20201007 VIJECE ZA ZIVOT I OBITELJ 1

 

TISKOVNI URED HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE
Ksaverska cesta 12a, 10 000 Zagreb

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Zagreb, 9. listopada 2020.

 

 

Priopćenje sa sjednice Vijeća HBK za život i obitelj te sastanka nad/biskupijskih povjerenika za obiteljski pastoral

Pandemija COVID-19 kao milosno vrijeme za obiteljski pastoral


Sjednica Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj održana je u srijedu, 7. listopada 2020., a u četvrtak, 8. listopada, održan je i sastanak nad/biskupijskih povjerenika za obiteljski pastoral. Tim je susretima u prostorima HBK u Zagrebu predsjedao mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup i predsjednik spomenutog Vijeća. Uobičajeno je da se članovi Vijeća i povjerenici susreću zajedno, ali su se zbog epidemioloških mjera ovaj put susreli zasebno.
Vijećnici i povjerenici izviješteni su o izvršenju zaključakâ prethodnih sjednica, kao i o aktualnostima u Crkvi i društvu koje se tiču života, braka i obitelji, s posebnim naglaskom na inicijative i smjernice pape Franje te vatikanskog Dikasterija za laike, obitelj i život. U kontekstu važnosti za pastoral braka i obitelji ukratko su predstavljeni i najnoviji crkveni dokumenti: Samaritanus bonus Kongregacije za nauk vjere i enciklika Fratelli tutti pape Franje.
Osvrnuli su se i na aktualnu situaciju vezanu za udomljavanje i posvajanje djece, kao i udomljavanje starijih osoba. Polazeći od primjera Isusa Krista i učiteljstva Crkve te međunarodnih konvencija vijećnici i povjerenici izrazili su žaljenje što dobrobit djeteta i starijih osoba nije apsolutni prioritet sviju koji su uključeni u te procese, a osobito onih koji donose sudbonosne odluke o njihovoj budućnosti. Stoga smatraju da bi te odluke trebale biti isključivo u najboljem interesu djece i starijih osoba, a nipošto da budu uvjetovane nekim drugim interesima ili ideologijama. Zaključeno je kako bi u Crkvi i u društvu trebalo poticati kulturu udomljavanja djece i starijih osoba, a osobito među cjelovitim vjerničkim obiteljima, jer bi to bio istinski pokazatelj autentične kršćanske solidarnosti i ljubavi. Pozdravili su već postojeće primjere dobrih praksi kao i projekte usmjerene osnaživanju i potpori udomitelja i njihovih obitelji. Upozorili su kako treba dobro paziti da se institut udomljavanja ni na koji način ne bi zloupotrebljavao.
Glavni razlog sazivanja obaju susreta bio je razmotriti i raspraviti izazove i mogućnosti pastorala braka i obitelji u kontekstu pandemije COVID-19. Zaključeno je kako se to vrijeme može shvatiti i kao milosno vrijeme jer se ponovno otkrila uloga obitelji kao „kućne Crkve“. Ali uočeno je i da su se obitelji susrele s brojnim izazovima uvjetovanim, primjerice, manjkom komunikacije s Bogom i jednih s drugima. To je onda dovodilo do različitih problema uključujući i povećanu pojavnost nasilja u obitelji. Kao odgovor na to crkvena bračna i obiteljska savjetovališta u Hrvatskoj ponudila su pomoć obiteljima kako bi se ti izazovi i problemi nadvladali. Istaknuto je kako je čitava situacija potaknula pastoralnu kreativnost koja se očitavala na različite načine, često i uz pomoć suvremene tehnologije i medija, koji iako ne mogu nadomjestiti osobni susret, mogu poslužiti kao privremena pomoć i potpora. Razmotreni su i mogući sadržaji koji bi se mogli ponuditi obiteljima u praćenju i življenju liturgijske godine, a osobito u intenzivnijim razdobljima poput došašća i korizme.
S obzirom na epidemiološka ograničenja promišljalo se i o aktualnom ciklusu obiteljskog pastorala posvećenom starijim osobama, međugeneracijskoj solidarnosti te poslanju djedova i baka. Uviđajući brojne pozitivne plodove inicijative Vijeća „Zagrlimo starije pjesmom“, zaključeno je kako tu inicijativu treba nastaviti promicati i širiti. Predstavljen je i nacrt katehetskog materijala „Osmišljena starost“ te je zaključeno kako će biti nadahnjujući i vrlo korisno sredstvo za razvoj pastorala starijih osoba kao integralnog dijela obiteljskog pastoral. Taj će se učinak, zasigurno, još dodatno pojačati emitiranjem istoimenih radioemisija na Hrvatskom katoličkom radiju i Radio Mariji. Na taj način bit će zahvaćena šira vjernička populacija, do koje ne bi bilo moguće doprijeti samo organizacijom susreta za i sa starijim osobama, koji su k tome još i upitni zbog neizvjesne epidemiološke situacije.
Naposljetku, dogovorene su zajedničke aktivnosti u pastoralnoj godini 2020./2021. uzimajući u obzir i alternativne mogućnosti poput online sjednica i webinara uz Dan života 2021. Usuglašeno je i da u 2021. nastavi s velikom molitvenom devetnicom „Hrvatska moli za život“.

 

HRVATSKA BISKUPSKA KONFERENCIJA

Radio Marija

06:15 Nakane Apostolata molitve za svibanj; Krunica - Slavna otajstva
06:45 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
06:50 Glazba
07:00 Sveta misa - prijenos iz samostana ss. Karmelićanki Božanskog Srca Isusova na Vrhovcu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - VI. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 6. DAN MISAO NA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.