20240125 180637 1 scaled

„Tužno je što je Kristova Crkva razdijeljena jer je time i Krist razdijeljen. On pripada svima i boli ga razdijeljenost njegova tijela – Crkve. Osim što smo tu radi molitve za jedinstvo kršćana, tu smo, ne samo da bismo posvijestili važnost jedinstva Kristove Crkve, nego smo tu da vidimo i sami što možemo učiniti“, rekao je riječki nadbiskup Mate Uzinić na molitvi u katedrali sv. Vida održanoj 25. siječnja u povodu završetka Molitvene osmine za jedinstvo kršćana. Podsjetio je da ista ne završava bez razloga na blagdan Obraćenja sv. Pavla. „Njegovo obraćenje je ono što bismo trebali i mi trebali napraviti. Trebamo se obratiti i biti zajedno jer to je ono što Bog želi – da budemo braća i sestre, što često nismo“, rekao je nadbiskup.

Što bi obraćenje trebalo biti, objasnio kroz prvo čitanje iz Djela apostolskih o obraćenju sv. Pavla. On je, prije obraćenja, bio revan u svojoj služni, revan u progonu kršćana. U trenutku obraćenja ne poziva više na revnost, nego na svjedočanstvo – biti Isusovim svjedokom. „Često smo i mi, kršćani različitih kršćanskih zajednica, revni, a zaboravljamo biti svjedoci Isusa Krista“, upozorio je Uzinić.

Spomenuvši geslo ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana „Ljubi Gospodina Boga svojega i svoga bližnjega kao sebe samoga“ (Lk 10, 27), istaknuo je da pročitani evanđeoski ulomak o milosrdnom Samarijancu pokazuje stvarno značenje obraćenja kao i da je moguće biti religiozno revan, a ne biti Isusov svjedok. „Ranjeniku nije pomogao svećenik, niti levit, nego onaj koji je i sam isključen. Taj netko je prepoznatljiv u Isusu. Isus je milosrdni Samarijanac i on nas poziva da i mi budemo milosrdni Samarijanci jedni drugima, ali i da dopustimo drugima da nama iskažu milosrđe“, rekao je nadbiskup dodajući da je to moguće primijeniti i na povod okupljanja na molitvu za jedinstvo kršćana, na potrebu jedinstva Kristove Crkve. „Budimo milosrdni prema drugima, prema onima koji ne pripadaju našoj Crkvi, ali i dopustimo drugima da oni to mogu činiti nama, da oni nama mogu iskazati milosrđe tako da budu jedno s nama u ljubavi, u ljubavi koja se nadahnjuje na ljubavi Božjoj i konkretizira se u ljubavi prema svakom čovjeku. Ljubav na koju nas Isus poziva, ljubav prema Bogu i bližnjemu, može se razumjeti na pravi način samo ako ljubimo bližnjega.“

„Molitva za jedinstvo kršćana širi obzor i izvan kršćanskih zajednica“, poručio je nadbiskup pojasnivši da onaj koji ljubi čovjeka, zapravo ljubi Boga. „Kada to shvatimo, shvatit ćemo koliko je Isus širok, koliko je velik, da je potrebno da se obratimo šireći mu svoje srce kako bi u njemu, po Kristovom srcu, bilo mjesta za svakoga, osobito danas za braću i sestre kršćane koji ne pripadaju Katoličkoj Crkvi, ali s kojima činimo jednu jedinu Kristovu crkvu“, zaključio je nadbiskup.

Uz lijep broj okupljenih vjernika, na molitvi su sudjelovali povjerenik za ekumenizam i međureligijski dijalog Riječke nadbiskupije, Mario Gerić sa svećenicima Nikolom Uravićem i Emilom Svažićem.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:15 Mali koncert
13:00 Čitamo knjigu - časni sluga Božji fra Ante Antić: „Miljokazi na putu života“ - pisma vjernicima; priredili: Ivan Macut i Dinko Aračić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.