bibC

"Ostati u riječi Božjoj mnogo je više od običnog, slučajnog susreta s Božjom riječju. To je poziv na druženje s Božjom riječju, odnosno na prijateljstvo s Isusom kako bismo od njega naučili kako biti Božji sinovi i kćeri i braća, sestre i prijatelji jedni drugima."

Draga braćo i sestre,

sljedeće nedjelje, 21. siječnja o. g., slavimo peti puta zaredom Nedjelju Božje riječi koju je Motu propriom Aperuit illis papa Franjo želio ustanoviti kao dan posebne pozornosti, razmatranja i slavljenja riječi Božje koja je temelj kršćanskog poziva i života svakog kršćanina i same Crkve.

Ovogodišnja proslava Nedjelje Božje riječi za temu ima redak Ivanovog evanđelja: „Ostanite u mojoj riječi“ (Iv 8, 31). Ovaj redak je poziv nama, Kristovim učenicima, da ne budemo raspršeni i međusobno i od njega odijeljeni već da „ostanemo u njemu“, u dubokom i suštinskom jedinstvu s Kristom, poput trsa na lozi, kako bismo tako mogli ostati povezani i jedni s drugima te jedni biti drugima braća i sestre, a prestati biti neprijatelji. Tako se ova nedjelja dobro nadovezuje i uklapa u Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana koje također preporučujem u vaše molitve, a koja se nadahnuta Isusovom prispodobom o Milosrdnom Samarijancu (Lk 10, 25-37) ovih dana obilježava pod geslom „Ljubi Gospodina Boga svojega… i svoga bližnjega kao sebe samoga!“

Ostati u riječi Božjoj mnogo je više od običnog, slučajnog susreta s Božjom riječju. To je poziv na druženje s Božjom riječju, odnosno na prijateljstvo s Isusom kako bismo od njega naučili kako biti Božji sinovi i kćeri i braća, sestre i prijatelji jedni drugima. Konstitucija o riječi Božjoj Drugog vatikanskog sabora Dei Verbum to na vrlo lijep način objašnjava kad kaže da se Bog u svojoj velikoj dobroti i mudrosti ljubavi obraća ljudima kao prijateljima da druguje i razgovara s njima (usp. DV 2). Bog, koji nam progovara u svojoj Riječi, Isusu Kristu, je naš prijatelj koji na različite načine, jedan od njih je i Božja riječ, trajno ostaje s nama dijeleći naše radosti i nade, žalosti i tjeskobe (usp. GS 1) i dajući našem životu smisao i pravi smjer. Ostati u riječi Božjoj znači biti i ostati Isusovi učenici i u njegovoj školi upoznati onu oslobađajuću istinu o Bogu koji nas ljubi, Bogu koji je naš prijatelj, Bogu koji s nama druguje, ali i istinu o nama koji smo Božji sinovi i kćeri, Isusova braća i sestre, njegovi učenici i prijatelji (usp. Iv 8, 31).

Potičem vas stoga da u svojim župnim i drugim zajednicama u kojima slavite euharistiju ne propustite na dostojanstven i svečan način obilježiti i proslaviti ovu Nedjelju Božje riječi. U svakom slučaju, budite slobodni i u vlastitoj kreativnosti i iz osobnog promišljanja o ovom otajstvu, svojim zajednicama približiti ljepotu i važnost Božje riječi za život Crkve i svakog kršćanina.

S poštovanjem i blagoslovom,

Mate, nadbiskup

 

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu
19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Lidije Bernardice Matijević

Žedna mi je duša Boga, Boga živoga; o kada ću doći i lice Božje gledati? Posljednja tri dana razmatrali smo kako izgleda naš korizmeni hod koji je tek...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2024
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.