Sprovod vlcBrankoTomasic 27012024 8

Sprovodnu misu i ispraćaj vlč. Branka Tomašića u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Đelekovcu u subotu, 27. siječnja, predvodio je mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački. Koncelebrirali su dekan Ludbreškog dekanata vlč. Ivan Žmegač, župni upravitelj u Đelekovcu vlč. Silvio Košćak te 35 svećenika iz Zagrebačke nadbiskupije te Varaždinske i Požeške biskupije.

„S pogledom na lijes s tijelom preminuloga subrata svećenika Branka ovdje pred oltarom i prikazom Bogorodičine proslave njezina uznesenja, s pogledom u živu Crkvu, sabrani u ovome prostoru koji sažima tolike životne putove, molimo Gospodina da nas učvrsti u nadi novoga susreta i čuva snagom svoje ljubavi, milosrđa i sućuti“, rekao je mons. Šaško uvodeći u misno slavlje.

Prenio je izraze sućuti i blizine zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše, suosjećanja sa svima koji su vlč. Branka voljeli i vole, suosjećanja s majkom Šteficom, sestrom Dragicom, šogorom Tomislavom, nećakinjom Danielom s obitelji te sa svom rodbinom i prijateljima. „Ovdje smo i mi svećenici koji se opraštamo od svoga brata pri čemu se prisjećamo osobito nas koji smo zajedno s Brankom zaređeni za prezbitere u lipnju 1992. godine“, poručio je biskup Šaško.

U homiliji je biskup istaknuo neke riječi i rečenice iz oporuke vlč. Tomašića. „U oporuku se stavlja bitno. Oporuka obično odiše ljubavlju i smirajem. Ona se osvrće na prošlost, ali je pisana radi budućega. Napominjem to jer bih ovdje želio ostaviti trag duhovnoga dijela oporuke svećenika Branka, tim više jer je potpisana baš na današnji datum nekoliko godina unatrag“, kazao je biskup te naglasio kako iz svakoga života možemo nešto naučiti. Istaknuo je kako je oporuka preminulog svećenika „naglašeno protkana zahvalom i praćena molitvom za oproštenje. On na početku iznosi zahvalu Bogu stvoritelju za život, Isusu Kristu za svećenički poziv i gleda sebe kao nevrijednog slugu koji je u svećeništvu nastojao služiti s radošću u Crkvi, Bogu i čovjeku za Crkvu.“

Naveo je u nastavku sve kojima je vlč. Tomašić zahvalio: obitelji, župnicima, prijateljima svećenicima, redovnicima, papama, biskupima te župama u kojima je djelovao. Biskup Šaško istaknuo je kako je lijepo vidjeti koliki su se ljudi brinuli za pokojnog svećenika. „Zato zahvaljujem i Svećeničkom domu sv. Josipa u Zagrebu. Svima vama subraćo svećenici koji ste bili blizu kada je bilo teško. Gospodin povezuje živote jer u ljubavi je sve povezano. Nigdje u životu, ni u jednom iskustvu ne živimo ljepotu takve povezanosti. U ljubavi je sve povezano“, rekao je.

Potom je spomenuo gestu prostiranja. „Vraćajući se unatrag, ne samo na dane u gimnaziji, ne samo u tijek obrazovanja, nego posebice na tu gestu u ređenju kada smo zajedno u zagrebačkoj prvostolnici bili prostrti, govoreći i svojim tijelom ono što smo nosili u duši. Gospodine, tebi predajemo svoje živote u svoj poniznosti. Gledajući svećenički život, može ga se promatrati kao uspinjanje, kao boravak i kao silaženje. Takav je naš zemaljski put“, poručio je mons. Šaško te detaljno pojasnio što označava uspinjanje, boravak i silaženje.

„Zahvaljujemo vlč. Branku za sve dobro koje je činio, koje je naviještao, koje je svjedočio. Ovaj lijes i njegovo tijelo prostrto pred oltarom ne progovara samo govorom umrlosti, nego govori uskrsnućem i svijećom, križom i oltarom, uznesenjem i blizinom neba. Hvala mu za svaki dar koji nama nije poznat. Neka Gospodin oprosti i nama ako smo u čemu povrijedili otajstvo njegova života. Neka bude milosrdan i pokojnom subratu da bismo iz svega učili biti blizi, ne zanemarili otajstvo života, ne zaboravili da smo rođeni na zemlji kao bića vječnosti“, zaključio je biskup.

Nakon mise kratak govor održao je svećenik Zagrebačke nadbiskupije vlč. Filip Lucić, koji je s pokojnim vlč. Tomašićem ušao zajedno u bogosloviju te su kasnije kroz život bili povezani kao prijatelji. Podsjetio je na njegovo službovanje na raznim župama te na različite životne situacije i uspomene koje su ih povezale. Na kraju je poručio: „Nadam se da će nebeski Otac za služenje u Crkvi prepoznati tvoju raspoloživost, da će te jednostavno pozvati i reći: 'Valjaš slugo dobri i valjani, uđi u radost vječnoga života. Počivao u miru Božjem'“.

Potom se obratio upravitelj Župe u Đelekovcu vlč. Silvio Košćak. „U svojoj oporuci Branko je zapisao, između ostalog što smo čuli, da želi da njegov sprovod bude jednostavan jer je u jednostavnosti srca nastojao i živjeti svoj ovozemaljski život. Posebna želja bila mu je, kako smo čuli, da se pjeva taj njemu tako drag Marijin Veliča jer je upravo u ovoj Djevici Mariji posvećenoj Crkvi učinio svoje prve svećeničke korake. Mariji, majci svećenika, posvetio je čitav svoj život. Pri kraju svoje oporuke zapisao je riječi iz prve poslanice Timoteju: 'Jedinome Bogu čast i slava'. Branko, uživaj u Njegovoj blizini i do skorog viđenja“, kazao je vlč. Košćak.

Nakon mise uslijedila je procesija od župne crkve do mjesta ukopa. Mons, Šaško, predvodeći sprovodne obrede, rekao je da groblja uvijek uče kako više voljeti čovjeka. „Ovo nisu spremišta za smrt, nego su velike učionice života. Ovdje vrlo lako nestane svaka uznositost, svaka umišljenost, svaka veličina. Ovdje se lakše prepoznajemo da smo braća i sestre, da živimo od Božjega daha i da bez toga daha ne postojimo“, kazao je biskup.

Tekst i foto: Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije

Radio Marija

13:00 Živjeti s Marijom – tema: „Marijin dar svijetu“ – osvrt djelatnika Radio Marije Hrvatske na dvodnevni posjet Erbi, mjestu nastanka Radio Marije; ur. i vod.: Nevenka Mišić i Katarina Tkalčić
13:45 Glazba
14:00 Musica sacra - ur. i vod.: Ksenija Sanjković
14:55 Molitva za život

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.