1 1

U petak, 3. rujna u 21 sat u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu počeli su se okupljati vjernici iz domaće župe, ali i iz cijelog međimurskog arhiđakonata. Hodočasnici su po 2. put krenuli izreći zahvalu Majci Božjoj i prinijeti joj svoje molitve. Nakon kratkih uputa, molitve i blagoslova župnika fra Tomislava Božičeka te riječi podrške gradonačelnice grada Čakovca Ljerke Cividini kolona hodočasnika krenula je kroz mrak, put južne zaobilaznice kroz Nedelišće i Pušćine prema Varaždinu.
Uz zahvalu i vapaj u srcu, hodočasnike je nakon tri sata hoda kod Kapucinskog trga u Varaždinu pričekala logistička podrška koja je pripremila okrijepu s osmijehom na licu. Nakon okrijepe i kratkog odmora hodočasnici raznih dobi – mladi, oni srednje dobi i stariji, nastavili su dalje prema Beretincu.

Posebnost ovog hodočašća bile su aluminijske sportske bočice s karabinom, koje su podijeljene svakom hodočasniku, sa otisnutim logom župe i datumom ovoga velikoga događaja te su hodočasnici mogli piti iz njih.
S krunicom u ruci, u molitvi, pjesmi, razgovoru i tišini hodočasnici, netko po prvi, netko drugi puta, nosili su svoje zahvale, preporuke, nakane i zamolbe put svetišta u Mariji Bistrici. Ljepota zajedništva i briga jednih za druge liječila je žuljeve, a bolne i umorne noge činila snažnima i ustrajnima.

Nakon odmora u Beretincu slijedio je put kroz šumu prema brežuljcima Ivanščice te do Planinarskog doma Lujčekova hiža - „Pokojec“ na Ivanščici na 434 m nadmorske visine. Nakon odmora i ranog doručka, kave i toplih štrukli zahvalili smo dobrim ljudima koji su nas okrijepili i spustili se planinarskim putem „Marijine stope“ niz Ivanščicu u Gotalovec. Nastavili smo prema Budinščini i Konjščini, a kod kapele Majke Božje na Vinskom vrhu bilo je okupljanje gdje se dočekalo svakog hodočasnika. Formiramo procesiju, sa hrvatskom trobojnicom i zastavom župe sv. Antuna Padovanskog i u molitvi i pjesmi ulazimo u svetište pozdraviti Mariju ophodom oko oltara. Umorni, ali radosni sa suzama na licu u Bistričko svetište stigli smo oko 15.00 sati nakon 18 sati hoda, neprospavane noći, preko 60 km hoda koje smo ostavili iza sebe.
Odlazimo u smještaj na odmor i okrijepu.


U zajedništvu sa svećenicima velikogoričko-odranskog dekanata Misu u 18 sati predvodio je pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski. U 21 sat na Kalvariji oni hodočasnici koji nisu umorni sudjeluju na pobožnosti Putu svjetla.


Umorni, odlazimo na spavanje.


Nedjelja, 5. rujna 2021., vrijeme do središnjeg događaja hodočašća – Euharistijskog slavlja – hodočasnici su ispunili pristupajući sakramentu ispovijedi, te kao grupa moleći Križni put uspinjući se na Kalvariju.
Crkva na otvorenom bila je ispunjena mnoštvom vjernika, onih koji su pristigli pješice kao i onih koji su automobilima došli kako bi sa svojim obiteljima sudjelovali na euharistiji, osobito iz Čakovca.
Središnje misno slavlje predvodio je rektor svetišta Majke Božje Bistričke preč. Domagoj Matošević. Na početku misnoga slavlja gradonačelnica grada Čakovca Ljerka Cividini prinijela je veliku svijeću u znak zahvale prema Majci Božjoj Bistričkoj za sva dobročinstva.

Nakon euharistije hodočasnici su se zajedničkom procesijom – ophodom oko oltara oprostili s Marijom te se s autobusom sretno vratili doma.


I ove su se godine s radošću u organizaciju hodočašća uključili dobrovoljci – logistika. Posebnu brigu i ljubav u ovo hodočašće uložili su vjernici zaduženi za medicinsku skrb, saniranje žuljeva i drugih ozljeda - sestra Dragica Kolenić, te logistička služba – Branko Dominko, Slavko Šoltić, Valentin Novak koji su neumorno hodočasnike opskrbljivali vodom i bili im sigurnost i pomoć na putu. Hvala im!

 

Tekst i foto: fra Tomislav Božiček

 

Radio Marija

04:00 Glazba
04:30 SKAC - Pocast - tema: Vjera, ljubav i domovina; gosti: Gabrijel Lukić, predsjednik udruge „Mladi za domovinu“ i p. Niko Bilić, predstojnik Filozofsko-teološkog instituta DI; ur. i vod.: Tomislav Kaurloto
05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.