004 Propovijed Drazenka Tomica

„Mučeništvo kao vrednota. Primjer sv. Marka Križevčanina i košičkih mučenika“ – tema je predavanja koje je u sklopu dvotjednih dana sv. Marka Križevčanina, a na blagdan Male Gospe u srijedu 8. rujna u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane održao doc. dr. sc. Draženko Tomić, profesor filozofije na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i član Hercegovačke franjevačke provincije. U izlaganju dr. Tomić je predstavio mučeništvo kao završni čin svjedočenja o uvjerenju pojedinca ili zajednice, čin dosljednog inzistiranja na onome što se smatra ispravnim, poželjnim ili vrijednim. U prvom dijelu izlaganja teoretizirao je o vrednoti kao esencijalnoj, bitnoj, nematerijalnoj datosti (primjerice poštenje, požrtvovnost, dosljednost) i vrijednosti kao egzistencijalnoj stvarnosti (primjerice vrijednost rada, satnice, novca). Ustvrdio je kako i vrijednost i vrednote variraju ovisno o mjestu i vremenu njihove realizacije. U drugom je dijelu izložio vrednote koje je Marko Križevčanin mogao usvojiti u svojoj obitelji, gradu, narodu, po svom školovanju i zvanju. One su uvjetovale njegov konačni izbor mučeništva za svoju denominaciju. U trećem dijelu predavanja dr. Tomić je dao pregled kako se vrednota mučeništva Marka Križevčanina posredovala vjernicima: tijekom 20. stoljeća naglašava se križ – Marija – papa, dok se usporedno s paneuropskim procesima više naglašava Križevčaninovo mučeništvo za slobodu savjesti, njegovi nadnacionalni elementi, europska uljudba i opredjeljenje za univerzalni sustav. Predavač je završio riječima: „Vjernost nekoj univerzalnoj životnoj filozofiji nužno prekoračuje granice i postaje baštinom cijeloga čovječanstva. Naravno, vjernost takvim vrednotama mora zadržati pluralistički odnos i respekt prema tuđim vrednotama koje nisu u suprotnosti s općeljudskim vrednotama. Bez te nužne distinkcije i sama žrtva postaje agresor.“

005 Zahvala

U temu je okupljene uvele predsjednica organizatora predavanja - Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ doc. dr. sc. Tanja Baran. Pročitala je je stihove rođenoga Križevčanina biskupa Mije Škvorca posvećene sv. Marku te prijedlog donedavnoga glavnog urednika Glasa Koncila mons. Ivana Miklenića da se sv. Marku Hrvati utječu kao svojem zagovorniku u europskim integracijama, budući da je bio svjestan svojega nacionalnog i kulturnog identiteta, mada se školovao u Austriji i Italiji, a mučenički umro s isusovcima Poljakom i Mađarom u slovačkim Košicama. Naglasila je da se zato i predavanje održava kao dio programa Dane europske baštine u organizaciji Ministarstva kulture RH.

003 Misa Drazenko Tomic i Stjepan Sovicek

Predavanju je prethodila euharistijska svečanost koju je, uz župnika domaćina preč. Stjepana Sovičeka, predvodio dr. Tomić. U propovijedi je podsjetio da je tijelom „Mala Gospa“ bila po duši velika pred Bogom i ljudima, veća i uzvišenija od anđela i svih svetaca. Da bi Marija bila velika pred Bogom i ljudima potrebna je Božja milost, ali i njezina dobrovoljnost, poslušnost, osobna zauzetost i suradnja s Bogom. I u naše vrijeme valja nam isticati neizmjernu vrijednost svakog ljudskog bića, svake slobodne ljudske sudbine koja je dar Božji, a u isto vrijeme dar samog sebe drugima, i Bogu i čovječanstvu. Zato je svako rođenje ispunjenje dugih iščekivanja, ali i poziv na dobrovoljno prihvaćanja Božjeg programa za budućnost, poziv na dar sebe drugima“ – zaključio je dr. Tomić.

 

001 Predavanje doc. dr. Drazenka Tomica

 

Tekst i foto:  Udruga za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić"

 

 

 

Radio Marija

20:05 Glazba
20:15 Krunica - Otajstva svjetla
20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.