25 godina Radio Marije

cq5dam.thumbnail.cropped.1000.563 1


U katehezi na općoj audijenciji papa Franjo je govorio o kontemplativnoj molitvi te istaknuo da nam kontemplacija pomaže nasljedovati Isusa na putu ljubavi; ljubav i kontemplacija jesu sinonimiNastavljajući na općoj audijenciji niz kateheza o molitvi, papa Franjo je danas razmišljao o kontemplativnoj molitvi. Kontemplativna je dimenzija ljudskoga bića u životu poput soli; daje okus našim danima. Kontemplirati se može gledajući izlazak sunca, slušajući glazbu, čitajući knjigu ili pred nekim umjetničkim djelom ili pak pred remek-djelom kao što je ljudsko lice. Kontemplacija nije prvenstveno način djelovanja, nego način postojanja; ali, ona ne ovisi o očima nego o srcu – istaknuo je Papa.

Tu ulazi u igru molitva kao čin vjere i ljubavi, poput 'daha' našega odnosa s Bogom – dodao je – Molitva pročišćava srce, a s njim razbistruje pogled, dopuštajući shvaćati stvarnost s drugog stajališta. Katekizam Katoličke Crkve opisuje tu promjenu srca navodeći svjedočanstvo svetoga arškog župnika: „Molitva promatranja je pogled vjere, usmjeren na Isusa. 'Ja gledam njega i on gleda mene', govorio je u vrijeme svog svetog župnika seljak iz Arsa moleći pred svetohraništem“ (KKC br. 2715). Sve se tamo rađa; iz srca koje osjeća da je gledano s ljubavlju. Tada se stvarnost promatra drugim očima – rekao je Papa.

U kontemplativnoj ljubavi dovoljan je pogled, dovoljno je da budemo uvjereni da je naš život okružen velikom i vjernom ljubavlju od koje nas ništa nikada neće moći odvojiti – napomenuo je papa Franjo te istaknuo – Isus je bio učitelj tog pogleda. U njegovu životu nije nikada nedostajalo vremena, prostora, tišine, ljubavnoga zajedništva koje pomaže da život ne unište neizbježne kušnje, nego čuvaju njegovu ljepotu netaknutom. Njegova je tajna bila u odnosu s nebeskim Ocem.

Papa je potom primijetio kako je bilo učitelja duhovnosti koji su suprotstavljali kontemplaciju i djelovanje, uzdižući one koji su odlučili pobjeći od svijeta kako bi se posvetili samo molitvi. Ali, to je – prema Papinim riječima – dualizam koji ne pripada kršćanskoj poruci. Postoji samo jedan veliki poziv, u Evanđelju, a to je poziv na nasljedovanje Isusa na putu ljubavi. To je vrhunac, središte svega.

U tom su smislu ljubav i kontemplacija sinonimi, označavaju istu stvar. Sveti Ivan od Križa smatrao je da je mali čin čiste ljubavi korisniji Crkvi od svih drugih djela zajedno. Ono što se rađa iz molitve, a ne iz umišljenosti našega 'ja', ono što se pročišćava poniznošću, iako je osamljen i tih čin ljubavi, najveće je čudo koje kršćanin može ostvariti. To je put kontemplativne molitve: ja Ga gledam, On me gleda! Taj čin ljubavi u tihom razgovoru s Isusom Crkvi čini mnogo dobra – rekao je papa Franjo.

Nakon kateheze Sveti je Otac potaknuo vjernike na posebnu molitvu u ovom mjesecu. Vođeni u ovom mjesecu svibnju marijanskim svetištima u čitavom svijetu, molimo krunicu za kraj pandemije i ponovno pokretanje društvenih i radnih aktivnosti. Danas tu marijansku molitvu predvodi svetište Blažene Djevice Marije od krunice u Namyangu, u Južnoj Koreji. Sjedinimo se s onima koji su se okupili u tom svetištu, moleći posebno za djecu i mlade.

Vjernike talijanskoga jezika Papa je posebno potaknuo da se duhovno pridruže molitvi Gospe od krunice koja će se održati u subotu, 8. svibnja, u podne, u svetištu u Pompejima. Sve je pak vjernike, a posebno starije osobe, mlade, bolesne i novovjenčane parove, Papa ponovno potaknuo na molitvu Mariji, uzoru vjere i djelotvornoj svjedokinji Kristove riječi, kako bi postigli kršćansku jakost u odlukama i teškoćama u životu.

(Vatican News - aa)

Radio Marija

17:00 Didaskalije – tema: Moć i pravda; gost: dr.sc. Trpimir Vedriš, povjesničar i prof. dr. sc. Hrvoje Jurić, hrvatski književnik i filozof; ur. i vod.: Andrej Paulus
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - sv. Jeronim, svećenik i crkveni naučitelj

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Kad bi ljudi poznavali vrijednost Svete Mise, svaki dan bi morali doći redarstvenici"... Citati i misli sv. o. Pia

Današnji sveti zaštitnik je sv. Pio iz Pietrelcine, glasoviti i kod vjernika omiljeni Padre Pio, talijanski kapucin i mističar. Na njegov spomendan, izdvajamo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.