MG 2339

Župa Odra Sisačka proslavila je u srijedu, 17. siječnja blagdan svog zaštitnika sv. Antuna Opata. Svečano misno slavlje, u privremenom bogoslužnom prostoru, predvodio je biskupski vikar Marko Cvitkušić u zajedništvu s policijskim kapelanom Ivom Borićem i domaćim župnikom Sašom Jozićem.

Na početku prenijevši pozdrave sisačkog biskupa Vlade Košić biskupski vikar je čestitao župniku i župljanima blagdan njihova zaštitnika te imendan svima onima koji ga slave.

U homiliji podsjetio je na životni put Antuna Opata koji nam je vremenski veoma daleko jer se rodio u 3. stoljeću u srednjem Egiptu, u vremenu kada su kršćani doživljavali strahovite progone cara Decija.

Po propovjednikovim riječima Antun se poslije smrti roditelja, brinuo za kuću i sestru. Jednoga dana je pošao na sv. Misu da bi u Evanđelju čuo Gospodinove riječi: „Ako želiš biti savršen, hajde prodaj sve što imaš i podaj siromasima, pa dođi i slijedi me, i imat ćeš blago na nebu“. Poslije toga je Antun posjed što ga je imao od starijih dao na dar suseljanima da ne bi bio na teret njemu i sestri. Sestru je potom povjerio poznatim i pouzdanim djevicama na odgoj, a sam se poslije toga posvetio asketskom životu. Molitvom i odricanjem želio je doći do što užeg sjedinjenja s Gospodinom. Kad su počeli progoni kršćana u Egiptu, Antun je napustio pustinju i došao u Aleksandriju gdje je bez straha otvoreno i javno propovijedao kršćanstvo. I za čudo, nitko se nije usudio dirati toga neobičnog pustinjaka iz kojega kao da je proizlazila neka viša sila.

MG 2319

Propovjednik je ustvrdio i da je sv. Antun Pustinjak bio neobičan svetac, odlučan u ispovijedanju, neustrašiv u propovijedanju, dosljedan u djelovanja. Govorio je Božji nauk, Božje riječi, bez uljepšavanja i razvodnjavanja, izravno, kako i govore karakterni ljudi. Kad se radi o Božjem zakonu i ljubavi prema Isusu, Antun je neustrašiv. Odvažno ispovijeda Isusa Mesijom, obećanim Spasiteljem. Antun i nama i svim našim suvremenicima poručuje: Nije vam dopušteno igrati se Boga! Ne smijete vi dopuštati i opravdavati ono što Bog ne dopušta! Ima Božji zakon, ako ga ne poštuješ, o tvoju će se glavu obiti. To poručuje Antunov život, tako uči onaj kojemu je Bog i njegov zakon iznad svega. Uostalom, on ima poslanje od Boga! Njegovo djelo nastavlja Crkva. Crkva mora zlo nazivati zlom, grijeh označavati grijehom, bez obzira hoće li je zbog toga napadati u medijima, hoće li joj pljeskati ili joj se rugati. Crkva ima govoriti riječi Božje.

Potom se biskupski vikar Cvitkušić zapitao Imamo li mi Antunove vjernosti i neustrašivosti? Usudimo li se biti zahtjevni prema svojoj djeci i mladima učeći ih Božjemu putu? Ili se priklanjamo većini, ne želeći se zamjeriti, pa puštamo da nam mladi odrastaju u neodgovornosti, neradu, besposlici koja vodi i u drogu i u alkohol i u razvrat i u svaku drugu ovisnost? Kakvi smo mi pred Bogom i pred bližnjima? Čovjek je velik po onomu što jest u sebi, ne po onomu što ima, reče nam naš Gospodin. Sjajno je to razumio sv. Antun Pustinjak. Samo onaj tko je pred Bogom ponizan, može pred ljudima ostati uspravne kičme! Antun opat je jedinstven i neponovljiv. Nama je njegovo življenje primjer kako slijediti Krista. Njegov je temeljni poziv: „Obratite se! Ispovijedajte Krista neustrašivo. Klanjate se Bogu, dajte mu hvalu u nedjeljnoj svetoj Misi. Činite dobro svakome čovjeku!“

MG 2289

Na kraju, svima koji su pomogli pripremiti ovu proslavu, kao i predvoditelju slavlja zahvalio je župnik Jozić. Posebnu zahvalu uputio je Policijskoj klapi sv. Mihovil iz Splita koja je animirala slavlje te nakon mise održala i kratki koncert.

Ovoj proslavi prethodila je i trodnevna duhovna obnova koju su uz župnika Jozića predvodili fra Marko Hrgota i fra Nikola Šantek.

Izvor: Sisačka biskupija

 

Radio Marija

10:00 Glazba
11:00 Sveta misa - prijenos iz svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici
12:00 Kraljice Neba; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.