obljetnica katolicka skola 3

U srijedu 9. prosinca Katolička osnovna škola “Josip Pavlišić” u Rijeci proslavila je svoj Dan i važne obljetnice: 20. godina biskupskog posvećenja mons. dr. Ivana Devčića, 15 godina od preminuća riječko-senjskog nadbiskupa Josipa Pavlišića i 5 godina djelovanja ove obrazovne ustanove.

obljetnica katolicka skola 2

Tim povodom u katedrali sv. Vida riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić predvodio je svečano euharistijsko slavlje. Zbog strogih epidemiloških mjera na misi je sudjelovao ograničen broj vjernika, odnosno po jedan predstavnik/ca svakog razreda, predsjednica Školskog odbora, ravnateljica, predstavnik Vijeća roditelja, jedan nastavnik/ca Predmetne, te jedan učitelj/ca Razredne nastave. U Katoličkoj osnovnoj školi misa se pratila online u učionicama i na taj način svi učenici i djelatnici Škole mogli su sudjelovati u svečanom misnom slavlju. U nadahnutoj propovijedi o životu i djelu nadbiskupa Pavlišića, riječki nadbiskup je kazao da je bio svjetlo koje je ljudima donosio vjeru, nadu i ohrabrenje. U vremenima koja nisu bila laka i u kojima su neki ubijani zbog vjere, on je išao ljudima. Da bi došao do svojih svećenika i vjernika putovao je različitim prijevoznim sredstvima poput vlaka i bicikla, a nerijetko je i pješačio. Nije tražio izgovore: “Nemam čime doći.” – nego je pronalazio načine, a ponekad i do odredišta dolazio autostopom, rekao je mons. dr. Devčić.

obljetnica katolicka skola 1

Spomenuo je zasluge nadbiskupa Pavlišića za otvorenje Srednje škola za spremanje svećenika, tj. klasične gimnazija u Pazinu, u kojoj je obnašao službu ekonoma i duhovnika te podravnatelja i ravnatelja. Iz te su škole izišli ne samo brojni svećenici nego i mnogi istaknuti intelektualci, među kojima i nekoliko akademika i biskupa. Izrazio je radost što riječka Katolička osnovna škola nosi ime “Josip Pavlišić” i izrazio vjeru da nas nadbiskup Pavlišić zagovara na nebu. Zaključujući, potaknuo je sve da po uzoru na nadbiskupa Pavlišića budu čvrste vjere u Boga i velike ljubavi prema čovjeku.

obljetnica katolicka skola 4

Na kraju mise na grob riječko-senjskog nadbiskupa Josipa Pavlišića ravnateljica Katoličke osnovne škole, Jasna Buketa, položila je cvijeće, a učenici zajedno s nadbiskupom Devčićem zapalili15 svijeća u znak 15 godina od smrti nadbiskupa Pavlišića. Ovom prigodom Buketa je, uz riječi zahvale Riječkoj nadbiskupiji i riječkom nadbiskupu mons. dr. Devčiću kao osnivaču ove obrazovne ustanove, uručila prigodan dar – slikovnicu “Zlatni krugovi Josipa Pavlišića”. Autorica i ilustratorica slikovnice je Martina Simonetti, učiteljica u riječkoj Katoličkoj osnovnoj školi. Prije i nakon svete mise za učenike su organizirane aktivnosti u Školi s ciljem upoznavanja ili produbljivanja znanja o životu i djelu Josipa Pavlišića.

obljetnica katolicka skola 5

 

Tekst i fotografije: Helena Anušić / Riječka nadbiskupija

Radio Marija

21:01 Odgoj za ideale - emisija zagrebačkih bogoslova; tema: Marija, Majka Crkve; gosti: Ljudevit Marija Jaroš, Ivan Parlov i Ante Nimac; ur. i vod.: Martin Radić
22:00 Obavijesti i najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - IX. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 9. DAN BORBA S...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.