Posvećenje djevica

50. obljetnica objavljivanja novoga Obreda posvećenja djevicā

Budite žene milosrđa, stručnjaci u čovječnosti, blage, kako biste tkale osnove istinskih odnosa. Poticaj je pape Franje iz poruke koju je uputio povodom 50. obljetnice objavljivanja novoga Obreda posvećenja djevicā, u kojima Papa vidi znak zaručničke ljubavi koja Krista povezuje s Crkvom

Marija iz Nazareta, „žena himna Veliča“ i „majka živoga evanđelja“, primjer je u koji se trebaju ugledati kako bi bile „žene radosti“, sposobne poučiti Crkvu da ljubi siromašne, da pomaže slabima; kako bi bile pune paruzije, otvoreno govorile, daleko od ogovaranja, te djelotvorne i utjecajne kako bi spriječile zloporabu moći – istaknuo je Papa u poruci povodom 50. obljetnice objavljivanja novoga Obreda posvećenja djevicā koji je, po želji pape Pavla VI., objavio Zbor za bogoštovlje.
Papa Franjo je dao viđenje ženskoga prinosa u Crkvi, istaknuo besplatni dar Duha Svetoga koji sve stvari čini novima, kao i vjernost zaručnicā, te podsjetio na riječi Benedikta XVI. koje je 2008. godine upravio sudionicama kongresa Reda posvećenih djevica (Ordo virginum), kada ih je nazvao zvijezdama koja usmjeravaju hod svijeta.
Njihov je poziv, za papu Franju, znak nade. Vjernost Oca – napomenuo je u poruci – i danas u srce nekih žena stavlja želju da se posvete Gospodinu u djevičanstvu življenom u vlastitoj društvenoj i kulturnoj sredini, ukorijenjene u neku partikularnu Crkvu, u obliku staroga života, ali istodobno novoga i suvremenoga. Dar se njihova poziva, naime, izražava u skladu Crkve, koja je izgrađena kada u njima može prepoznati žene sposobne živjeti dar sestrinstva.
Nemojte ugasiti proroštvo svojega poziva! – potaknuo je Papa. Pozvane ste, ne svojom zaslugom nego po Božjemu milosrđu, učiniti da u vašem životu blista lice Crkve, Kristove zaručnice, koja je djevica jer, iako ju čine grješnici, čuva cjelovitom vjeru, stvara i daje da raste novo čovječanstvo. Papa ih je stoga pozvao na čitanje i razmatranje tekstova Obreda, posebno njihova poziva da iskuse i svjedoče da je Božja ljubav za sve ljude te da ima snagu preobraziti grješnike u svece.
Osim toga, potaknuo ih je da se ne odvajaju od sredine u kojoj žive i u kojoj su pozvane dati svoje svjedočanstvo u stilu evanđeoske blizine, jer su pozvane biti žene milosrđa, stručnjaci u čovječnosti. Žene koje vjeruju u revolucionarnu snagu nježnosti i ljubavi. Neka vaše djevičansko posvećenje pomogne Crkvi voljeti siromašne, prepoznati materijalna i duhovna siromaštva, pomoći onima koji su slabi i nezaštićeni, koji trpe zbog tjelesne ili psihičke bolesti, malenima i starijim osobama, onima koji bi mogli biti stavljeni na stranu kao nešto nevrijedno.
Pandemija koronavirusa ne može nas ostaviti ravnodušnima; uči nas, naime, da je vrijeme da uklonimo nejednakosti, nepravdu koja u korijenu prijeti zdravlju čitavoga čovječanstva. Neka vas potrese to što se događa u svijetu; nemojte zatvarati oči i bježati; nježno prođite kroz bol i patnju; ustrajte u naviještanju evanđelja punoga života za sve ljude – potaknuo je Papa.
Tkajte svojom blagošću osnove istinskih odnosa koji će četvrti naših gradova osloboditi samoće i anonimnosti. Budite sposobne za otvoren razgovor, ali držite se daleko od kušnje brbljanja i ogovaranja. Imajte mudrost, poduzetnost i utjecajnost ljubavi, kako biste se suprotstavile oholosti i spriječile zloporabu moći. Kao znak Crkve Zaručnice, budite uvijek žene radosti, po primjeru Marije iz Nazareta, majke živoga evanđelja – potaknuo je na kraju papa Franjo.

Vatican News

Datum 2.6.2020.

Radio Marija

23:10 Glazba
23:15 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
23:20 Glazba
23:30 Hrvatski program Radio Vatikana

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - IX. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 9. DAN BORBA S...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2023
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.