25 godina Radio Marije

210501 Izlozba 8

Galerija Martin Borković, koja se nalazi u sklopu Nacionalnog svetišta svetog Josipa, prepoznato je hrvatsko sakralno-kulturno mjesto. Galerija je svake godine dom za nekoliko izložbi visoko priznatih hrvatskih umjetnika, slikara i kipara. Na blagdan Josipa Radnika, 1. svibnja 2021. godine, tako je neslužbeno otvorena četvrta ovogodišnja izložba pod nazivom „Ljepota svetog Josipa“, koju je neslužbeno otvorio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua. Službeno otvorenje u prisutnosti svih autora biti će početkom lipnja ove godine nadajući se povoljnijim epidemiološkim uvjetima. Također nuncij Lingua uz razgled nove izložbe, posjetio je i stalni postav s. Samuele Premužić pod nazivom „Čudo Božje krhkosti“, koji prikazuje 40 skulptura izrađenih od perušine koje prikazuju život Isusa Krista, od navještenja do silaska Duha Svetoga na apostole.

Na otvorenju izložbe „Ljepota svetog Josipa“ prisustvovali su uz apostolskog nuncija i svećenici karlovačkog dekanata, a umjetnine je nazočnima potanko objasnio rektor Nacionalnog svetišta, mons. Antun Sente. Novi postav sadrži umjetnička djela 28 eminentnih hrvatskih slikara i kipara.

 210501 Izlozba 2

O ljepoti svetoga Josipa, voditelj Galerije i rektor Nacionalnog svetišta, mons. Antun Sente je zapisao: „Zasigurno je sveti Josip bio lijep! Zar bi ga Marija izabrala za svoga muža da nije bio lijep? Čvrsto vjerujem da je sveti Josip bio lijepe vanjštine, lijepog lica i stasa, lijepog glasa i očiju, ugodnog glasa i kreativnih ruku. Isto sam tako uvjeren da je bio još ljepši po svojoj nutrini. Nisu nam poznati opisi Josipove vanjštine. Poznati su nam opisi Josipove nutrine. Bio je muž i pravedan, dakle bio je pravi muškarac, a ne djedica, i bio je pravedan“, ističe mons. Sente i dodaje, „Takvog lijepog, dobrog i pravednog svetog Josipa naš hrvatski narod prepoznaje i kao moćnog zagovornika kojemu su hrvatskih sabornici prije 334 godine, odnosno 1687. godine, stavili pod zaštitu cijeli hrvatskih narod. A taj isti narod ne prestaje ga zazivati i zahvaljivati mu na primljenim milostima do danas.“

„Svjestan ograničenja ljudskih riječi, konačno ni Josipova nije nijedna zapisana, osim Isus, za koju znamo da ju je izgovorio prigodom prikazanja Isusa u Hramu, pozvao sam ljude, slike i skulpture da nam, u od pape Franje darovanoj Godini svetog Josipa, a nadahnuti Duhom Svetim i zagovorom svetog Josipa, pomognu otkriti svu ljepotu Josipova lika, na prijedlog Stanka Špoljarića, profesora i umirovljenog likovnog kritičara koji se ne umara poticati i tumačiti ljepotu umjetničkog izričaja“, ovim riječima zaključuje mons. Antun Sente svoju misao o novopostavljenoj izložbi.

210501 Izlozba 5

Profesor i likovni kritičar Stanko Špoljarić u svom je osvrtu istaknuo poveznicu između umjetnika koji izlažu svoja djela u Galeriji Martin Borković i svetoga Josipa.

„Godina je svetog Josipa, proglašena od Svetog Oca Franje, sveca zaštitnika Hrvatske, pa je u Nacionalnom svetištu svetoga Josipa u Karlovcu priređena izložba posvećena dragom nam svecu. Hrvatski umjetnici iz svih krajeva Hrvatske potaknuti značenjem svetog Josipa opredmetili su djela koja sjedinjuju događaje i svjetlo njegove vjere. Dvadesetak umjetnika različitih stilskih opredijeljenja nalaze u pristupu temi zajedničku ishodišnu točku. Iskrenost, otvorenost srca i kreativnost likovne razrade. U stvaranju s titrajima duhovnog, kojima je konkretizacija ideja i tvarna i kontemplativna“, ističe Špoljarić.

„Moderna sakralna umjetnost nudi slobodu izraza u brojnosti poetika, od realizma do apstrakcije, no s nužnim poštivanjem vjerskih istina i razumijevanjem teksta Evanđelja. Stalnim njegovanjem unutrašnje ljepote u prizorima drame i idiličnosti. Svetog Josipa karakterizira dostojanstvenost i prisnost, vrline koje su umjetnici osjetili“, nadodao je umirovljeni likovni kritičar Špoljarić.

Izložba „Ljepota svetog Josipa“ može razgledati svakim danom nakon svetih misa te u dogovoru sa upravom Nacionalnog svetišta.

Abecedni popis umjetnika koji su izložili svoja djela na spomenutoj izložbi: Josip Bričević, Ana Maria Botteri, Josip Botteri Dini, Tomislav Buntak, Ivana Ćavar, Marija Galić, Vedran Grabovac, Karin Grenc, Ana Guberina, Vulko Hajdić, Robert Kralj, Linda Milić Kršnjavi, Tihomir Lončar, Lidija Maček Stanić, Ivan Ivica Mareković, Kristina Mareković, Željko Mareković - Marek, Iris Mihatov Miočić, Krešimir Nikšić, Hrvoje Marko Peruzović, Marija Puzak, Vjera Reiser, Rozarija Radić, Zvonimir Šepat, Josip Škerlj, Božidar Škofač, Jeronim Tišljar, Leila Michieli Vojvoda.Marta Marinović

 

Prezeto s: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

17:00 Didaskalije – tema: Moć i pravda; gost: dr.sc. Trpimir Vedriš, povjesničar i prof. dr. sc. Hrvoje Jurić, hrvatski književnik i filozof; ur. i vod.: Andrej Paulus
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - sv. Jeronim, svećenik i crkveni naučitelj

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Kad bi ljudi poznavali vrijednost Svete Mise, svaki dan bi morali doći redarstvenici"... Citati i misli sv. o. Pia

Današnji sveti zaštitnik je sv. Pio iz Pietrelcine, glasoviti i kod vjernika omiljeni Padre Pio, talijanski kapucin i mističar. Na njegov spomendan, izdvajamo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.