25 godina Radio Marije

Va cvjetnica 1


„Ako vjera izgubi čuđenje postaje gluha te pribjegava klerikalizmima i legalizmima.“ Na misi koju je slavio u bazilici svetoga Petra u Nedjelju muke Gospodnje papa Franjo je potaknuo vjernike da mole milost čuđenja pred Kristom koji na križu osjeća čak da ga je Bog napustio, ali nas otkupljuje i pobjeđuje smrt. Palma pobjede – rekao je Papa – prolazi preko drveta križa

Poziv vjernicima da pred Kristovom ljubavlju krenu od čuđenja, uputio je papa Franjo s oltara u bazilici svetoga Petra, tijekom euharistijskoga slavlja Nedjelje muke Gospodnje kojom započinje Veliki tjedan, vrijeme tijekom kojega nas liturgija prati od radosti dočeka Isusa koji ulazi u Jeruzalem jašući na magarcu, do žalosti gledajući ga osuđenoga. Uz milost čuđenja shvaćamo da prihvaćajući onoga tko je odbačen, ljubimo Isusa; – rekao je Papa i dodao – jer, On je u onima koje naša farizejska kultura osuđuje.

Krenimo od čuđenja; pogledajmo Raspetoga i recimo mu: „Gospodine, koliko me silno voliš! Koliko sam dragocjen za Tebe!“. Dopustimo da nas Isus zadivi kako bismo se vratili životu, jer veličina života nije u posjedovanju i samopotvrđivanju, nego u tomu da otkrijemo da smo ljubljeni. To je veličina života: otkriti da smo ljubljeni. Veličina je života upravo u ljepoti ljubavi. U Raspetomu vidimo Boga ponižena, Svemogućega koji je odbačen. Uz milost čuđenja shvaćamo da prihvaćajući onoga koji je odbačen, približavajući se onomu kojega život ponižava, ljubimo Isusa; jer, On je u posljednjima, u odbačenima, u onima koje naša farizejska kultura osuđuje – istaknuo je Papa.

Slika je čuđenja rimski satnik koji je, vidjevši Isusa kako umire, ali i dalje, sav izmučen, nastavlja voljeti, ispovjedio svoju vjeru: „Zaista, ovaj čovjek bijaše Sin Božji“. Božja je pobjeda u križu; razočarava one koji su slijedili „zamisao o Mesiji koji nije Mesija“, koji su očekivali, mačem izvojevanu, pobjedu nad Rimljanima; zadivljuje jer se Bog objavljuje i kraljuje samo razoružanom i razoružavajućom snagom ljubavi. Ako vjera izgubi čuđenje, postaje gluha te pribjegava klerikalizmima i legalizmima. Čuđenje je drugačije od divljenja svijeta. I danas se mnogi dive Isusu: lijepo je govorio, ljubio i praštao; njegov je primjer promijenio povijest … Dive mu se, ali njihov se život ne mijenja. Jer, nije dovoljno diviti se Isusu. Valja ga slijediti na njegovu putu, dopustiti da nas dovede u pitanje; potrebno je prijeći iz divljenja u čuđenje.

Čudi nas vidjeti Svemogućega potpuno uništenoga; vidjeti kralja kraljeva čije je prijestolje drvo križa, ljude koji od veličanja Isusa prelaze na uzvike: raspni ga! Ali, čemu sve to poniženje? – upitao je Papa te odgovorio – Da bi do kraja dotaknuo našu ljudsku stvarnost, da nas ne bi ostavio same, da bi nas spasio. Isus u svojemu tijelu osjeća naša najbolnija proturječja, i tako ih iskupljuje, preobražava ih. Trebamo stoga dopustiti da nas Božja ljubav dirne, da potrese našu vjeru oslabljenu navikama, naš život paraliziran žaljenjem i nezadovoljstvima, potrebno je da se otvorimo Duhu i molimo Ga milost čuđenja.

Njegova se ljubav približava našim slabostima, seže do tamo gdje se najviše stidimo. I sada znamo da nismo sami: Bog je s nama u svakoj rani, u svakom strahu; nijedno zlo, nijedan grijeh nemaju posljednju riječ. Bog pobjeđuje, ali palma pobjede prolazi preko drva križa. Zbog toga su palme i križ povezani – istaknuo je papa Franjo.

 

Paolo Ondarza; Ariana Anić - Vatikan

Radio Marija

18:35 Glazba
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:05 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Kad bi ljudi poznavali vrijednost Svete Mise, svaki dan bi morali doći redarstvenici"... Citati i misli sv. o. Pia

Današnji sveti zaštitnik je sv. Pio iz Pietrelcine, glasoviti i kod vjernika omiljeni Padre Pio, talijanski kapucin i mističar. Na njegov spomendan, izdvajamo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.