obitelj family 5 featured
 
Papa Franjo primio je u petak, 5. svibnja, četiri stotine hodočasnika iz talijanske biskupije Asti, koji su mu došli zahvaliti za njegov posjet 19. i 20. studenoga prošle godine, te istaknuo „revoluciju“ obitelji koju je donio Krist, a u kojoj je najvažnija veza njegova ljubav, potaknuta zahvalnošću, priznanjem i služenjem.

„Revoluciju“ obitelji donio je Krist; stoga najvažnija veza za nas kršćane nije više krvna veza, nego Kristova ljubav – istaknuo je papa Franjo obraćajući se skupini od 400 hodočasnika iz biskupije Asti, koje je danas primio u Vatikanu zajedno s njihovim biskupom Marcom Prastarom. Papa se prisjetio svog povratka na korijene, ali i velike ljudske topline i obitelji u najširem smislu, odnosno svojega posjeta Astiju 19. i 20. studenog prošle godine.

„Revolucija“ obitelji koju je donio Isus

Obraćajući se hodočasnicima Papa se posebno zadržao na riječi 'obitelj', te istaknuo da je ona stvarnost koja se mnogo promijenila i mijenja se, ali ostaje bitna vrijednost. Međutim, pravu je „revoluciju“ obitelji učinio jedini koji je na ovaj svijet donio prave novosti: Isus Krist – istaknuo je Sveti Otac te podsjetio na Isusove riječi koje nas zbunjuju, stavljaju nas u krizu, a koje nam prenose Matejevo, Markovo i Lukino Evanđelje. „Doista, tko god vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima, taj mi je brat i sestra i majka.“ Te Isusove riječi, ako bolje razmislimo, stvaraju nov način shvaćanja obitelji – dodao je Papa.

Isusova obitelj, povezana zahvalnošću i uzajamnim služenjem

Nazivati se međusobno, među kršćanima, braćom i sestrama, nije samo formula, konvencionalni način izražavanja, nego nova stvarnost koju je stvorio Isus Krist – istaknuo je potom papa Franjo. Isusove su riječi radikalno obnovile obitelj, tako da najjača, najvažnija veza za nas kršćane nije više ona krvna, nego Kristova ljubav.

„Njegova ljubav preobražava obitelj, oslobađa ju dinamike sebičnosti, koja proizlazi iz ljudskoga stanja i grijeha, oslobađa ju i obogaćuje novom vezom, još jačom, ali slobodnom, kojom ne dominiraju interesi i konvencije srodstva, nego potaknutom zahvalnošću, priznanjem i uzajamnim služenjem“

Ta nova Isusova obitelj, dok daje novo značenje obiteljskim odnosima – između supružnika, između roditelja i djece, među braćom i sestrama – istodobno jača život crkvene i građanske zajednice – napomenuo je rimski biskup te dodao – Primjerice, povećava besplatnost, poštovanje, prihvaćanje i druge ljudske vrijednosti.

Ambulanta „Fratelli tutti“ – obitelj pacijenata i liječnika

U tomu se nalazi i smisao naziva 'Fratelli tutti' koji su izabrali za novu ambulantu namijenjenu osobama u najnepovoljnijem položaju. „Fratelli tutti“ znači da će tamo, u toj sredini, obitelj činiti ljudi o kojima će brinuti zajedno s liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima te svim drugim volonterima koji će tamo raditi. Obitelj za taj posao njege bolesnika – primijetio je papa Franjo te na kraju istaknuo:

Tako u gradu, u selima, u župama, riječ 'bratstvo' nije samo lijepi izraz, ideal za sanjare, nego ima temelj, Isusa Krista koji nas je sve učinio braćom i sestrama, i ima put, evanđelje, odnosno put za hod u ljubavi, služenju, praštanju, u međusobnom nošenju tereta.


Izvor: Vatican News - adb; aa

Foto: Unsplash

Radio Marija

05:40 Glazba
06:00 Anđeo Gospodnji; Molitva prije rada
06:05 Glazba
06:15 Nakane Apostolata molitve za svibanj; Krunica - Radosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - III. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 3. DAN GOSPA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.