062

Na svetkovinu Bogojavljanja 6. prosinca u crkvi svetog Jeronima u Rijeci kod braće dominikanaca, misu je predslavio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua. Uz svetkovinu s Bogojavljanja okupljenima je poručio da će im se Bog uvijek očitovati ako budu imali ljubavi jedni za druge. Na kraju misnog slavlja Ivan Dominik, starješina riječkog dominikanskog samostana pozdravio je sve prisutne i zahvalio se na osobit način nunciju i članovima zajednice Vjera i svjetlo koji su uprisutnili čitanje svetog evanđelja obučeni u biblijske likove. Također je na poseban način zahvalio i mladima iz Zajednice dominikanske mladeži blaženi Pier Giorgio Frassati i korisnicima prihvatilišta za beskućnike Ruže svetog Franje i svim prisutnima zaželio da im se Bog sve dublje objavi u njihovim životima kako bi se preko njih mogao objavljivati i drugima, osobito onima koji su u različitim egzistencijalnim potrebama, te teško preživljavaju na raznim društvenim periferijama.

Nuncij Lingua je u upućenoj homiliji aktualizirao kralja Heroda i njegov strah od gubitka vlasti usporedivši ga s današnjim moćnicima ovoga svijeta koji mogu lako upasti u zamku da umjesto služenja, vladaju narodom i iskorištavaju ga. Vjernike je pozvao da u tami ovoga svijeta gledaju svjetlo koje dolazi od Boga koji je objavio svoju moć upravo u služenju. Rekao je da je kralj rođen u Betlehemu, ali da je objavio svoju vladavinu i slavu u Jeruzalemu na križu koji je postao njegovo prijestolje na kojemu je položio život za sve ljude čime je pokazao svoju volju da ne želi iskorištavati narod nego mu služiti i za njega se žrtvovati.

Vjernike je potaknuo na razmišljanje o opasnosti koja svima prijeti da, se u svakodnevici suprotstave Božjem planu zbog sebičnih interesa. Također ih je potaknuo da se otvore Kristovom načinu vladanja očitovanom u služenju bližnjima koje smo pozvani promatrati iz perspektive da su njihove potrebe jednako važne i hitne kao i naše. Aktualizirajući evanđeoski izvještaj o kralju Herodu ukazao je na opasnost da u dubini našeg srca može postojati djelić Herodovog mentaliteta koji se očituje u našim navezanostima na vlastito vrijeme, posao, stvari, različite planove, moć i tomu slično. Tumačeći evanđeoski ulomak o mudracima s istoka istaknuo je važnost povezanosti vjere i razuma, te važnost čitanja Božjih znakova u prirodi i u ljudskoj savjesti. Aktualizirajući mudrace s istoka ukazao je na mogućnost da nas pogani i grešnici mogu preteći u kraljevstvu Božjem, ako ostanemo samo na razini poznavanja božanske objave i zakona bez da ih razumijemo srcem.

Zatim je naglasio da je Bog za svoje rođenje izabrao logiku koja ide protiv naših očekivanja, te je umjesto rođenja u palači u Jeruzalemu izabrao štalicu u Betlehemu pri čemu je citirao papu Franju rekavši da je Bog umjesto središta izabrao periferiju. Sve prisutne je pozvao da pokušaju što bolje slušati glas savjesti nastojeći ga prosvijetliti svjetlom vjere i pronaći što bolji sklad vjere i razuma što će biti u konačnici uzrok velike radosti. S okupljenim vjernicima je podijelio svoje iskustvo iz vremena dok je bio nuncij u Iraku i Jordanu za vrijeme jednog hodočašća u Svetu zemlju na kojemu je u pustinji susreo jednog beduina. Posvjedočio je kako mu je taj susret donio veliku radost jer u tomu beduinu prepoznao vrlo mudrog, pametnog i gostoljubivog čovjeka koji živi zakon ljubavi prema bližnjem iako nije kršćanin.

Izvor: Riječka nadbiskupija

 

Radio Marija

13:00 Čitamo knjigu – Alexander Schmemann: Za život svijeta
13:30 Obavijesti i najava programa
13:45 Glazba
14:00 Podravi, čestitke i preporuke

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Lidije Bernardice Matijević

Oprost Posljednja tri dana razmatrali smo kako izgleda naš korizmeni hod koji je tek započeo. Analizirali smo kakva je naša volja, a kakva bi trebala...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2024
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.