web kat11

Riječki nadbiskup koadjutor mons. mr. Mate Uzinić predvodio je u nedjelju 27. prosinca na blagdan Svete obitelji svečano euharistijsko slavlje u katedrali sv. Vida u Rijeci i tom prigodom uputio svoju prvu propovijed u riječkoj prvostolnici. U središtu homilije istaknuta je važnost obnove obitelji i autentično življenje kršćanstva.

Sanjam našu riječku Crkvu kao obitelj i svi zajedno trebamo se truditi da naše obitelji otkriju sebe kao crkve te da postanu crkve u pravom smislu te riječi, rekao je na početku propovijedi mons. mr. Uzinić. I jednima i drugima, i Crkvi koja želi biti obitelji, kao i obiteljima koje žele postati crkve, uzor je Sveta obitelj. To je obitelj u kojoj je rođen, otrhranjen i pripremljen za svoje poslanje Isus kojega mi kršćani ispovjedamo kao Sina Božjega i Krista. Zovemo je Sveta obitelji jer je Isus njezin član, a po njoj i naše obitelji mogu biti svete, a sama Crkva po tome što joj je Isus glava – jest sveta. No, Sveta obitelj nije sveta samo zbog Isusa, nego i Marije i Josipa koji su se odrekli svojih ljudskih planova da bi slijedili Božji plan. Zbog odnosa koji su vladali u toj obitelji – prije svega ljubavi, ta obitelj posebna je i zbog toga što je u tim odnosima tražila nadahnuće s Bogom i u Bogu. To im je omogućilo izvršiti poslanje koje je Bog imao s njom, ali i da poseban član te obitelji, koji karakterizira njezino poslanje, može se pripremiti za ostvarenje svoga poslanja, kazao je propovjednik.

Upozorio je kako se često zbog sebičnog načina razmišljanja u Crkvi i obiteljima spriječava ostvarivanje Božjeg plana. Govorimo li o današnjim obiteljima, to za posljedicu može imati da mladi nakon što odu iz svojih obitelji, nisu sposobni otkriti plan i poslanje koje Bog ima s njima, osobito ako su odnosi u obitelji bili narušeni. Taj obrazac ponašanja prenosi se na tog mladog čovjeka osobito u trenutku kada on zasnuje svoju obitelj. Tako je i u Crkvi ako ne živi poput obitelji i kada njezini članovi ne žive autentično svoje kršćansko poslanje. Ako smo samo mi u središtu, a Isus nam je neko ‘sredstvo’, to utječe na odluku mnogih o napuštanju Crkve. Oni tada imaju određeni stav prema Crkvi koji nije u skladu s onim što bi Crkva trebala biti. Nije krivnja u njima, nego u nama i našem življenju koje nije u skladu s našim poslanjem da budemo obitelj u Crkvi, upozorio je propovjednik.

web kat21 

U kontekstu današnjeg vremena i pandemije koronavirusa, mons. mr. Uzinić je kao primjer za nasljedovao naveo Svetu obitelj koja je, ispunjavajući sve religiozne propise, s poštovanjem se susretala s drugim ljudima, kao i starijim osobama. Takvog odnosa svjesni smo i danas kada poduzimamo sve za zaštitu starijih osoba. Oni nam mogu prenijeti životno iskustvo, mudrost, no u tom odnosu važno je međusobno poštovanje i starih prema mladima. Svjesni činjenice kako naše obitelji nisu u mogućnosti biti idealne poput Svete obitelji, ali i poteškoća s kojima se Crkva suočava, mons. mr. Uzinić je istaknuo da bez obzira što ne možemo postići taj ideal, tom idealu trebamo težiti. Način na koji nam Sveta obitelj može pomoći jest da na nov način, kao obiteljska crkva, izgradimo svoj odnos s Bogom. Pri tome je izuzetno važna obiteljska molitva, ali na način da kao Crkva budemo manje usmjereni na obredne povezanosti, a više na izgradnju odnosa ljubavi i poštovanja među svim članovima Crkve. Na taj način će svaki član Crkve, a osobito mladi, dobiti prostor i mjesto za otkrivanje sebe i Božjeg plana s njima.

Osvrčući se na pročitane svetopisamske tekstove koji nam za primjer stavljaju Abrahamovu obitelj, propovjednik je istaknuo sličnost ove starozavjetne obitelji sa Svetom obitelji. Obitelj Isusa, Marije i Josipa usmjerena je prema pozivu djetetu, a Abrahamova pozivu oca. Također, Abrahamova obitelj ukazuje nam na obitelji koje nisu idealne. Zato je važno Crkvi i obitelji koja želi biti crkva, posvijestiti da i ako obitelj nije idealna, može ostvariti plan kojega Bog ima s njom, poručio je propovjednik. Nastavno je kazao da je Abrahamova obitelj slična hrvatskoj obitelji i riječkoj Crkvi koja želi biti obitelj. Kao razlog je naveo poodmaklu životnu dob njezinih članova i kasno sklapanje brakove. Također, u toj obitelji možemo prepoznati parove bez djece, ali i susresti se s ‘egipćankom Hagarom’ koja je otpuštena s Jišmaelom kao samohrana majka. U Abrahamovoj obitelji susrećemo se s pojmom rastavljenih roditelja što je blisko suvremenim obiteljima. To znači da takve obitelji ne treba odbaciti, nego ih treba prihvatiti. Na to nas poziva papa Franjo i dvije sinode koje je organizirao te postsinodalna apostolska pobudnica “Amoris laetitia” koja nas šalje da u svom pastoralnom djelovanju takve obitelji pratimo, a ne pokušavamo otkrivati i slijediti samo idealne obitelji kojih je sve manje, poručio je mons. mr. Uzinić. Želi li riječka Crkva postati obitelj, naša zadaća jest tražimo one koji su se udaljili. Ići prema njima i vidjeti kako ih pratiti, razlučiti njihove situacije i integrirati ih u život ove Crkve. U pozadini svake situacije, bilo da je riječ o onoj koja je dovela do disfunkcionalne obitelji ili teškoj situaciji u Crkvi, nalaze se obični ljudi sa svim svojim teškim životnim pričama. Zato ne smijemo suditi, nego pristupati u Kristovo ime i povijati rane. Pokazati da je Gospodin blizu svakome i nikoga ne želi isključiti te da Crkva prihvaća i ima razumijevanja za sve. Ako ne možemo ništa napraviti, nemojmo zaboraviti – možemo moliti, poručio je riječki nadbiskup koadjutor.

Zaključujući propovijed istaknuo je da Bog nije odustao od Abrahama kao što Abraham i njegova obitelj nisu odustali od Bog. Oni su uspjeli ispuniti Božje poslanje, a to je uspjela i Sveta obitelji. Mi, a s nama i obitelji riječke Crkve, s povjerenjem u Boga možemo uspjeti ako naše obitelji doista postanu crkva i ako se naša riječka Crkva trudi postati više obitelj za svakog člana, poručio je mons. dr. Uzinić.

Tekst i fotografije: Helena Anušić / Riječka nadbiskupija

Radio Marija

06:15 Nakane apostolata molitve za siječanj; Krunica – Radosna otajstva
06:40 Glazba
06:45 Riječ o Riječi - duhovni poticaji za svaki dan
06:50 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Što se događa u misi? - Obred pričesti (I)

Nakon velikog „Amen“ kojim završava euharistijska molitva, cijela zajednica stoji jer je ovom molitvom nošena u Božju prisutnost i svoju budućnost u...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.