25 godina Radio Marije

BkCestitka

 

Draga braćo i sestre,

Uskrs 2021. pamtit ćemo kao potresni Uskrs. Doduše najrazorniji potres dogodio se odmah poslije Božića, tako da od 29. prosinca prošle godine pa sve do Uskrsa, 4. travnja ove godine, živimo u svojevrsnoj korizmi, vremenu pokore. Da, Gospodin nam je dopustio kušnju nemilu i tešku, u kojoj su stradali naši vjernici i naši susjedi, u kojoj smo izgubili gotovo pola crkava naše Sisačke biskupije, u kojoj je zavladao strah i nesigurnost. Ipak, s druge je strane Gospodin podigao duh velike solidarnosti i kršćanske ljubavi te se u Sisak i preko njega u domove naših stradalih sugrađana slila velika rijeka dobrote. To je Caritas, kršćanska ljubav na djelu. Zahvaljujem svima koji su pomogli i koji i dalje pomažu ljudima u potrebi. Zahvaljujem također svima koji su se uključili u već započetu obnovu naših srušenih i teško oštećenih crkvi, kapela, župnih kuća i samostana diljem Biskupije! Bit će tu puno posla i potrebno mnogo sredstava, ali sve ćemo to uspjeti ako budemo složni i ponizni. Da, ističem da trebamo biti ponizni jer ovaj nas je potres poučio tome da ništa na svijetu nije sigurno. Sigurnost trebamo potražiti i naći u Bogu koji je jedina „hrid utočišta i čvrsta utvrda spasenja: jer ti si stijena i utvrda moja“, kako kaže Psalmista (Ps 71,3).

Uskrs je upravo u nadi koja sviće nakon velikih kušnji. Nakon što je Isus bio nevin osuđen na smrt, te raspet i umro na križu, on je treći dan uskrsnuo. Taj preokret i promjena od smrti u život i naš je put. To je put nade i u našu budućnost. Međutim, oni koji vjeruju, tu promjenu doživljavaju već u sadašnjosti, dapače u svakom danu i svakom času: mi kršćani smo „uskrsnici“ jer živimo Uskrs u svom životu, gledajući i slaveći Krista uskrsnuloga. Jer on je kadar preobraziti ovo naše stanje grijeha i zla, našu nemoć i naše slabosti u milost i dobro, jakost i mir. To je moguće u pogledu na Krista koji je za nas trpio i koji je sada živ, jer je uskrsnuo.

Stoga slavlje Uskrsa nije samo spomen na jedan događaj iz Isusova života nego je i podsjećanje na naše trajno novo stanje života u Kristu. „Po Kristu, s Kristom i u Kristu“ i mi trebamo hoditi i bit ćemo usrsnuli i živi udovi njegova Tijela tj. Crkve. Ako pak spavamo i dopustimo da nas njegova milost zaobiđe, jer on svoje darove daje besplatno i svima koji su otvorena srca, ali ništa ne daje na silu niti nas želi prinuditi pa čak ni na naše spasenje, ako ga dakle odbijemo odbit ćemo svoju sreću i blagoslov koji on daje preobilno svima koji ga traže.

Ovih dana osobito mislim na svu onu našu braću i sestre, koji su ovog Uskrsa bez svojih domova, u priručnim kućicama i privremenim smještajima. Teško je biti bez doma jer dom je svima drag i stoga svet. Stoga je čudno što neki žele biti protiv svoga doma, ili tako barem govore. Želim svima koji su bez doma da svoj dom pronađu u svojim bližnjima, prije svega u svojoj obitelji, da shvate da nisu zidovi oni koji im daju sigurnost i toplinu nego ljubav njihovih najmilijih kojima i oni trebaju uzvratiti jednakom ljubavlju. A sve nas zajedno grli i svima je nama topli dom i sigurnost upravo Uskrsnuli Gospodin! A on je uvijek s nama, gdje smo dvojica ili trojica okupljeni u njegovo ime, tu je on (Mt 18,20); gdje su maleni koji trpe, u njima je on (Mt 25,40); u slavlju Euharistije, prisutan je u Kruhu i Vinu (Iv 6,51.56). Njega prepoznajemo i u događajima po kojima nam govori, poziva nas na obraćenje i daruje nam novi život.

Tako da „bješnjeli puci, rušila se carstva, kad glas njegov zagrmi, zemlja se rastopi: s nama je Gospodin nad Vojskama, naša je utvrda Bog Jakovljev! (Ps 46,7-8) Doista, „Bog nam je zaklon i utvrda, pomoćnik spreman u nevolji. Stoga, ne bojmo se kad se ljulja zemlja, kad se bregovi ruše u dubine mora.“ (Ps 46,2-3) Tako nas poziva već starozavjetni molitelj, psalmista u 46. psalmu. Tako nas poziva i naš Spasitelj Gospodin Isus koji nam u svojem uskrsnom pozdravu više puta, kao i svojim apostolima, upućuje riječi: „Mir vama!“ (Lk 24,36; Iv 20,19.21.26) i „Ne bojte se!“ (Mt 28,10)

Kad je srce uznemireno, Krist nam daruje mir. Kad je duša naša u tjeskobi i strahu, on nam kaže „Ne bojte se!“ Kome ćemo vjerovati? Vladarima ovoga svijeta koji ne znaju i ne mogu dati ni mir ni sigurnost. Povjerujmo Gospodinu koji nam to upravo daje jer on je gospodar povijesti, on upravlja našim životima i daje nam snagu da izdržimo sve teškoće i svladamo sve kušnje te pobijedimo s njime i nemir i strah, i samu smrt te zadobijemo mir i sigurnost pa čak i u uskrsnuću život vječni.

Neka vam je svima, dragi prijatelji, braćo i sestre, blagoslovljeni ovaj Uskrs, proslava i proživljavanje Kristove i naše pobjede nad smrću, grijehom i zlom! Gospodin je uskrsnuo! Aleluja! Sretan vam Uskrs!

 

Radio Marija

17:00 Didaskalije – tema: Moć i pravda; gost: dr.sc. Trpimir Vedriš, povjesničar i prof. dr. sc. Hrvoje Jurić, hrvatski književnik i filozof; ur. i vod.: Andrej Paulus
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - sv. Jeronim, svećenik i crkveni naučitelj

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Kad bi ljudi poznavali vrijednost Svete Mise, svaki dan bi morali doći redarstvenici"... Citati i misli sv. o. Pia

Današnji sveti zaštitnik je sv. Pio iz Pietrelcine, glasoviti i kod vjernika omiljeni Padre Pio, talijanski kapucin i mističar. Na njegov spomendan, izdvajamo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.