web kamen2

U utorak 22. prosinca u najstarijoj riječkoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljeno vrijedno otkriće Konzervatorskog odjela u Rijeci.

Tijekom sanacije krova crkve, nužne zbog prokišnjavanja i unutarnjeg oštećenja nastalog zbog vlage, i pregledavanja krovišta na ulazu u tavan glavnog broda, uočen je kamen iz antičkog razdoblja koji je sigurno bio podnožje križa na krovu svetišta. Pronađeni kamen zamijenjen je drugim odgovarajućim kamenom, a ovaj vrijedan eksponat na konferenciji su predstavili konzervator dr. Željko Bistrović koji je u ime Konzervatorskog odjela Grada Rijeke kontinuirano pratio tijek radova i župnik mons. Sanjin Francetić.

Obnova župne crkve traje već tridesetak godina i riječ je o statičkim konzervatorskim radovima koji su vrlo zahtjevni, rekao je na početku mons. Francetić. “Ove godine obnovili smo krov svetišta jer je to bilo najnužnije zbog prokišnjavanja i vlage koja je prijetila oštetiti i ono što je obnovljeno. Tijekom radova pronašli smo ovaj kamen. Kako je on završio na krovu, ne znamo, ali možemo pretpostaviti da je tijekom postavljanja križa na svetište, on trebao imati neko postolje. Kako je riječ o vremenima kada nije bilo električne struje i drugih pomagala, pretpostavljamo da su za postolje križa koristili ostatke starih građevina. Tako je, pretpostavljamo, na krovu završio i ovaj kamen iz antičkog vremena.”

web kamen1

Konzervator Bistrović je dodao kako je ovaj antički spomenik pronađen ‘in situ’, odnosno bio je ugrađen u krovište iznad apside. Jedan je od rijetkih ‘in situ’ antičkih spomenika koji je pronađen u Rijeci, a vrijedan je i zbog svoje simbolike, ikonografije i namjene. “Na njemu se nalaze dva dupina pretpletenih repova i između njih trozubac koji su simboli Neptun. Najvjerojatnije je kao piramidalni završetak stajao na nekom nadgrobnom spomeniku.” Dodao je da ovaj vrijedan spomenik pripada akvilejskom kulturnom krugu jer paralele koje su pronašli vežu se uz Akvileju i Manfalcone. Osim toga, ovaj antički spomenik zanimljiv je i zbog činjenice da je najvjerojatnije u crkvu Uznesenja BDM ugrađen u renesansnom razdoblju i svojevrsna je aktivna negacija antike, zaključio je Bistrović.

Na kraju, mons. Francetić prisjetio se i pokojnog gospićko-senjskog biskupa mons. dr. Mile Bogovića rekavši da je kao profesor povijesti često naglašavao da kad se nešto radi u crkvama i župnim uredima, potrebno je biti pažljiv s materijalom koji je predviđen za otpad. Kao primjer naveo je slučano otkriće Senjske ploče, jednog od najstarijih hrvatskih glagoljskih spomenika s početka 12. stoljeća. To se dogodilo 1964. godine tijekom obnove senjske kule Nehaj. “Kada je pogledao material koji je trebao biti bačen, tamo je uočio glagoljska slova. Biskup Bogović, iako je pokojni i sada nas uči!”, zaključio je mons. Francetić.

Tekst i fotografije: Helena Anušić / Riječka nadbiskupija

Radio Marija

06:15 Nakane Apostolata molitve za svibanj; Krunica - Slavna otajstva
06:45 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
06:50 Glazba
07:00 Sveta misa - prijenos iz samostana ss. Karmelićanki Božanskog Srca Isusova na Vrhovcu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - VI. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 6. DAN MISAO NA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.