MG 2025

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na blagdan Krštenja Gospodinova, u nedjelju 7. siječnja, svečano misno slavlje u crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Petrinji i tom prigodom blagoslovio novopostavljenu krstionicu. Koncelebrirao je domaći župnik Damir Ceković, a uz brojne domaće vjernike slavlju je nazočila i višečlana obitelj Rašić iz Buja koja je krstionicu poklonila ovoj crkvi.

Na početku, župnik Ceković je pozdravio sve nazočne, izrazivši zahvalnost biskupu na dolasku i obitelji Rašić na daru krstionice. Naglasio je kako taj dar predstavlja njihovu ljubav prema Crkvi i župi. Župnik je zahvalio dobročiniteljima i na velikom djelu koje su učinili nakon potresa kada su materijalno i duhovno pomogli brojnim Petrinjcima. „Ovaj krsni studenac daje jedno novo svjetlo za ovu našu župu i Petrinju, da ima nade za naš narod i da će biti blagoslovljen brojnim novim krštenjima“, rekao je Ceković.

U homiliji, biskup je podsjetio da blagdan Krštenja Gospodinova označava završetak božićnog vremena, ali isto tako naglasio je kako je ovaj događaj posebno važan jer označava početak Isusova javnog djelovanja. „Čuli smo kako je Isus bio kršten na rijeci Jordan. Tamo je Ivan Krstitelj krstio sve kao pripremu za njegov dolazak, pozivajući narod na obraćenje grijeha. Zanimljivo u izvještaju drugog sinoptika imamo opis gdje se Ivan nećka krstiti Isusa pa i govori kako ga nije dostojan te neka On dođe njega krstiti. Ali Isus mu odgovara: Pusti, treba izvršiti svu pravednost. Doista, to je bila volja Oca nebeskog da je Isus došao biti nama jednak. On se solidarizao s nama grešnicima, a to možemo vidjeti i u tome kako je u redu s drugim grešnicima čekao svoje krštenje. Ivanovo kršenje je bilo ono od oproštenja grijeha, a Isusovo je krštenje, krštenje Duhom Svetim. To krštenje je Krist ustanovio kada je uzlazio na nebo i kada je izričito rekao apostolima: Idite po svem svijetu, propovijedajte Evanđelje i krstite sve u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Od tog trenutka, pa do dana današnjeg, oni koji se pridružuju Crkvi, krste se upravo tako. Krštenje je to vodom i Duhom Svetim, praštanje od grijeha, odvraćanje od zla i izabiranje puta vjere u Presvetom Trojstvu. To zapravo znači, kako je i Benedikt XVI. protumačio jednom prilikom, da to nije krštenje u ime nečije nego u osobu Oca, Sina i Duha Svetoga, dakle u sam život Presvetog Trojstva uranja se tog novog krštenika“, pojasnio je biskup dodavši kako je krštenje za nas važno jer je to početak naše vjere.

Poručio je i kako krštenjem započinjemo život Isusovih učenika, ali i kako na tom putu treba napredovati do samog stola Gospodnjeg te biti dionik euharistije. „Zato je dobro da se i simbolički ova nova krstionica postavila na ulaz u crkvu. Od tog ulaza treba doći do oltara i postati punopravni član Crkve po Svetoj potvrdi i po Svetoj euharistiji. Upravo je euharistija vrhunac i tko može sudjelovati na misi s pričešću on je u punini tijela Kristova tj. Crkve“, rekao je biskup dodavši kako smo mi krštenjem ucijepljeni u Presveto Trojstvo.

U nastavku biskup je rekao da je doista lijepo je čuti u evanđelju kako Otac nebeski naziva Isusa: „Ti si Sin moj, ljubljeni! U tebi mi sva milina“. „Te riječi Bog je uputio svakome od nas. Teolog Nouwen je napisao da je to možda i najveći grijeh nas kršćana, što smo zaboravili, što nemamo u glavi, da smo ljubljena djeca Božja. Kada bismo to znali tada nas ništa ne bi moglo slomiti i kao što sveti Ivan kaže to bi bila pobjeda naša. Jer što to pobjedi svijet nego vjera. Sjetimo se koliko je samo puta Isus rekao onima koje je ozdravio i kojima je činio čudesa: Idi vjera te tvoja spasila. Potrebna je vjera i osloniti se na Boga kako bi u konačnici bili dionici Božjega života“, zaključio je na kraju biskup.

MG 2078

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

02:40 Glazba
03:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - ur.: dr. sc. Agneza Szabo; tekst čitaju Petra Ćurlin i Ivan Zaradić
04:15 Glazba
04:30 Crkva i društvo – tema: Komentari nedjeljnih čitanja; gošća: s. Silvana Fužinato; ur. i vod.: Andrej Paulus

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.