Teološko-pastoralni tjedan s temom „Suvremeni izazovi pastorala i kateheze odraslih“ u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu svečano je otvoren u utorak, 23. siječnja u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu.

Otvoren 64. teološko pastoralni tjedan u Zagrebu2024 2

Na početku susreta okupljene je pozdravio zagrebački nadbiskup i Veliki kancelar Katoličkog bogoslovnog fakulteta mons. Dražen Kutleša. Nadbiskup se osvrnuo na riječi bl. Alojzija Stepinca i istaknuo da je "odraslima potrebna pouka da djeluju na druge primjerom i riječju i spase sami sebe".
"Osjećamo da briga za spasenje duše koja je bila tipična za prošla vremena, u Crkvi danas je gotovo nestala. Nažalost, došlo je do toga da se pojam spasenje duše tumači kao bijeg od odgovornosti za zajedničko dobro, zbog čega se kršćanstvo ponekad promatra kao sebična potraga za spasenjem koja ne služi drugima, nego samima sebi", istaknuo je nadbiskup Kutleša.



„Nakon vremena kada se vjera prenosila u tajnosti i vremena nakon demokratskih promjena, kada je vjera ušla u javni prostor, suočeni smo s novim izazovima. Nažalost, nije se dogodio očekivani procvat vrednota na koji nas je pozvao Ivan Pavao II. tijekom svog drugog apostolskog putovanja u Hrvatsku. Stoga, želim da ovakvi skupovi i teme koje razmatrate doprinose prije svega duhovnoj i moralnoj obnovi naše Crkve“, naglasio je Nadbiskup.


Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua u svom obraćanju istaknuo je da "nikada, kao danas, nismo imali na raspolaganju toliko alata za suočavanje s izazovima pastorala. U nekoliko jednostavnih klikova možemo pronaći najprikladniji biblijski citat, najprikladniju papinsku poruku, najprikladniji primjer svetosti za slušateljstvo koje je pred nama. Imamo obilje materijala u arhivi i sve sofisticiranije alate za njegovu upotrebu i širenje, no čini se da je teško odabrati."


"Najveći suvremeni izazov, kao i izazov svih vremena, za pastoral i katehezu odraslih jest uvijek taj da Riječ učinimo vjerodostojnom, utjelovljujući je u našim životima i tako učinimo vidljivom sliku Boga nevidljivoga, odražavajući Krista", rekao je mons. Lingua te nadodao da "ne umanjujući važnost biblijskih, teoloških, pedagoških, psiholoških, socioloških i drugih studija koji se bave razumijevanjem problema prenošenja vjere, „obratite se i vjerujte Evanđelju“  danas i uvijek ostaje polazište cjelokupnog pastorala."


Okupljenim sudionicima obratio se i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić istaknuvši da je tema 64. teološko-pastoralnog tjedna „izuzetno relevantna u kontekstu sveprisutnih promjena u društvu jer odražava suštinsku potrebu da se vjersko obrazovanje i duhovna praksa prilagode izazovima modernog svijeta, kao i ključne izazove s kojima se suočavamo u današnjem svijetu. Svijetu koji zahtijeva našu otpornost, prilagodljivost i kontinuiranu posvećenost zajednici“.


Sudionici 64. TPT-a uputili su brzojav papi Franji, koji je pročitao dr. sc. Jakov Rađa.

Dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta prof. dr. sc. Josip Šimunović naglasio je da je situacija odraslih danas posebno složena te da se ta "životna dob više ne shvaća kao dob u kojoj se postiže stabilnost već kao trajni proces promjena koji mora uzimati u obzir razvoj osobne osjetljivosti, mrežu odnosa i odgovornosti na koju je osoba pozvana. U životnoj dinamici koju čine obiteljski, kulturni i društveni čimbenici, odrasli neprestano izgrađuju svoj vlastiti identitet i reagiraju na različite prekretnice koje doživljavaju. Dinamika odrastanja neminovno utječe i na vjersku dimenziju. U svim fazama života odraslih, vjera je pozvana razvijati se i sazrijevati te tako postati autentičan i stalan odgovor na razne životne izazove."



"Za sveobuhvatni rast Crkve u suvremenom svijetu potreban je prelazak deklariranih katolika iz jedne površne, tradicionalne religioznosti u aktivnu, sa svjedočkim osjećajem obilježenu religioznost i crkvenost. Tome upravo pomažu pastoral i kateheza odraslih, pomoću kojih se odrasle osobe potiče učiti živjeti svoje kršćanstvo u obitelji, Crkvi, župnim zajednicama i društvu", rekao je dekan Šimunović i službeno proglasio teološko-pastoralni tjedan otvorenim.

Na otvorenju je nastupio zbor Instituta za crkvenu glazbu KBF u Zagrebu pod ravnanjem prof. Danijele Župančić.



Teološko-pastoralni tjedan održavat će se u tri dana tijekom kojih će biti održano 12 predavanja, rasprave te rad u skupinama. Program je dostupan ovdje.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
 

Radio Marija

17:45 Glazba
18:10 Molitva - Večernja
18:25 Glazba
18:30 Sveta misa - prijenos iz samostanske kapelice bl. Ozane Kotorske kod ss. dominikanki na Krugama; misno slavlje predvodi p. Jozo Čirko

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.