25 godina Radio Marije

Pope Francis

Papa Franjo je posebno molio za preminule čije je ime nepoznato, a koji su sahranjeni u masovnim grobnicama.

Molimo danas za preminule, za one koji su umrli zbog pandemije; i posebno za, recimo to tako – anonimne preminule; vidjeli smo fotografije masovnih grobnica. Mnogo ih je … – rekao je papa Franjo na početku mise. U propovijedi se osvrnuo na prvo čitanje današnje liturgije, uzeto iz Djela apostolskih (Dj 8, 26-40), koje govori o susretu Filipa i jednoga Etiopljanina, dvoranina, visokog dostojanstvenika kandake, kraljice etiopske, koji je želio shvatiti tko je onaj o kojemu je prorok Izaija pisao: „Ko ovcu na klanje odvedoše ga“. Nakon što mu je Filip objasnio da je riječ o Isusu, Etiopljanin se krstio.

'Nitko ne može doći k meni ako ga ne povuče Otac'; Isus podsjeća da su i proroci to bili navijestili – rekao je Papa. Bog je taj koji privlači, koji potiče na poznavanje njegova Sina. Možemo proučavati Bibliju, možemo znati kako je rođen, što je radio, ali poznavanje Kristova otajstva samo je za one koje je Otac privukao na to.

To se dogodilo tom ministru gospodarstva etiopske kraljice. Vidi se da je bio pobožan čovjek i da je usred svojih brojnih poslova odvajao vrijeme za klanjanje Bogu – napomenuo je Papa te dodao – Bio je vjernik i vraćao se u domovinu čitajući Izaiju. Ali, osjećao je nemir koji je Otac stavio u njegovo srce kako bi ga privukao Isusu. Pripremio ga je, doveo ga je iz Etiopije u Jeruzalem kako bi se poklonio, a poslije je, tim čitanjem, pripremio njegovo srce da bi mu objavio Isusa. Tako se Etiopljanin, čim je ugledao vodu, želio krstiti.

To vrijedi i za naš apostolat, za naše apostolsko poslanje kao kršćana – napomenuo je papa Franjo. Mislim tu i na misije. Ići u misije znači svjedočiti svoju vjeru; bez svjedočanstva nećeš ništa napraviti – istaknuo je te dodao – Ići u misije ne znači graditi velike strukture, raditi velike stvari… i stati na tomu. Ne, strukture moraju biti svjedočanstva. Možeš napraviti savršenu bolničku ili obrazovnu strukturu, vrlo razvijenu, ali ako je neka struktura bez kršćanskoga svjedočanstva, tvoj posao tamo neće biti posao svjedoka, istinskoga naviještanja Isusa, nego će to biti vrlo dobra dobrotvorna udruga, ali ništa drugo – upozorio je Papa.

Mi nikoga ne obraćamo, Otac je taj koji privlači. Mi možemo jedino svjedočiti vjeru, a Otac privlači preko našega svjedočanstva. Potrebni su rad i svjedočanstvo. Ali, što trebam činiti da Otac privuče one ljude? – upitao je Papa te istaknuo – Valja moliti. Upravo je to molitva za misije; treba moliti da Otac privuče ljude Isusu. Potrebni su svjedočanstvo i molitva, koji idu zajedno. Bez njih se ne može ostvarivati apostolsko propovijedanje, navještaj. Moći će se održati lijepa moralna propovijed, učiniti mnogo dobrih stvari, ali Otac neće imati mogućnost privući ljude Isusu. To je središte našega apostolata, da Otac privuče ljude Isusu.

Naše svjedočanstvo ljudima otvara vrata, a naša molitva otvara vrata Očeva srca kako bi privukao ljude. Svjedočanstvo i molitva – ponovio je Papa. Nije to samo za misije, to vrijedi za naš rad kao kršćana – napomenuo je te potaknuo – Upitajmo se: svjedočim li svojim načinom života, molim li za to da Otac privuče ljude Isusu? To je važno pravilo za naš apostolat, posvuda, a ponajviše za misije. Ići u misije ne znači provoditi prozelitizam, nego znači svjedočiti. Mi nikoga ne obraćamo, Bog je taj koji dodiruje srce ljudi. Molimo Gospodina milost da svoj posao živimo svjedočeći i moleći kako bi On, Otac, privlačio ljude Isusu – rekao je na kraju papa Franjo.

Datum 30.4.2020.

Radio Marija

18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:05 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Kad bi ljudi poznavali vrijednost Svete Mise, svaki dan bi morali doći redarstvenici"... Citati i misli sv. o. Pia

Današnji sveti zaštitnik je sv. Pio iz Pietrelcine, glasoviti i kod vjernika omiljeni Padre Pio, talijanski kapucin i mističar. Na njegov spomendan, izdvajamo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.