Zimski oratorij za djecu od prvog do sedmog razreda u Župi sv. Marka Križevčanina, Zagreb - Selska održao se od 4. do 6. siječnja s temom „Kroz Europu s blaženim Carlom Acutisom“. Tijekom tri dana djeca su učila o mladom blaženiku koji je živio ne tako davno, nosio tenisice i traperice, igrao nogomet i imao računalo.

 Župa sv. Marka Križevčanina organizirala dječju zimu2024 4

Prvi dan oratorija, nakon dočeka ispunjenog plesom, uvodne molitve i skeča kojim je prikazan život bl. Carla, djeca su raspoređena u grupe u kojima su slušala o njegovom životu i razgovarala o tome što je sve Carlo činio i kako je živio. Iz toga su imali priliku izvući pouku kako i oni jednoga dana mogu postati sveti te da svetost nije nešto nedostižno.

S obzirom na to da je bl. Carlo istraživao euharistijska čuda, svaka grupa dobila je zadatak istražiti i izraditi plakat o jednom euharistijskom čudu. Djeca su bila raspoređena u šest grupa: Švicarci i čudo u Ettiswilu, Portugalci i čudo u Santarému, Belgijanci i čudo u Bruxellesu, Nizozemci i čudo u Amsterdamu i naravno, Hrvati i čudo u Ludbregu. Izrađeni plakati izvješeni su na zid i tako je stvorena improvizirana izložba euharistijskih čuda, po uzoru na Carlovu koju je izradio na računalu. Ostatak dana proveden je u igrama, plesu i druženju, a završen je zajedničkom molitvom.

 Župa sv. Marka Križevčanina organizirala dječju zimu2024 2


Drugi dan započeo je euharistijskim klanjanjem koje je djeci približilo Isusa u Presvetom oltarskom sakramentu kojeg je bl. Carlo toliko volio. Klanjanje je predvodio pastoralni pomoćnik Branimir Jagodić. Ostatak dana bio je tzv. veseli dan u kojem su animatori s djecom putovali kroz život blaženog Carla. Bio je to program ispunjen igrama i oratorijskim plesovima koji su međusobno bili povezani skečevima u kojima su djeca upoznala Carla kao sina, unuka i prijatelja. Veseli dan je, kao što mu i samo ime govori, bio ispunjen smijehom i zabavom.

 Župa sv. Marka Križevčanina organizirala dječju zimu2024 3


Drugi dan dječje zime završio je svetom misom koju je predvodio župnik Damir Bačun. Tijekom propovijedi župnik Bačun podsjetio je djecu na to da je Carlo bio običan dječak koji nije napravio ništa spektakularno u svojem životu, a svejedno je postao svet, što znači da i ona mogu tako.

Posljednji dan započeo je uvodnom molitvom u crkvi, a nakon nje djeca su dobila zadatak snimiti videozapis o čudu o kojem su slušali tijekom protekla dva dana. Videozapisi su se sastojali od tri dijela: kratkog skeča koji prikazuje čudo te dva dijela u kojima su djeca pričala priču - o čudu i slijedu događaja koji se dogodio te o državi u kojoj se to čudo dogodilo.

 Župa sv. Marka Križevčanina organizirala dječju zimu2024 3


S obzirom na to da je taj dan bio blagdan Sveta tri kralja, nakon snimanja videozapisa uslijedilo je gledanje filma o sveta tri kralja. Tijekom kratkog razgovora o filmu djeca su promišljala što se iz njega može naučiti, ali i na koji su način bl. Carlo i tri kralja povezani. Djeca su na kraju za uspomenu dobila tzv. Putovnice svetosti u koje su umetnute karta Europe koja ih podsjeća na euharistijska čuda o kojima su pričala i slika blaženog Carla Acutisa. Također, dobila su zvijezdu izrađenu origami tehnikom po uzoru na zvijezdu koju su pratila sveta tri kralja.

Oratorij je završen svetom misom koju je predvodio pastoralni pomoćnik Branimir Jagodić, a propovijedao đakon Krešimir Cervelin. U svojoj je propovijedi đakon potaknuo djecu da zvijezda koju su dobili bude spomen da kao i sveta tri kralja, nikada ne odustanu od potrage za Isusom.

Dora Šmit
Fotografija: Danijela Marković

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

14:00 Podravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Lidije Bernardice Matijević

Oprost Posljednja tri dana razmatrali smo kako izgleda naš korizmeni hod koji je tek započeo. Analizirali smo kakva je naša volja, a kakva bi trebala...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2024
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.