P3660311

Splitsko-makarska nadbiskupija i grad Split započeli su u srijedu 28. travnja devetnicu kojom se svečano pripremaju za proslavu svetkovine svoga nebeskog zaštitnika sv. Dujma. Svečano euharistijsko slavlje u splitskoj prvostolnici predvodio je najstariji kanonik Prvostolnog kaptola mons. Pavao Banić, župnik župe sv. Marka u Makarskoj i dekan Makarskoga dekanata. U koncelebraciji je bio katedralni župnik don Ante Mateljan, a izravni prijenos mise bio je putem YouTube kanala Splitsko-makarske nadbiskupije i društvenih mreža.

„Ovu misu služimo za sve naše mučenike jer su odano služili Bogu i ispovijedali svoju vjeru. Pomolit ćemo se i za sve one koji danas, u ovoj vojujućoj Crkvi, osluškuju Isusov pozdrav: 'Mir vama!', da izmolimo snagu oprostiti jedni drugima. Mržnja razara i ubija ljubav gore od koronavirusa. Zato se raskajana i skrušena srca pokajmo za svoje grijehe“, kazao je na početku misnoga slavlja mons. Banić.

Sveti Dujam časteći Krista, nastavio je mons. Banić, dao je „ono što je najvrijednije a to je svoj život. Pridružujem se svima vama da kroz ovu devetnicu idemo putevima sv. Dujma, ispravimo u sebi negativnosti a osnažimo vjeru po njegovu zagovoru i budemo svjedoci i apostoli među onima kojima smo poslani.“

Svoju je propovijed započeo riječima koje je Isus uputio svojim učenicima: „Vi ste sol zemlje i svjetlo svijeta!“ U tom je kontekstu govorio o značenju i simbolici soli i svjetla koje se potpuno daju, rastapaju/izgaraju kako bi bile korisne. „Isus je s ovom slikom dao poruku svima nama: poniznost, skrovitost, nenametljiva prisutnost a tako snažno djelovanje. Sol daje snagu, a svjetlo pokazuje putokaz. Obilježje Isusova života je križ i mučeništvo. Nije ugodno o tome razmišljati, a još teže nasljedovati i živjeti. Ipak, brojni su kroz povijest to doslovno shvatili i dali svoje živote za Isusa Krista“, kazao je mons. Banić spomenuvši brojne udruge, redovničke zajednice, pojedince koji su nesebično dali sebe, svoje živote za one u potrebi. U tom je svjetlu istaknuo sv. Damjana de Veustera – mučenika ljubavi i apostola gubavaca.

p3660309

Mons. Banić je naglasio kako je među pozvanima i mnogo onih koji se nisu odazvali Isusovom pozivu podsjetivši na bogatog mladića koji je tražio smisao života. „Isus poziva i danas da ga nasljedujemo, nikoga ne prisiljava ali daje jasna pravila: 'Budete li vršili moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi.' Život kršćanina proizlazi iz vjere i povjerenja u Isusa Krista. Isus je razapet na križ, apostoli su podnijeli mučeništvo, oni koji su ih slijedili morali su proći isti put i drugima pokazati vrijednost zbog koje žrtvuju vlastiti život. Brojni su shvatili Isusovo poslanje: 'Idite, šaljem vas kao janjce među vukove.' Ali Isus ih je i ohrabrio da se ne boje jer je on pobijedio svijet.“

Nadalje je upozorio da su oni koji su proganjali i ubijali mislili „da će silom uništiti kršćanstvo a nisu shvatili da je mučeništvo sjeme novih kršćana koji će obogatiti Crkvu. Isus svojim učenicima progovara i o mržnji kojom će biti zaogrnuti od svijeta: 'Ako vas svijet mrzi, znajte da je mene mrzio prije nego vas. Kad biste bili od svijeta, svijet bi svoje ljubio; no budući da niste od svijeta, nego sam vas ja izabrao iz svijeta, zbog toga vas svijet mrzi.' To je kruta realnost koja ostaje do kraja svijeta“, istaknuo je propovjednik zahvalivši Bogu za sve one koji su svojim životom svjedočili ljubav prema Isusu Kristu, od solinskih mučenika sa sv. Dujmom na čelu pa do suvremenih mučenika, progonjenih radi vjere. „Nigdje nemamo svjedočanstva da su ti mučenici nosili mržnju u srcu nego vjerujemo da su izgovarali riječi: 'Oče oprosti im jer ne znaju što čine!' Uz ova svjedočanstva mučenika i mi smo pozvani biti svjedoci evanđelja, praštati svojim neprijateljima, poštivati različitosti u vjeri i kulturi i pomagati onima koji su u potrebi i izvršavati sve svoje zadaće koje su sadržane u Božjoj zapovijedi ljubavi: „Ljubi Boga iznad svega, a bližnjega svoga kao samoga sebe!“

Na kraju euharistijskog slavlja, za vrijeme kojega je pjevalo samo nekoliko pjevača katedralnog zbora uz orguljašku pratnju mo. Ivana Urlića, otpjevane su pohvale u čast sv. Dujma.

Devetnica se u splitskoj prvostolnici slavi od 28. travnja do 6. svibnja misnim slavljima u 18 sati koje predvode kanonici Prvostolnog kaptola. Izravni prijenos mise može se pratiti na Youtube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije i putem društvenih mreža. Ovogodišnja proslava sv. Dujma odvit će se u ograničenim okolnostima radi koronavirusa i epidemioloških mjera, radi čega neće biti tradicionalne procesije te su otkazane brojne manifestacije koje prate Sudamju poput koncerata zborova, različiti kulturnih i športskih događaja.

 

Tekst i foto: Splitsko-makarska nadbiskupija

 

Radio Marija

09:00 Schönstatt - to sam ja! - ur. i vod.: Nada Pribanić
09:45 Glazba
10:30 Marulova kolijevka - tema: Epigrafički natpisi na iskopinama Salone (Izložba "Memento mori"); gost: Nino Švonja, kustos Epigrafičke zbirke Arheološkog muzeja Split; ur. i vod.: Zdravka Andrijašević
11:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.