glina blagoslov kristovog corpusa 1

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na treću nedjelju došašća, Nedjelju Caritasa, 13. prosinca u župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka u Glini misno slavlja tijekom kojeg je blagoslovio novopostavljeni Kristov korpus. On je rad samostalnog umjetnika prof. Ivana Antonovića, visok je šest metara, a širok više od tri i dominira apsidom crkve. U koncelebraciji bio je domaći župnik preč. Ivica Mađer, a na misi je nazočio i gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević.


U homiliji, biskup je istaknuo kako danas čitava Crkva osjeća blizinu Božića i zato se ova nedjelja od davnine naziva nedjelja gaudete – radujte se. „Kao što smo i čuli u čitanju Prve poslanice svetoga Pavla apostola Solunjanima on sve poziva na radost, molitvu i zahvalu. To iščekivanje kada idemo u susret Gospodinu, put je radostan u kojem mi već doživljavamo da će do susreta sigurno doći. Također, kao što i u korizmeno vrijeme Crkva misli na najpotrebnije tako se i u došašću skuplja za Hrvatski Caritas te biskupijske i župne Caritase. Mislimo danas za sve koji su u potrebi, a posebno na one koji su bolesni od ovoga virusa i svih drugih bolesti. Mislimo u ovo vrijeme posebno i na one koji su usamljeni, na ljudi koji nemaju svoje obitelji. Božić ide i posebno kroz naše župne Caritase vrijeme je da ih posjetimo i pokažemo znakove blizine, da znaju da nisu sami“.

glina blagoslov kristovog corpusa 2


U nastavku govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi biskup je rekao kako nas ona upućuje i povezuje s blagoslovom ovog korpusa Kristova, kako bi sam Isus onda bio nama blagoslov. „Vjerujem da ste primijetili da se Isusa nikada ne blagoslivlja blagoslovljenom vodom kao npr. likove svetaca, već se samo kadi, a to je znak poštovanju prema Bogu i njemu se naša molitva kao tamjan uzdiže. Ovaj kip izrađen je da bi nam predstavljao Krista na križu raspetoga. On nas podsjeća da ne možemo doći do uskrsa bez križa, patnje i trpljenja. To je put kojim mi kršćani moramo ići. Ne trebamo se zavaravati, put do Boga, put je kroz trpljenje. Da je Isus imao drugi put sigurno bi ga odabrao, ali nije bilo drugog puta. Slijediti Isusa znači slijediti i njegovu patnju te prihvatit i taj križ“, rekao je biskup ustvrdivši kako je na kraju ipak potrebno u Kristu na križu vidjeti zapravo pobjednika smrti, proslavljenog u sjaju i slavi Oca nebeskog.

glina blagoslov kristovog corpusa 6

Osvrnuvši se na pročitani ulomak Evanđelja po Ivanu kojem je tema Ivan Krstitelj biskup je rekao kako on, kada su ga pitali tko je, nije pridodavao nikakve titule pa čak ni ime, već je samo rekao kako je glas onoga koji viče u pustinji. „ Koliko mi vičemo toga o sebi da bi si stvarali propagandu tko smo i što smo, a Ivan Krstitelj baš ništa nije želio reći o sebi. On je samo želio probuditi i trgnuti ljude da vide gdje su da i se pripreme za dolazak većeg od njega. On se osjećao malenim pred Bogom i Spasiteljem koji dolazi. Kako se mi danas osjećamo pred Isusom koji dolazi? Jesmo li mi umišljene veličine, mislimo li o sebi u superlativima, ili znamo da smo mali slabi ljudi? Isus je došao za nas danas. On je došao da nama daruje milost, da nas privuče Bogu i dovede u nebo. Zato smo pozvani da u ovom svetom vremenu adventa i posebno u božićnom vremenu budemo maleni, sposobni se njemu pokloniti jer je Krist naš Gospodin došao da nas po svojoj muci i križu, što predstavlja ovaj kip iznad nas, dovede do uskrsnuća. Sve nas! Mi smo svi dionici tih njegovih otajstava i događaja našega spasenja“, zaključio je biskup.

glina blagoslov kristovog corpusa 8
Nakon popričesne molitve okupljenima se obratio i autor kipa prof. Ivan Antonović koji je istaknuo kako je ovo djelo nastavak uređenja ove crkve te kako je prošlo trinaest godina kako bi ono konačno došlo tamo gdje je i zamislio da bude.
Na kraju biskupu na dolasku je zahvalio župnik Mađer kazavši kako je u izradi i reljef s prikazom sv. Ivana Nepomuka istog autora. Nakon mise biskup je ispred crkve zapalio i treću adventsku svijeću.

Tekst i fotografije: Stjepan Vego / Sisačka biskupija

Radio Marija

05:40 Glazba
06:00 Anđeo Gospodnji; Molitva prije rada
06:05 Glazba
06:15 Nakane Apostolata molitve za svibanj; Krunica - Radosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - III. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 3. DAN GOSPA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.