25 godina Radio Marije

Papa F

Na misi u Domu svete Marte papa Franjo je posebne misli posvetio obiteljima, zatvorenima u kući zbog pandemije koronavirusa, te molio da u njima ne bude nasilja, nego da vlada mir, strpljenje i kreativnost. U propovijedi je podsjetio da Isus želi jedinstvo Crkve; moramo stoga nadvladati napasti podjele
Na početku mise u Domu svete Marte papa Franjo je danas posebno mislio na obiteljī. Molimo danas za obitelji; u ovo vrijeme karantene obitelj, zatvorena u kući, nastoji učiniti mnogo novih stvari, uz mnogo kreativnosti s djecom, sa svima, kako bi išla naprijed – rekao je – Međutim, katkada u njima ima kućnoga nasilja. Molimo za obitelji, da u toj karanteni nastave živjeti u miru, uz kreativnost i strpljenje – potaknuo je Papa.
U propovijedi se osvrnuo na prvo čitanje današnje liturgije, uzeto iz Djela apostolskih (Dj 11, 1-18), koje govori o Petru kojemu braća, još uvijek vezana za zakone, prigovaraju zato što je jeo s poganima u njihovoj kući. Ali, Petar je to učinio jer ga je Duh tamo doveo – napomenuo je Papa te dodao kako u Crkvi uvijek postoji taj duh „mi smo pravednici, drugi su grješnici“. To „mi i drugi“, te podjele; čak i mišljenje da su drugi osuđeni.
To je bolest Crkve, koja proizlazi iz ideologijā ili vjerskih stranaka – istaknuo je Papa te spomenuo da su u Isusovo vrijeme bile najmanje četiri vjerske stranke: stranka farizeja, saduceja, zelota i esena, i svaka je tumačila svoju „ideju“ o zakonu. I Isusa su prekoravali zbog toga što je ulazio u kuću carinikā koji su, po njihovu mišljenju bili grješnici. Ti prijekori uvijek stvaraju podjele – istaknuo je Papa te objasnio – Ima idejā i stajalištā koji stvaraju podjele, i to toliko da podjela postaje važnija od jedinstva. Važnija je moja ideja od Duha Svetoga koji nas vodi.
Gospodin, naprotiv, želi jedinstvo. Nitko ne smije ostati izvan Crkve; svi imaju biti u njoj, sa svojim osobitostima. U Evanđelju (Iv 10, 11-18) nam Gospodin kaže: „Imam i drugih ovaca, koje nisu iz ovog ovčinjaka. I njih treba da dovedem i glas će moj čuti i bit će jedno stado, jedan pastir“. Kaže nam da je pastir sviju: – objasnio je Papa – i odraslih i malenih, bogatih i siromašnih, dobrih i zlih. Došao je zbog svih ljudi, i umro je za sve. I za one koji ne vjeruju u Njega ili pripadaju drugim religijama; umro je za sve ljude. Imamo samo jednog Otkupitelja.
Međutim, postoji napast da kažemo da smo na jednoj ili drugoj strani – primijetio je Sveti Otac te dodao – Razlike su dopuštene, ali uvijek u jedinstvu Crkve. Svi imamo jednoga pastira, Isusa. Neka nas Gospodin oslobodi psihologije podjele i pomogne nam vidjeti da smo u Isusu svi braća, i da je On pastir sviju – rekao je na kraju papa Franjo.

(Vatican News)

Datum 5.5.2020.

Radio Marija

18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - sv. Jeronim, svećenik i crkveni naučitelj
18:35 Glazba
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Kad bi ljudi poznavali vrijednost Svete Mise, svaki dan bi morali doći redarstvenici"... Citati i misli sv. o. Pia

Današnji sveti zaštitnik je sv. Pio iz Pietrelcine, glasoviti i kod vjernika omiljeni Padre Pio, talijanski kapucin i mističar. Na njegov spomendan, izdvajamo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.