IMG 3200

U ponedjeljak, 8. siječnja, na groblju sv. Luke u Korčuli pokopana je s. Martina Negovec. Ispraćena je na vječni počinak od svojih sestara, rodbine, braće dominikanaca, svećenika i brojnih Korčulana. S. Martina cijeli je svoj redovnički život proživjela u Korčuli, osim nekoliko godina školovanja u Šibeniku i u Zagrebu. Korčulani je znaju iz Doma zdravlja, gdje je radila na rendgenu, i iz katedrale svetoga Marka, gdje je bila dugogodišnja sakristanka.

Predstavnici triju korčulanskih bratovština držali su počasnu stražu prije sprovoda i pratili lijes do groba. Sprovodne obrede predvodio je dominikanac fr. Karlo Alan Kevo, a nazočili su fr. Tomislav Kraljević, fr. Pero Ćavar, fr. Mario Mihael Tolj, župnik don Frano Kuraja, don Marko Stanić, don Vlado Markić, don Ivan Zovko i don Robert Karačić. Fr. Karlo je naglasio kako je s. Martina tiho i nečujno napustila ovaj svijet baš kao što ni za života nije svraćala pozornost na sebe. U oproštajnom slovu priora s. Barbara Bagudić naglasila je kako je s. Martina uvijek bila zagledana u Isusa. Iz ljubavi prema Isusu crpila je ljubav prema sestrama i svim ljudima kojima je služila. Rođena je i odgojena kršćanski u brojnoj obitelji iz koje su potekla dva zvanja – ona i s. Pavla. U zajednici je vršila službu odgojiteljice mladih sestara i bila je savjetnica u vrhovnom vijeću. Toplu riječ zahvale uputio je dr. Ante Komparak, istaknuvši ljudske, redovničke i duhovne vrline s. Martine: poniznost, sućutnost, milosrđe, iskreno zanimanje za svaku osobu, marljivost i predanost u radu. Njezinim zalaganjem osnovana je radiološka služba u Domu zdravlja u Korčuli. Njezin rad prepoznat je i vrednovan nagradom grada za životno djelo.

U procesiji do groba pjevali su korčulanski pjevači psalam Smiluj se meni, Bože, koji je s. Martina toliko puta slušala sa suzama dok je s ljubavlju služila u katedrali. Koliko li je puta prošla od samostana do katedrale i nazad, koliko ljudi susrela, koliko osmijeha uputila, koliko tihih molitava izrekla za one koje je susrela! Bila je blagoslov svima. Riječ zahvale kod groba uputio je župnik don Frano Kuraja, zahvalivši s. Martini u ime svih župnika s kojima je s. Martina surađivala. Istaknuo je kako je u njezinom životu bila sjedinjena kontemplacija i akcija. Bila je žena molitve i žena kojoj ništa nije bilo teško raditi.

Svetu misu zadušnicu u samostanu predslavio je fr. Tomislav Kraljević, koji je također istaknuo veličinu s. Martine u njezinoj malenosti i poniznosti. Veliki broj sestara iz gotovo svih zajednica koje su došle na sprovod dovoljno govori koliko je bila sestra svojim sestrama. Mnogi su posvjedočili koliko je na njih djelovao uzoran život s. Martine, ispunjen Bogom i iskrenim služenjem čovjeku.

Izvor: dominikanke.org

Radio Marija

14:00 Podravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Lidije Bernardice Matijević

Oprost Posljednja tri dana razmatrali smo kako izgleda naš korizmeni hod koji je tek započeo. Analizirali smo kakva je naša volja, a kakva bi trebala...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2024
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.