n2401 Dan posvecenog zivota

Redovnici i redovnice s područja cijele Dubrovačke biskupije okupili su se u Dubrovniku u subotu 27. siječnja kako bi zajedno proslavili Dana posvećenog života.

Na početku susreta imali su prigodu za sakrament pomirenja u crkvi Male braće gdje su potom zajedno izmolili jutarnju molitvu časoslova. Uz pozdrave i riječi dobrodošlice predsjednika biskupijskog Vijeća za posvećeni život fr. Tomislava Kraljevića i dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića u dvorani Ivana Pavla II. poslušali su dva predavanja.

S. M. Katarina Mihić iz Družbe Kćeri Milosrđa u izlaganju naslovljenom „Milim sestrama – pouke bl. Marije Propetog Isusa Petković“ govorila je o posljednjoj knjizi o njihovoj blaženoj utemeljiteljici u kojoj su sadržane njezine pouke iz perioda od 1928. do 1935. godine. U planu je izdavanje i ostalih blaženičinih pouka koje je do 1964. godine ona pisala ili su ih njezine sestre zapisivale, a ona ih korigirala. Spomenula je i kako je na početku blagopokojni dubrovački biskup Josip Marčelić potaknuo Mariju Petković, još dok je bila djevojka, na pisanje dnevnika. Ona je to iz poslušnosti jedno vrijeme i činila. Ti zapisi bili su više duhovni dnevnik, “pjesma ljubavi duše” prema Bogu. U trenutku unutarnjih previranja procijenila je kako je biskup od nje tražio da piše, ali ne i da sačuva ono što je napisala, pa je ona te bilješke „pobožno izgorjela“. Kasnije je opet počela pisati biografiju, te su, uz njezinu autobiografiju, objavljenje još tri knjige njezinih spisa. Pisala je na tri jezika, hrvatskom, španjolskom i talijanskom, ovisno o tome gdje je živjela. S. Mihić je također detaljnije predstavila neke poruke. “Nama sestrama ove pouke su uistinu veliko bogatstvo, puno puta su nas ohrabrile i posvijestile nam taj Majčin duh”, kazala je predavačica i dodala: “U radu s laicima vidimo da te pouke uistinu puno i njima znače.”

Isusovac p. Marijan Bešlić, dugogodišnji odgojitelj, župnik i pastoralac, govorio je o temi „Odgovor redovništva na izazove Crkve u današnjem svijetu“. Uvodno je podsjetio kako se Crkva na ovaj dan sjeća sv. Anđele Merici koja je utemeljila također jednu redovničku zajednicu, sestre uršulinke, te potaknuo okupljene redovnice i redovnike da se prisjete svih svojih utemeljitelja i pozvao ih „da tu karizmu pokušaju što dublje živjeti i svjedočiti u ovom vremenu“. Također je spomenuo Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, te potaknuo na molitvu na ovomjesečnu nakanu pape Franje.

Uz pomoć Božju puno se može učiniti u odgovoru na izazove Crkve u današnjem svijetu, kazao je predavač te podsjetio na povijest spasenja i kako je Bog kroz razne kušnje bio sa svojim narodom. Govorio je također o vanjskim i unutarnjim izazovima te na temelju evanđeoskog teksta potaknuo na promišljanje o identitetu kao i slici Crkve. Zaključio je naglascima iz teksta Međunarodne teološke komisije „Sjećanje i pomirenje: Crkva i grijesi prošlosti“ iz 1999. godine, kojeg je isusovcima njihova uprava dala za promišljanje kroz ovu godinu.

2401 Dan posvecenog zivota 23

U zbornoj crkvi sv. Vlaha biskup Glasnović je blagoslovio svijeće nakon čega su redovnice i redovnici u procesiji s upaljenim svijećama krenuli prema katedrali gdje su slavili euharistiju i obnovili redovnička obećanja.

„Prikazanje Isusovo u hramu je ikona prinosa sebe kao posvemašnjeg dara za sve“, kazao je u propovijedi biskup Glasnović govoreći o Danu posvećenog života. Podsjetio je na neke misli iz pisma pape Franje redovnicima i redovnicama u Godini posvećenog života te naglasio važnost življenja sadašnjosti s velikom ljubavlju uz zahvalno sjećanje na prošlost i prigrljivanje budućnosti s nadom.

2401 Dan posvecenog zivota 28

Spomenuo je i poteškoće s kojima se redovničke zajednice susreću te upozorio kako su ljudi danas žedni duhovnosti koju im se može pružiti. „Bilo bi dobro da bude istina da gdje god je redovnik ili redovnica da je tu i radost“, kazao je biskup. „Istinsko bratstvo i sestrinstvo življeno u našim zajednicama jača našu radost.“ Nadalje je govorio o proroštvu kao karakterističnom obilježju redovničkog života.

Proslavu Dana posvećenog života okupljeni su nastavili družeći se uz objed.

Tekst i foto: Angelina Tadić / Dubrovačka biskupija

Radio Marija

14:00 Musica sacra - ur. i vod.: Ksenija Sanjković
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:15 Krunica za nerođene

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.