Papa Franjo

Na početku mise u Domu svete Marte papa Franjo se danas posebno spomenuo preminulih zbog zaraze koronavirusom. Molimo danas za pokojne koji su preminuli u ovoj pandemiji. Preminuli su sami, bez nježnosti njihovih dragih, mnogi od njih čak i bez sprovoda. Neka ih Gospodin primi u svoju slavu – rekao je Papa.
U propovijedi se osvrnuo na Evanđelje današnje liturgije (Iv 10, 22-30) u kojemu se govori o Židovima koji traže od Isusa da im otvoreno kaže je li on Krist. Ali Gospodin im odgovori: „Rekoh vam pa ne vjerujete. Djela što ih ja činim u ime Oca svoga – ona svjedoče za mene. Ali vi ne vjerujete jer niste od mojih ovaca“. To u nama pobuđuje dvojbu: vjerujem li? – rekao je Papa te se upitao – Što me zaustavlja pred vratima koja su Krist? Ima stvari koje nam ne dopuštaju ići naprijed u poznavanju Gospodina.
Prva je prepreka bogatstvo. Mnogi od nas, koji smo ušli kroz Gospodinova vrata, poslije se zaustavljamo i ne idemo naprijed jer smo zatočeni u bogatstvima – rekao je Papa. Gospodin je bio oštar prema bogatstvu, jer je ono prepreka za napredovanje. Trebamo li pasti u pauperizam? Ne. Ali ne smijemo biti robovi bogatstava, ne smijemo živjeti za bogatstvo, jer bogatstvo je gospodar ovoga svijeta, a ne možemo služiti dvojici gospodara. Bogatstvo nas zaustavlja – istaknuo je papa Franjo.
Drugo što nas priječi da idemo naprijed u poznavanju Isusa, u pripadanju Isusu – rekao je – jest krutost; krutost srca. I krutost u tumačenju zakona. Isus prekorava farizeje, zakonoznance, zbog krutosti koja nije vjernost. Vjernost je uvijek Božji dar; krutost je sigurnost za samoga sebe – istaknuo je Papa te ispričao doživljaj o jednoj ženi koja ga je, nakon što je jedne subote poslijepodne sudjelovala na vjenčanju, upitala vrijedi li ta misa kao nedjeljna, jer čitanja su bila drugačija pa se bojala da je pala u smrtni grijeh. To je rigidnost. To nas udaljuje od Isusa, od Isusove mudrosti; oduzima ti slobodu. Brojni pastiri daju da ta krutost raste u dušama vjernika, – primijetio je – a ona nam ne dopušta da uđemo kroz Isusova vrata.
Papa je potom spomenuo još jednu prepreku, lijenost; onaj umor koji nam oduzima volju da idemo naprijed i vodi nas do mlakosti, čini nas mlakima. Osim toga, ružno je ponašanje i klerikalizam, jer se stavlja na Isusovo mjesto. Klerikalizam koji vjernicima oduzima slobodu vjere. To je ružna bolest u Crkvi, klerikalno ponašanje. I svjetovnost, svjetovni duh, priječi nas da napredujemo u poznavanju Isusa. Kada življenje vjere završi u svjetovnosti, kada je sve svjetovno – istaknuo je Papa te kao primjer dao proslavu nekih sakramenata. Koliko je tamo svjetovnosti! Toliko da se ne osjeća milost Isusove prisutnosti.
U svim tim ponašanjima nedostaje slobode – rekao je te dodao – Isusa se ne može nasljedovati bez slobode. Katkada sloboda ide predaleko pa se čovjek posklizne, ali gore je ako se posklizne prije nego što započne ići prema Isusu – primijetio je papa Franjo te na kraju molio Gospodina da nas prosvijetli, da pogledamo u svoju nutrinu, ima li slobode za hod prema Isusu kako bismo postali ovce njegova stada.

(Vatican News)

Datum 6.5.2020.

Radio Marija

07:40 Glazba
08:00 Svetac dana - sv. Beda Časni
08:05 Glazba
08:15 Čestitamo rođendane

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - VI. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 6. DAN MISAO NA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.