoj sakralnoj arhitekturi, i to od istinskog zaljubljenika i znalca kao što je gospar Domijan. U predgovoru kataloga izložbe on citira riječi armenskog književnika koji na najbolji mogući način ovo opisuje, a glase: ‘Ključ koji objašnjava našu dušu, nalazi se u našoj arhitekturi’“, poručio je gradonačelnik.

Autor Domijan predstavio je izložbu, progovorivši o svojoj inspiraciji i motivima. Istaknuo je kako mu je „Dubrovnik ostao u srcu u onom užasu rata kada je vodio komisiju UNESCO-a“. „Ako se vratimo u početak života sv. Vlaha, možemo vidjeti da je bio suvremenik Grgura Prosvjetitelja, koji je utemeljitelj Armenske Crkve i svetac zaštitnik Armenije“, kazao je autor Domijan pojasnivši i crtice iz povijesti Armenije kao sam proces nastajanja izložbe.

Dubrovački biskup Roko Glasnović otvorio je izložbu poručivši da vjera koja ne postaje kultura, nije prava vjera. „Bog pruža ruku, naš sv. Vlaho drži Grad u ruci, božanska se snaga želi prenijeti i na sve nas koji nešto stvaramo, to nam treba biti i poticaj. Ova ljepota koju nam je autor pripremio svojim trudom hodajući po Armeniji da nas obogati, kao i mnogi arhitekti koji su stvarali ta divna djela, uvijek se nekako spajaju božansko i ljudsko“, istaknuo je biskup Glasnović.

Izložbi su prisustvovali i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, generalni vikar i rektor Zborne crkve sv. Vlaha mons. Ivica Pervan u pratnji ovogodišnjih festanjula pomorca Perice Baletića i zanatlije Vladimira Buća.

Tea Kuzek Marević

Izvor: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

18:15 Molitva - Večernja
18:25 Glazba
18:30 Svetac dana - sv. Kazimir i sluga Božji o. Ante Antić
18:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Lidije Bernardice Matijević

Žedna mi je duša Boga, Boga živoga; o kada ću doći i lice Božje gledati? Posljednja tri dana razmatrali smo kako izgleda naš korizmeni hod koji je tek...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.