DAN VOJSKE

U četvrtak 28. svibnja u crkvi Sveta Mati slobode na zagrebačkom Jarunu vojni biskup Jure Bogdan predslavio je misu zadušnicu za stradale u Domovinskom ratu. U koncelebraciji bili su generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, biskupski vikar za pastoral MORH-a don Slavko Rajič, biskupski vikar za pastoral MUP-a fra Frane Musić, župnik župe Duha Svetoga na Jarunu don Danijel Vidović SDB te brojni drugi vojni i policijski kapelani. Na misi su se okupili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, savjetnik predsjednika Republike Hrvatske Dragan Lozančić, državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, drugi državni, vojni i policijski dužnosnici, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja. Liturgijsko pjevanje predvodila je klapa „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice. Na početku euharistijskog slavlja, biskup Bogdan pozdravio je sve okupljene i čestitao im Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske, 29. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske i Dan državnosti.

U propovijedi osvrnuo se na pročitano Evanđelje (Iv 17, 20 – 26) koje stavlja pred nas Isusovu velikosvećeničku molitvu za jedinstvo učenika i svih kršćana. Isus tu usrdnu molitvu upućuje svome Ocu uoči svoje muke i smrti, stoga je ona ujedno i Njegova oporuka – posljednja riječ učenicima. Važnost jedinstva za koje Isus moli i koje proizlazi iz savršenog jedinstva i ljubavi između Boga Oca i Boga Sina, biskup je objasnio riječima: “Tek jedinstvom u vjeri i ljubavi, učenici mogu biti pred svijetom vjerodostojni. Mogu biti istinski svjedoci Božje ljubavi i istine Isusa Krista u svijetu.” Istaknuo je kako Isus u trenutku kada se oprašta od svijeta, u svojoj posljednjoj molitvi – “Da svi budu jedno…” – ne moli da Njegovi učenici budu pošteđeni teškoća, već ustrajno naglašava i moli za sklad i jedinstvo. “Kad danas razmišljamo o Domovinskome ratu (…) jasno nam je da su naše temeljne vrijednosti bile jedinstvo i zajedništvo. Jedinstvo demokratskog izbora samostalne slobodne države i zajedništvo u obrani vlastitog izbora, i pod cijenu vlastitoga života. Jedinstvo i zajedništvo garancija su budućnosti života Crkve kao Isusove zajednice. Ova Isusova poruka i ova Isusova poduka, trajno su nam nadahnuće i pokazatelj kako jedinstvo i sklad jednoga naroda, uvažavanje i poštivanje istinskih vrijednosti, poštujući različitosti, donose rezultate i garancija su bolje budućnosti”, rekao je biskup i zaključio: “Dao Bog svima nama da taj put shvaćamo i živimo trajno tu gdje nas je Providnost postavila da svjedočimo vjeru.”

Sudionici misnog slavlja uputili su se zatim u procesiji do spomen-obilježja “Pietà Croatica”, gdje su visoki uzvanici uz mirozov položili vijenac i zapalili svijeće za poginule i preminule hrvatske branitelje, odavši im počast i zahvalu, a biskup Bogdan je izmolio molitvu odrješenja. U sklopu svečanog programa u srijedu 27. svibnja otvoren je novoizgrađeni smještajni objekt „Vukovar“ na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“. Svečanosti su nazočili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora dr. sc. Miroslav Tuđman, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-bojnik Siniša Jurković te drugi visoki vojni i civilni uzvanici. Svečanim rezanjem vrpce, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković otvorio je objekt te je upriličen prvi obilazak i blagoslov objekta koji je izmolio generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo.

IKA

Datum 28.5.2020.

Radio Marija

05:40 Glazba
06:00 Anđeo Gospodnji; Molitva prije rada
06:05 Glazba
06:15 Nakane Apostolata molitve za svibanj; Krunica - Radosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - III. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 3. DAN GOSPA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.