IMG 7961

Svečano misno slavlje svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u ponedjeljak, 31. svibnja 2021. na Trgu ispred Stepinčeve katedrale.

IMG 8338

HOMILIJA


FOTOGALERIJA


Kardinal je na početku pozdravio sve okupljene, apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj, mons. Giorgia Linguu i sve oce biskupe. Iz Riječke crkvene pokrajine: mons. Ivan Devčić, nadbiskup metropolit riječki i mons. Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski; iz Đakovačko-osječke metropolije mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko-osječki; iz Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj: mons. Jure Bogdan vojni ordinarij i mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u miru.

Svi biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine: mons. Vlado Košić, biskup sisački; mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački; mons. Bože Radoš, biskup varaždinski i mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup u miru; mons. Milan Stipić, vladika križevački i mons. Nikola Kekić, vladika križevački u miru, te pomoćni zagrebački biskupi: mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, a iz Svećeničkog doma misno slavlje je pratio mons. Valentin Pozaić, pomoćni zagrebački biskup u miru.

IMG 8322 

Na poseban način pozdravio je okupljene svećenike kojima je zahvalio za iznimne pastoralne napore u razdoblju pandemije koja još uvijek traje.

„Braćo svećenici, s puno domišljatosti, napora, žrtava uspjeli ste i postojano nastojite, uz nesebičnu pomoć zauzetih vjernika laika, poštujući mjere, prilagođujući prostore te umnažajući događanja organizirati slavlja: redovita bogoslužja, prve pričesti i krizme, kao i blagoslov obitelji te druge pastoralne obaveze.“

U homiliji Kardinal je istaknuo kako je Bog dao osobiti znak svoje prisutnosti u srcu grada Zagreba, a tu prisutnost svjedoče vjernici okupljeni pred likom Majke Božje od Kamenitih vrata, koju je kardinal Franjo Kuharić na današnji dan prije trideset godina proglasio zaštitnicom grada Zagreba.

IMG 8475 

Osvrnuo se i na evanđeoski susret dviju trudnih žena, Marije i Elizabete u kojima Crkva vidi svetišta, svete domove u kojima se nastanjuje Bog i novo čovječanstvo i iz čijeg krila se rađa nebo na zemlji i sigurna budućnost onih koji poštuju život. Taj susret započeo je Elizabetinim radosnim pozdravom i blagoslovom koji ponavljamo u svakoj molitvi 'Zdravo Marijo'.

„Koliki su naraštaji Zagrepčanki, Zagrepčana i drugih vjernika tu molitvu izgovorili pred ovim Marijinim likom! Koliki su odrastali nošeni tim jednostavnim »životnim programom« koji najprije uči zahvaljivati i blagoslivljati, da bi se zatim uputila molitva sa sviješću o našoj grješnosti i s pogledom prema vječnosti!“

IMG 8428 

„Duša duše Hrvatske“

„Nema životnoga iskustva ni mladih ni starih; nema uspjeha ni neuspjeha, ni ozdravljenja ni bolesti, ni zvanja ni poslova, ni boje kože ni društvenih odgovornosti, ni osjećaja ni nastojanja, koja pred ovim Likom, pred tom »Dušom duše hrvatske«, nisu izrečena, isplakana, ispjevana, urezana u kamenu, na papiru ili samo u srcu,“ istaknuo je Kardinal.

Osvrnuvši se na pohod pape Benedikta XVI. prije deset godina 4. i 5. lipnja 2011. godine, i tišine u kojoj je Papa u zajedništvu s mladima, na Trgu bana Josipa Jelačića molio pred likom Majke Božje od Kamenitih vrata podsjetio je na Papine riječi upućene vjernicima: „Apsolutizira se sloboda bez odgovornosti za istinu, i njeguje se, kao ideal, individualno dobro preko potrošnje materijalnih dobara te površnih iskustava, ne vodeći računa o kvaliteti odnosa s osobama i o najdubljim ljudskim vrijednostima; ljubav se svodi na sentimentalni osjećaj i zadovoljavanje nagonskih poriva, bez nastojanja da se stvore trajne veze međusobne pripadnosti i bez otvorenosti životu. Pozvani smo da se odupremo tom mentalitetu!“

 IMG 8400

Kardinal je pozvao obitelji da budu hrabre i odvažne, da se raduju očinstvu i majčinstvu, budu otvorene za život jer je on znak otvorenosti prema budućnosti.

„Braćo i sestre, a Zagreb nas, vjerničku obitelj, treba kao blagoslov, kao nositelje radosti i svjedoke Božjega života u svim društvenim i političkim okolnostima.“

Na kraju misnog slavlja kardinal Bozanić izmolio je molitvu pred čudotvornom slikom Majke Božje od Kamenitih vrata, a nakon završnog blagoslova uslijedila je procesija s čudotvornom sliko Majke Božje od Kamenitih vrata do njezine kapelice u Kamenitim vratima.

 

 

 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Radio Marija

09:00 Škrinjica-čuvarica - tema: Život u Štivici nekada i danas; gošće: štivičke osamdesetogodišnjakinje Emka Blažetić, Reza Kovačević, Dragica Kovačević i Kata Emanović; ur. i vod.: Višnja Mikić
09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz Požeške biskupije - ur. i vod.: Višnja Mikić
10:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.