25 godina Radio Marije

Img Krizevo 1

Svečanom svetom misom u nedjelju, 13 rujna župa Križ, proslavila je svojeg zaštitnika Uzvišenje Svetog Križa. Prijateljskim pozdravnim riječima župnik Župe u Križu, vlč. Božo Pinjuh, dobrodošlicu je, prije svih, zaželio generalnom vikaru Sisačke biskupije, Marku Cvitkušiću, koji je predvodio misno slavlje, a zatim i svećenicima iz susjednih župa Ivanićgradskog dekanata te svim župljanima. Da su okolnosti specifične, kao i da je to samo još jedan križ koji ćemo zajedno iznijeti do kraja, ustvrdio je vlč. Pinjuh, ohrabrujući odmah potom riječima: „Ne bojte se, unatoč toj maloj slomljenosti i ustrašenosti, na izvoru smo snage i utjehe, uz Krista i njegov križ!“.

Generalni vikar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić, uvijek rado primljen i viđen u Križu, u svojoj je propovjedi, uz povijesni osvrt na odnos prema križu, kako čovjeka vjernika, tako i onoga koji ne poštuje znak križa, naglasio da cijela naša povijest stoji u znaku križa. „On nam je sveti znak, najveća svetinja. Stavljamo ga na svoje crkve, na svoje oltare, u svoje kuće, postavljamo ga na raskrižjima putova, nosimo ga kao ukras i podsjetnik na lančiću oko vrata. Križ nam je najsvetiji znak najveće ljubavi koja je hodala ovom zemljom u liku jednog čovjeka – Bogočovjeka Krista Isusa, koji nas je otkupio od prokletstva Zakona, postavši za nas prokletstvom – jer pisano je u Poslanici Galaćanima 3,13 'Krist nas je otkupio od prokletstva Zakona tako što ga je, viseći na križu, preuzeo na sebe - jer u Svetome pismu piše: 'Proklet je svatko tko visi na drvetu.' Križ je najveća napuštenost koju čovjek uopće može doživjeti. Proživio ju je Isus – ali za nas: 'Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?' (Mk 15,34). Zato je za kršćanina križ 'Božja snaga i Božja mudrost' (1Kor 1,24). Nisu kršćani mazohisti koji bi uživali u podnošenju mučenja, u mukama. Ali tko je spreman toliku patnju za drugoga podnijeti, zar ne zaslužuje vrhunsko poštovanje?. Kad kažemo veliku istinu da je Isus umro za sve ljude, kao da nas to ostavlja pomalo hladnima. Ali kad kažemo da je Isus umro za nas, ili još bolje: za mene, to nas onda izravno pogađa u srce. Izravno se to tiče svakoga od nas. Tiče i obvezuje nas na veliku zahvalnost. Isus je učinio za nas ono što mi sami za sebe nismo u stanju učiniti. Križ je simbol Božje ljubavi prema svakome od nas. Zato nam je on svet i presvet. I nama je svoj križ nositi. Sklonost na zlo i na grijeh velika je u čovjeku, zato te grješne sklonosti valja suzbijati i 'razapinjati'. Ne razapnemo li mi njih, one će razapeti nas!. Zato se odmah po rođenju krstimo u znaku križa Kristova, zato nam je križ sveti znak, zato volimo da nam bolesnici umiru s križem u ruci, jer to znači u svakom trenutku ostati povezan s najvećom Ljubavlju, s našim Spasiteljem Isusom“, zaključio je propovjednik.

Ove predivne riječi mons. Cvitkušića odzvanjale su u srcima okupljenih župljana.

Tekst i fotografije: Stjepan Vego, predstojnik Ureda i glasnogovornik, Sisačka biskupija

Radio Marija

21:01 Oči u oči – tema: “Jedan Gospodin! Jedna vjera!“ (Ef 4,5); ur. i vod.: Božo Barun
22:00 Najava sutrašnjeg programa
22:05 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Fra Darko Tepert: "Pripravite put Gospodinu" - Privržena ljubav Gospodnja (Izaija 9,5-6)

Danas ćemo se zaustaviti na vrlo kratkom odlomku iz Knjige proroka Izaije. Poslušajmo peti i šesti redak devetoga poglavlja ove knjige: „Jer, dijete...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.